Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody na beton - wybór materiału

Recommended Posts

Witam,

Przechodząc do sedna sprawy. Powoli przymierzam się do wykończenia betonowych schodów drewnem. Dostałem kilka ofert na trepy (wykończone) i zdziwił mnie rozstrzał cenowy:

-Dąb klejony, wykończone - 6 - 9tyś.

-buk lity - wykończony - 3tyś.

Czy to normalne, że materiał ma takie różnorodne ceny?

Kolejne pytanie o buczynę? Czy lity buk nadaje się na chody?

co do ceny to 3 tyś to chyba bez montażu ? buk jest tańszy ale nie o tyle! Co do buku na schody to - to jest jasne i twarde drewno ,wygląda super jak jest nowo położone , ale po czasie przyciemnieje - w zależności jak wystawione jest na promienie słoneczne.

Schody na beton produkuje się około trzech dni na stolarni , a montaż potrafi trwać tydzień (na kleju).

@mariober

To cena za materiał, bez montażu.

Co do koloru materiału to docelowo interesuje mnie lakierowanie/ bejcowanie na w ciemny kolor.

Najbardziej mnie interesuje, czy te trepy nie będą się wypaczały. Nie chciałbym ich wymieniać co kilka lat.

Natomiast co do podstopnic i listew wykończeniowych - czy zamawiać je z tego samego materiału? Czy nie ma sensu "inwestować" i brać deski z tańszego drewna ?

Inspiracja na zdjęciu. Chciałbym, żeby trepy były ciemne, poręcz w takim samym odcieniu. Natomiast reszta biała.

5842567740_2.jpg

Chyba jednak zdecyduję się na klejone drewno.

Mam pytanie - jak fachowo nazywa się listwa cokołowa z załączonego zdjęcia?? Jak ją najlepiej zrobić? Zamówić deskę polakierowaną i na miejscu dociąć do schodów? Potem zamocować trepy ?