Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi Wewnętrzne przesuwne

LucaO

Recommended Posts

Witam , mam być może nie co problem z drzwiami wewnętrznymi przesuwnymi po szynie na ścianie

Otóż zakupiłem owe drzwi w wysokości 203,5cm szerokości 84 cm

Otwór na drzwi gdzie mają być zamontowane ma wysokość od gołej posadzki 206 cm

Teraz moje pytanie czy można takie drzwi bezproblemu zamontować ?

Na posadzce będą jeszcze dane panele ok 1cm dojdzie , również będzie szpara w drzwiach ok 0,5mm plus regulacja drzwi która mi pozostaje 1-2cm na rolkach

Wychodzi na to że szyna po której drzwi by się przesuwały byłaby nieco trochę nad nadprożem

Ew jaki wymiar otworu - wysokość powininna być do tego typu drzwi

Szynę i tak musisz zainstalować powyżej krawędzi nadproża więc problemu nie ma.

No tak ,ale u mnie żeby drzwi wyszły idealnie aż do podłogi z luzem między drzwiami a panelami 0.5 cm to instalacja szyny wychodziłaby gdzieś 2 - 3 cm wyżej od krawędzi nadproża ,czy to nie za mało ?

Jeśli zainstalował bym szynę nieco wyżej , to wówczas drzwi miały by większą szparę między podłoga a nimi

Są to drzwi bez prowadnicy dolnej ,tj bez rowka

Aaaa, ok, pytasz w tym sensie czy będzie do czego się przykręcić. No faktycznie 2-3 cm ponad krawędzią nadproża to nie za bogato. Z czego jest zrobione nadproże ?

Jaki masz system prowadnicy ? Krajowa Laguna czy coś innego ? Chcesz tą prowadnicę docelowo jakoś obudować ?

Odnośnie braku dolego prowadzenia, drzwi mogą się obijać o ścianę. Mam takie i bez prowadnicy niestety się "gibają".

a więc tak , dziś wymieniłem drzwi na inne ,lecz rozmiar ten sam , sprzedawca dał mi zestaw prowadnic i rolek firmy bimak , gdzie można regulować jea same drzwi są z prowadnicą ,trochę się poprawiło bo montaż wyjdzie nad nadprozęm jakoś 5-6cm

Nadproże jest z betoników zbrojonych grubości 7 cm

• 2 weeks później...