ufbufkruf 08.03.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Całościowo? Na kocił liczę, że 8-10 tys. pójdzie. Do tego 3 pompy (obieg podłogówki dół, obieg góra i CWU) ale to i tak było by potrzebne. No ewentualnie myślę o dwóch serownikach pokojowych. OZC robił forumowy kolega Asolt. Myślę, że do sprawy podszedł dość dobrze. Edytowane 8 Marca 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Całościowo? Na kocił liczę, że 8-10 tys. pójdzie. Do tego 3 pompy (obieg podłogówki dół, obieg góra i CWU) ale to i tak było by potrzebne. No ewentualnie myślę o dwóch serownikach pokojowych. OZC robił forumowy kolega Asolt. Myślę, że do sprawy podszedł dość dobrze. Żeby nie powielać,asolt raczej dobrze wyliczył a widać,że nie jesteś za bardzo świadomy to najlepszy "kocioł" w Twoim wypadku,tylko komina żal : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7626860&viewfull=1#post7626860 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.03.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Wracając do kotła. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 08.03.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Edilkamin Laguna P 12 np Możesz zobaczyć Red Compact Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.03.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Czy ta laguna występuje z wylotem od góry? Co myślisz o kotłach Defro czy Kostrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 08.03.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) nie nie wystepuje z wylotem do góry. Defro Kostrzewa Myślę że sterowanie tymi kotłami do prostych nie należy wystarczy poszukać na forach no i konstrukcyjnie to raczej peleciaków nie przypomina w wiekszości Edytowane 8 Marca 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 08.03.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Pytam o kostrzewę bo akurat mają promocję na kocioł 10kW Mini Bio B NE lub Mini Bio NE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 08.03.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Spoko to porównaj sobie te Kotły z Laguną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.03.2018 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Na co zwracać uwagę podczas porównywania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.03.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 na codzienna obsługę - czyszczenie kotła-dostęp do paleniska- wygodę zasypywania zasobnika, żebyś nie musiał skakać po drabinkach czy też podnosić worki z pelletem nad głowę- ilość ustawień kotła do poprawnej pracy tak żebyś nie musiał dni spędzać w kotłowni- konstrukcję wymiennika - do pelletu wymiennik pionowy rurowy.Ogólnie to kocioł ma być dla Ciebie a nie Ty dla kotła. No i kolejny aspekt to poprawnie wykonane podłączenie kotła - powinieniś zastoswać wszystko czego kocioł potrzebuje a czesto jest tak że instalatorzy montują niekompletne instalacje - montując np zawór 4d a nie instalując do tego siłownika - taki zawór bez siłownika jest kompletnie bezsensowny, termostaty pokojowe które czesto są potrzebne a nie są instalowane itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.03.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ten dodatkowy osprzęt o którym mówisz mam już wkalkulowany. chciałbym w tym kotle mieć możliwość raz na jakiś czas przepalenia drewnem, a tu widzę że te laguny chyba nie mają rusztu wymiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 09.03.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Laguna to kocioł spełniający normę Ecodesign, nie może mieć rusztu awaryjnego/dodatkowego, podobnie jak piece klasy 5. Zobacz jedną rzecz, w tej śmiesznej cenie masz włoski kocioł, do którego tak na prawdę zaglądasz raz w roku, oczywiście dosypywać paliwo musisz. Komfort porównywalny do grzania gazem. Zobacz sobie taki kocioł Defro Alpha, zobaczysz dużo wspólnych mianowników z tą Laguną, a potem spójrz na jego cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 09.03.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Czy Laguna może pracować w układzie otwartym czy tylko układ zamknięty? Jak z serwisem ( mazowieckie )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.03.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Zamknięty lepiej zmknięcie układu to żaden problem. A co Ci sie zepsuło ? Chętnie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 09.03.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Planuje wymianę swojego miałowca na kocioł 5-ej klasy. Zastanawiam się czy zostać przy węglu czy może jednak pellet. Przy węglu przeróbek w instalacji dużo by nie było. Przy pellecie napewno trochę więcej , no i układ zamknięty tak jak piszesz. Instalację mam 9-letnią w miedzi, układ otwarty. Instalacja prosta tylko grzejniki, jedna pompa i termostatyczny 3D. Jak Laguna radzi sobie z gorszym pelletem ? Jakie temperatury spalin?Montujecie w mazowieckim, 200km od Sanit System Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.03.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 A co to gorszy pellet ?Tak montujemy 200 km to pestka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.03.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Rozważam nadal to. Powiedz mi jakiego okablowania wymaga termostat pokojowy do tego kotła? Czy sterownik da radę obsłuzyć CWU, obieg podłogówki (zawór mieszający) na parterze i obieg podłogówki na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.03.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Termostat to najlpeiej bezprzewodowy. To w całym domu masz podłogówkę czy parter podlogówka poddasze grzejniki ? Mieszacza nie obsłuży bo nie ma takiej potrzeby wystarczy zastosować zawór termostatyczny do podłogówki. Cwu obsłuży bez problemu. A obsługę mogę ci zrobić nawet na 10 kondygnacji to zależy co i jak chcemy zrobić Edytowane 9 Marca 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.03.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Chce mieć niezależnie sterowane ogrzewanie parteru i poddasza. Na obydwu kondygnacjach mam podłogówkę, oddzielne rozdzielacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.03.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 spoko nie widze problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts