tomek860 04.03.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, Przechodząc do sedna sprawy. Powoli przymierzam się do wykończenia betonowych schodów drewnem. Dostałem kilka ofert na trepy (wykończone) i zdziwił mnie rozstrzał cenowy:-Dąb klejony, wykończone - 6 - 9tyś.-buk lity - wykończony - 3tyś. Czy to normalne, że materiał ma takie różnorodne ceny?Kolejne pytanie o buczynę? Czy lity buk nadaje się na chody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 06.03.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 co do ceny to 3 tyś to chyba bez montażu ? buk jest tańszy ale nie o tyle! Co do buku na schody to - to jest jasne i twarde drewno ,wygląda super jak jest nowo położone , ale po czasie przyciemnieje - w zależności jak wystawione jest na promienie słoneczne. Schody na beton produkuje się około trzech dni na stolarni , a montaż potrafi trwać tydzień (na kleju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 06.03.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Lity - oznacza w całości . Klejonka z kolei wymaga dużo więcej pracy, materiału i jest pracochłonna. Biorąc to pod uwagę oraz rodzaj materiału masz odpowiedź. Dodam tylko, że klejonka nie poddaje się tak wypaczeniom jak lita stopnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek860 13.03.2018 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 @mariober To cena za materiał, bez montażu. Co do koloru materiału to docelowo interesuje mnie lakierowanie/ bejcowanie na w ciemny kolor.Najbardziej mnie interesuje, czy te trepy nie będą się wypaczały. Nie chciałbym ich wymieniać co kilka lat. Natomiast co do podstopnic i listew wykończeniowych - czy zamawiać je z tego samego materiału? Czy nie ma sensu "inwestować" i brać deski z tańszego drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 14.03.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 stopnie powinny być klejone jak napisał Wiesiek nie będą się wypaczać , wykończenia zrób z tego samego drewna bo mimo że kolor możesz zastosować ten sam to różnica będzie widoczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek860 14.03.2018 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Inspiracja na zdjęciu. Chciałbym, żeby trepy były ciemne, poręcz w takim samym odcieniu. Natomiast reszta biała. Chyba jednak zdecyduję się na klejone drewno. Mam pytanie - jak fachowo nazywa się listwa cokołowa z załączonego zdjęcia?? Jak ją najlepiej zrobić? Zamówić deskę polakierowaną i na miejscu dociąć do schodów? Potem zamocować trepy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts