Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o kopletację dokumentów do pozwolenia na budowę

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem nowym użytkownikiem na formum, dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli dla doświadczonych użytkowników ten wątek będzie "banalny". Nikt nie rodzi się z pełną wiedzą, a kto pyta ten przecież nie błądzi.

Razem z żoną podjęliśmy decyzję o budowie domu na działce, którą obecnie kupujemy od rodziców. Na grudzień tego roku planujemy zakończenie procesu kupna z notarialnym przeniesieniem aktu własności na nas. Niemniej jednak do tego czasu chcielibyśmy wykonać już część prac związanych z kompletowaniem dokumentacji do rozpoczęcia prac (oczywiście wiem, że obecnie sam dokument pozwolenie na budowę nie jest konieczny, a jedynie zgłoszenie prac, niemniej jednak są dokumenty które musimy uzyskać).

Mamy projekt architektoniczny domu, który chcemy zbudować. Projekt jest naszą własnością. I teraz moje pytania. Czy jeżeli wystąpimy w imieniu rodziców o wydanie np. warunki przyłączenia prądu, gazu, kanalizacji (piszę skrótowo). to czy wydane domkumenty są wiążące dla działki również przy formalnej zmianie właścicieli?

Upraszając: czy wydane np. warunki przyłączeń nie utracą ważności przy przeniesieniu własności działki z rodziców na nas?

Z góry dziękuję za pomoc,

Piotr

To pasuje mieć mapę do celów projektowych bo bez niej to nic nie zrobicie, bo żeby wystąpić o jakiekolwiek warunki trzeba pokazać o jaką działkę chodzi i jak jest ułożona tak żeby dostawca miał pogląd i żeby porównał sobie to co ma u siebie w dokumentacji. Później trzeba warunki zabudowy albo MPZP no ale jak projekt już macie to chyba macie już warunki. Trzeba też załatwić sprawę z gruntami i ich przeznaczeniem tzn zaklasyfikować do zmiany.

MPZP mamy - sprawdzone jest to pod kątem projektu. Czyli teraz: mając/znająć MPZP, mając projekt architektoniczny: jeżeli będę miał mapę do celów projektowych to czy mogę właśnie w imieniu rodziców wystąpić o warunki przłączy (te wymagane wszystkie) i czy po wydaniu tych decyzji będą one wiążące po przeniesieniu własności działki na nas?

To pasuje mieć mapę do celów projektowych bo bez niej to nic nie zrobicie, bo żeby wystąpić o jakiekolwiek warunki trzeba pokazać o jaką działkę chodzi i jak jest ułożona tak żeby dostawca miał pogląd i żeby porównał sobie to co ma u siebie w dokumentacji. Później trzeba warunki zabudowy albo MPZP no ale jak projekt już macie to chyba macie już warunki. Trzeba też załatwić sprawę z gruntami i ich przeznaczeniem tzn zaklasyfikować do zmiany.

Nie wiem czy taka mapa jest konieczna. U mnie wszędzie wystarczyła mapa zasadnicza. Mapa do celów projektowych będzie jednak potrzebna prędzej czy później.

Do samych warunków przyłączenia wystarczy zasadnicza, a nawet może się obejść bez. Natomiast mapa do celów projektowych będzie potrzebna do projektu budowlanego i czeka się na nią minimum miesiąc, zwykle znacznie dłużej (nawet do 3 miesięcy), więc warto pomyśleć o niej wcześniej.

O warunki przyłączy można wystąpić nie będąc nawet właścicielem działki, wydawane są dla działki, a nie dla właściciela. Wystąpić możesz nie mając projektu, sam tak robiłem przed zakupem działki, żeby się nie wpakować na minę z mediami.

Edytowane przez Nurek_

Niestety nie wszyscy dostawcy zaspokajają się mapą zasadniczą (za którą i tak trzeba zapłacić), zwłaszcza ZE który potrzebuje konkretnych informacji. No i tak jak wyżej mapa do celów projektowych i tak musi być do projektu, który bez niej nie jest projektem w pełni. Dodatkowo mapa do celów projektowych jest dla nas samych bardzo ważna bo na niej jest (a przynajmniej powinno być) wszystko co ma wpływ na budowę domu. To że dostawcy wydadzą warunki to niewielka informacja bo dla inwestora ważne jest też którędy media będą prowadzone bo trzeba też spiąć to wszystko razem. Wadą mapy do CP jest to że ma ważność jedni mówią że jest to 3 miesiące, drudzy że pół roku, a wg przepisów jest ważna dopóki nie zajdą istotne zmiany w otoczeniu które obejmuje mapa. Tzn jeśli MdCP obejmuje działkę sąsiada a ten też buduje dom i od momentu wydania mapy zrobił fundament to MdCP przestaje być ważna, mimo że nie inwentaryzowano fundamentów.

Mnie również do warunków z gazowni, elektrowni i wodociągów wystarczyła zasadnicza. Dostaniecie ją od ręki i w miesiąc zalatwicie warunki. Koszt 22 zł w moim przypadku. Do wielu spraw mi się przydała. Dopiero teraz zamówiłem mapę do celów projektowych, aby projektant mógł działać dalej.