allucard88 05.03.2018 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Witam mam w sumie jedno pytanie, niech ktoś mi wytłumaczy, ewentualnie poprawi w (przepraszam ale nie będę wszystkiego nazywał tak jak to ma być nazwane z braku doświadczenia). Po rozmowie z architektem który zobaczył mój stary dom - strop drewniany poinformował mnie że wystarczy przed zmianą dachu wylać wieniec okalający całość - w koło dodatkowo przez dom przechodzi jedna ściana - na środku- i też chce by ona była zakończona wieńcem i łączyła 2 sąsiednie ściany. Ok po rozmowie z budowlańcami - na razie orientacyjnie z uporem maniaka chcą mi kotwić ściany boczne do stropu - ale ja nie mam w sumie do czego kotwić skoro dom z cegły i nie mam wieńca, ani stropu betonowego- i teraz pytanie czy Architekt dla tego powiedział o wieńcu na całej długości domu by nowy dwuspadowy dach nie rozpierał ścian bocznych na zewnątrz, oraz usztywni tą konstrukcję, i w tedy kiedy wieniec jest poprowadzony przez całość domu on na to nie pozwala dodatkowo wieniec na środkowej ścianie ją wzmocni i usztywni ?. Więc dla czego budowlańcy chcą mi co 2 metry ciąć ściany i zalewać słupki ? Dodam ze teraz jest dach o pełnym deskowaniu i papie, a docelowo będzie gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.03.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Od projektowania są projektanci ściślej to do tego potrzebny jest konstruktor , a ekipa jest od zrobienie zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allucard88 06.03.2018 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Od projektowania są projektanci ściślej to do tego potrzebny jest konstruktor , a ekipa jest od zrobienie zgodnie z projektem. Masz świętom racje tylko czy możesz mi łopatologicznie wyjaśnić po co są owe wcięcia w murze ? Chodzi o usztywnienie konstrukcji, czy ewentualnie przeniesienie obciążeń jakie są pod dachówką ceramiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Ma być tak jak napisał "jajmar"! Dziwi mnie, że Twój wykonawca chce robić po swojemu i do tego źle. Dobrze zazbrojony wieniec wzmocni ściany i nie pozwoli rozjechać się więźbie. Środkowy fragment łączący dwa elementy wieńca usztywnia te elementy (zapobiega wyboczeniu) i uniemożliwia ewentualne wywrócenie wieńca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts