Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek zawyżone spalanie

biku11

Recommended Posts

Właśnie, spalanie ekogroszku, jaki uzyskujecie wynik? Ile kg na dobę średnio? Mam na myśli dom średni 100 -130m2.

U mnie w takie dni jak teraz to na 160m2 idzie mi około 9kg/doba , w mrozy takie mizerne jak były dochodziło do 15kg/doba , ba w niedzielę już wyłączyłem ogrzewanie ale znów wczoraj wieczorem je właczyłem bo temp zeszła do 22 stopnie i normalnie mi było zimno bo cały czas mam między 23-24 i te durne dwa stopnie tak działają .:mad:

Właśnie, spalanie ekogroszku, jaki uzyskujecie wynik? Ile kg na dobę średnio? Mam na myśli dom średni 100 -130m2.

Przy takim metrażu uzyskanie 10-11kg/dobę będzie świetnym wynikiem. Ale to zależy od ustawień kotła, no i oczywiście od ekogroszku :) Nie znaczy, że najbardziej kaloryczny = najmniejsze zużycie. Może Twój piec nie wykorzystać wartości opałowej danego węgla. Receptą na to jest testowanie, z tym, że najtańszych bym nie testował. Nawet jak trafisz na tani i dobry to będzie to "przejściowa jakość". Na szczęście ekogroszek jest workowany i można kupić małą ilość. Co ciekawe nawet na Orlenie kupisz, wyglądało to OK Patriot, kupujesz sprawdzasz, kupujesz nastepny sprawdzasz, po kilku masz doświadczenie i wiesz co wybrać.

U mnie w takie dni jak teraz to na 160m2 idzie mi około 9kg/doba , w mrozy takie mizerne jak były dochodziło do 15kg/doba , ba w niedzielę już wyłączyłem ogrzewanie ale znów wczoraj wieczorem je właczyłem bo temp zeszła do 22 stopnie i normalnie mi było zimno bo cały czas mam między 23-24 i te durne dwa stopnie tak działają .:mad:

ok.45W/m2 ...Nieżle,komin posiadasz?