Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana rur żelaznych w bloku i tylko jedno ujście do wszystkiego

Goloniasty

Recommended Posts

Witam,

Robię remont łazienki i kuchni w bloku i postanowiłem zacząć od wymiany starej rury kanalizacyjnej na nowe plastikowe.

Problem jest teraz taki, że poprzednio żelazne rury były dwie i łączyły się ze sobą dopiero u sąsiada na suficie pode mną. Teraz razem z sąsiadem uzgodniliśmy, że zrobimy tylko jedną rurę, że on będzie miał gładki sufit, ale ja mam pozostać tylko z jednym odpływem.

Średnica tej rury to chyba standardowe 11 cm. Pytanie teraz jak to zrobić aby było dobrze. Załączam schemat pomieszczeń i urządzeń jakie mają być podłączone do tego jedynego odpływu. Po prawej ma być wc na stelażu, następnie wanna i umywalka, zlew kuchenny, umywalka i pralka mają być za ścianą w kuchni. Pytanie jeszcze czy ta pralka nie będzie za daleko od odpływu ale tam woda przecież leci pod ciśnieniem i mogę od pralka zrobić po ścianie pod zabudową z karton gipsu solidny spadek więc chyba będzie ok.

Mieszkanie jest na ostatnim piętrze w bloku i ta rura u mnie prowadzi na dach budynku tylko nie wiem czy to ma znaczenie.

8a49684901940d89c16eb34f30ec3905_1.jpg

Czy w takim przypadku mam dać najpierw trójnik z ramieniem na 45 stopniach do wc i następnie poziom wyżej dać kolejny trójnik z odpływem fi 70 cm pod kątem 90 stopni do reszty urządzeń? Czy może jednak ta toaleta może być ponad odpływem do wanny? Jakoś nie jestem do tego przekonany bo raz przy takiej konstrukcji w wynajmowanym mieszkaniu zatkała się toaleta i wszystko z niej wypłynęło wanną że miałem później wstręt kąpać się w tej wannie.

Nie mam na to pomysłu. Pomóżcie fachowcy!

kanalizacja.jpg

Edytowane przez Goloniasty

Witam, fachowcem nie jestem, ale napisze może jak jest to u mnie...

Blok z wielkiej płyty, w łazience mam bardzo podobny układ, z tym że pralka jest na przeciwko wc we wnęce w rogu.

Na pionie w wysokości stropu jest trójnik z wyjściem 50 w stronę wanny, nad nim jest trójnik 110 i tam podłączona toaleta. Do rury 50 podłączona jest wanna na trójniku, rura idzie dalej, zakręca idąc pod wanną na ścianie w stronę umywalki, pod umywalką trójnik i wpięta umywalka, rura idzie dalej zakręca na następną ścianę gdzie na wysokości ok 60cm się kończy i wpięty jest syfon pralki.

Może nie jest to do końca prawidłowe, (nie wiem), tak było od "zawsze" nigdy z żadnym odpływem nie było problemu, nic nie bulgocze, nic nie zasysa wszystko działa jak powinno i w Twoim przypadku zrobiłbym chyba podobnie, z tym że jak wspomniałeś, rurą 75 a nie 50 jak jest to u mnie.

Pozdrawiam

Na pionie w wysokości stropu jest trójnik z wyjściem 50 w stronę wanny, nad nim jest trójnik 110 i tam podłączona toaleta.

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Pod jakim kątem masz te swoje trójniki?

Która z poniższych konfiguracji będzie najbardziej optymalna w moim przypadku?

1f2750697aaf6d8325ffd3e4b4151d6a_2.jpg

Mi wydaje się, że 67 stopni na dole i 45 stopni na górze.

http://www.editer.pl/fotka/f53e9e1af5de4a13f4f0164f327b68f6_2.jpg

Pozdrawiam

schematy.jpg

Edytowane przez Goloniasty