Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pellet?

trabyl

Recommended Posts

Całościowo? Na kocił liczę, że 8-10 tys. pójdzie. Do tego 3 pompy (obieg podłogówki dół, obieg góra i CWU) ale to i tak było by potrzebne. No ewentualnie myślę o dwóch serownikach pokojowych.

OZC robił forumowy kolega Asolt. Myślę, że do sprawy podszedł dość dobrze.

Edytowane przez ufbufkruf

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Całościowo? Na kocił liczę, że 8-10 tys. pójdzie. Do tego 3 pompy (obieg podłogówki dół, obieg góra i CWU) ale to i tak było by potrzebne. No ewentualnie myślę o dwóch serownikach pokojowych.

OZC robił forumowy kolega Asolt. Myślę, że do sprawy podszedł dość dobrze.

Żeby nie powielać,asolt raczej dobrze wyliczył a widać,że nie jesteś za bardzo świadomy to najlepszy "kocioł" w Twoim wypadku,tylko komina żal :D :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7626860&viewfull=1#post7626860

na codzienna obsługę

- czyszczenie kotła

-dostęp do paleniska

- wygodę zasypywania zasobnika, żebyś nie musiał skakać po drabinkach czy też podnosić worki z pelletem nad głowę

- ilość ustawień kotła do poprawnej pracy tak żebyś nie musiał dni spędzać w kotłowni

- konstrukcję wymiennika - do pelletu wymiennik pionowy rurowy.

Ogólnie to kocioł ma być dla Ciebie a nie Ty dla kotła.

No i kolejny aspekt to poprawnie wykonane podłączenie kotła - powinieniś zastoswać wszystko czego kocioł potrzebuje a czesto jest tak że instalatorzy montują niekompletne instalacje - montując np zawór 4d a nie instalując do tego siłownika - taki zawór bez siłownika jest kompletnie bezsensowny, termostaty pokojowe które czesto są potrzebne a nie są instalowane itd.

Laguna to kocioł spełniający normę Ecodesign, nie może mieć rusztu awaryjnego/dodatkowego, podobnie jak piece klasy 5. Zobacz jedną rzecz, w tej śmiesznej cenie masz włoski kocioł, do którego tak na prawdę zaglądasz raz w roku, oczywiście dosypywać paliwo musisz. Komfort porównywalny do grzania gazem. Zobacz sobie taki kocioł Defro Alpha, zobaczysz dużo wspólnych mianowników z tą Laguną, a potem spójrz na jego cenę.

Planuje wymianę swojego miałowca na kocioł 5-ej klasy. Zastanawiam się czy zostać przy węglu czy może jednak pellet. Przy węglu przeróbek w instalacji dużo by nie było. Przy pellecie napewno trochę więcej , no i układ zamknięty tak jak piszesz. Instalację mam 9-letnią w miedzi, układ otwarty. Instalacja prosta tylko grzejniki, jedna pompa i termostatyczny 3D.

Jak Laguna radzi sobie z gorszym pelletem ? Jakie temperatury spalin?

Montujecie w mazowieckim, 200km od Sanit System

Termostat to najlpeiej bezprzewodowy. To w całym domu masz podłogówkę czy parter podlogówka poddasze grzejniki ? Mieszacza nie obsłuży bo nie ma takiej potrzeby wystarczy zastosować zawór termostatyczny do podłogówki. Cwu obsłuży bez problemu. A obsługę mogę ci zrobić nawet na 10 kondygnacji to zależy co i jak chcemy zrobić Edytowane przez Puławiak