Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pellet?

trabyl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A taki to spoko takim pali większość byle nie był zapiaszczony za bardzo. Termika to prosty kocioł z ręcznym czyszczeniem wymiennika (trzeba pociągnąc za uchwyt) a Laguna to taka wersja na full wypas z kompresją popiołu, automatycznym czyszczeniem wymiennika, mechanicznym czyszczeniem paleniska, no i taki system optymalizacji procesu spalania Leonardo.

@eliks zamontowałeś już Lagunę ?

Czekam jeszcze na kocioł a montaż i tak dopiero po sezonie. Mam również ceglany komin, ocieplony będzie dodatkowo w miejscu gdzie przechodzi na razie przez nieuzytkowy strych. Znam przypadek że taki patent działa, znowu u innego znajomego czarne na ścianie wylazlo już po 2 miesiącach. Za 9m wkładu z robocizna zapłacił dobre 2 tyś złotych więc chyba tragedii nie ma.

Mógłbyś napisać co powinna zawierać taka instalacja. jakiego okablowania wymaga termostat do takiego zastosowania?

No sporo różnych elementów taka instalacja zawiera i zależy też od tego z jakim kotłem dużo pisania a mało informacji o instalacji i budynku. wystarczy 2x0,5 może tż być skrętka.

Zgodnie z obowiązującymi normami dla paliw stałych. A jaki Ci się zmieści ?

Myślę, że 110x190 na pewno, może nawet 120x200. Wystarczy 110x190 komin około 8m wysokości? Do czego służy

"wbudowany zestaw pompowy (pompa elektroniczna wilo) z zaworem bezpieczeństwa, zaworem napełniającym i naczyniem przeponowym" czy to zabezpieczenie powrótu kotła czy pompa obiegowa na instalację CO ?

Płyta OSB wkrętarka wkręty i robisz tak wielki jaki chcesz do tego kupujesz podajnik ślimakowy i sterownik ( koszt sterownika około 250 zl) i możesz zasypać raz na miesiąc albo jak masz miejsce to raz do roku. A możesz też zainwestować w system pneumatyczny do uzupełniania paliwa w zasobniku. Duży zbiornik zabiera miejsce w kotłowni a jeśli pójdziemy w górę to znowu utrudnia zasypywanie nie każdy moze i chce podnosić worek z pelletem nad głowę. A kocioł ma być zgrabny kompaktowy i wygodny w obsłudze. A wsypanie worka pelletu nawet raz dziennie nie stanowi wielkiego problemu i wiele czasu nie zajmuje Edytowane przez Puławiak

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 year później...

Dzień dobry,

Przeglądam różne fora i mam poczucie braku wystarczających informacji. Postanowiłem, że zapytam tutaj z nadzieją na uporządkowanie mojej wiedzy.

Poszukuję pieca na pellet, który będzie automatycznie wykonywał czyszczenie rusztu i ewentualnie czyszczenie wymiennika ciepła.

Zastanawiam się nad rodzajem palnika. Chciałbym, żeby był z automatycznym zapłonem, bez problemu z nagarem, samoczyszczący i dobrze współpracował ze sterownikiem.

Elementy, na które zwracam uwagę (na podstawie doświadczeń znajomych i komentarzy na forach) to:

1. Palnik

Czytam o co najmniej dwóch opcjach:

- palnik obrotowy

- palnik z rusztem ruchomym

Cześć firm pisze wprost o używaniu palnika KIPI a inne np. Rakoczy ma palnik zrzutowy, Pellux pisze o "palniku opatentowanym w Szwecji z wysuwaną szufladą", Kostrzewa, Defro nie informują o rodzaju palnika.

Rozumiem, że każdy z nich ma plusy i minusy.

2. Sterownik

Wiem, że tutaj ważne jest dobre zgranie sterownika z palnikiem.

Plum razem z Kipi a Tech np. z palnikiem instalowanym w piecach Rakoczy.

3. Wymiennik

Czytam o pionowych, poziomych, płomienicach.

Wnioski są takie, że pionowy mniej zarasta pyłem i dłużej zachowuje sprawność.

4. Zabezpieczenie przed zapłonem

Czytam o takich zabezpieczeniach jak:

- czujnik temperatury palnika

- rura spiro

- śluza

- strażak

- własny system czujników jak np. w Kostrzewie

Domyślam się, że wiele zależy od budowy pieca. Zauważyłem, że piece z palnikiem KIPI mają najczęściej rurę jako zabezpieczenie. Czy warto się tym przejmować?

5. Zapalarka

Czy ma znaczenie czy jest stalowa lub ceramiczna?

5. Sterownik pokojowy

Zależy mi, żebym miał możliwość sterowania z pomieszczeń z opcją Wifi.

I ostatnia rzecz to uzależnienie od prądu. Co zrobić w sytuacji gdy w sezonie grzewczym zabraknie na dłuższy czas prądu?

Nie za bardzo wiem czym miałbym się kierować, ale na pewno nie chcę płacić za piec z całym osprzętem więcej niż 14tys złotych.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

• 6 months później...