Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w garażu

Recommended Posts

Witam,

na wiosnę zaczynam budowę garażu wolnostojącego, za rok jak dobrze pójdzie chciałbym wybudować dom.

Po wybudowaniu garażu chciałbym podłączyć się do sieci (skrzynka w granicy działki już jest)

Mam pytanie, jak dobrze wykonać całą sieć.

Wykonać w garażu główną tablice a później jak wybuduje dom to z niej do domu do drugiej tablicy ?

Jak to wygląda w praktyce ?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mniej więcej, to raczej budynek mieszkalny jest tym głównym odbiorcą, ale nie znam przepisu, który zabroni innej opcji.

Kolejne sprawy to :

- znajomość układu sieci zasilającej

- znajomość docelowej mocy przyłączeniowej

- znajomość oszacowania ryzyka związanego z instalacją piorunochronną

- możliwość połączenia uziomów fundamentowych obydwu budynków

I wiele, wiele innych spraw.

I nie dać sobie wcisnąć taryfy budowlanej ze strony ZE.

Warto też wypisać sobie co potrzeba :) i jak się do tego zabrać. Oczywiście wszystko dostosować do swoich potrzeb - później jest łatwiej i może czegoś się nie zapomni.

Ja wypisywałem dla każdej instalacji coś takiego -przykładowo :

ELEKTRYKA

(generalnie dodawać zawsze o jedną parę więcej ?na zapas?)

Centralny wyłącznik prądu gdzieś blisko wyjścia (+ gaśnica ok. 4kg)

Wewnątrz ? konsultacja pod względem pseudo?inteligentnego okablowania:

- oddzielnie obwody 220

- oddzielnie obwody sterujące 12(24)V

- w salonie przewody głośnikowe (pamiętać o ew. możliwości zmiany ustawienia)

- salon ? światłowód wyprowadzić na sufit (w przyszłości może projektor)

- okablowanie sieciowe (salon, gabinet, pokoje na górze)

- okablowanie TV (salon różne miejsca, kuchnia, pokoje na górze)

- Latarnie ? 2 szt. front działki + 2 szt. tył. działki (doprowadzenie kabli)

- Taras ? oświetlenie w okapie na całej dł. (może ze ściemnianiem) + kinkiety

- Front ? kinkiety + cała dł. frontu.

- Brama ? pamiętać o zasilaniu i sterowaniu.

- Ogród ? pamiętać o zasilaniu do podlewania

- Gniazdka ? po jednym na każdej ścianie domu ze sterowaniem z wew. domu (złodzieje)

- Furtka ? w słupku doprowadzić zasilanie 220 i 12(24V) + koncentryk + 10 par (videodomofon), czytnik kart bezprzewodowych dla domowników

- Schody ? oświetlenie co 3 schodek z funkcją ściemniania.

- Spiżarka, przejście do garażu, kotłownia, pralnia, pomieszczenie pod schodami ? zapalane czujnikami ruchu z opóźnieniem.

- Rekuperator ? pamiętać o dodatkowym zasilaniu pokoju gościnnego w świeże powietrze kanałem z przepustnicą sterowaną oddzielnie.

- Garaż ? zasilanie na górze do sterowania otwieraniem bramy.

- wszystkie przewody do jednej skrzynki

- oświetlenie domu na zewnątrz front + tył (po jednym układzie)

- latarnie front ? wł. w pom. garażu

- latarnie tył ? wł. w pom. Pokój ew salon, kuchnia

- wejście ? zapalanie lampek na czujkę ruchu + czujnik zmierzchowy

- wiatrołap + garderoba ? światło na czujnik ruchu + czujnik zmierzchowy ? garaż światło na czujnik ruchu + czujnik zmierzchowy

- wejście - weranda ? światło na czujnik ruchu + czujnik zmierzchowy

- zapalanie światła na tarasie z pom. (kuchnia, pokój, salon)

- zapalanie światła w garażu ? czujnik ruchu + czujnik zmierzchowy

- wejście przed garażem ? czujnik ruchu + czujnik zmierzchowy

- schody ? wył. schodowy (może czujnik ruchu + czujnik zmierzchowy) żaróweczki(diody Led) co 3 stopień ? ZE ŚCIEMNIACZEM!!!

- strych ? pamiętać o zasilaniu do dodatkowej przepustnicy do reku.

- wyłącznik w salonie i pokoju lub korytarzu sterujący prądem w gniazdkach na zewnątrz

- sterowanie od reku, i pieca

- garaż ? pamiętać o zasilaniu do hydroforu

oddzielnie światło górne, kinkiety, gniazdka (ekstra) może do wszystkich ściemniacze.

- ze dwie oprawy oświetlenia awaryjnego (zasilane z własnej baterii przez ok. 1 godz.) na górze i na dole.

- zakopać bednarkę na uziom fundamentowy (długość skonsultować z elektrykiem)

Chodzi o to aby elektryk powiedział jak długie wąsy bednarki mają wystawać z fundamentów i w którym miejscu - wszak nie będzie go na tym etapie budowy

Dalej nie kapuję, co z tymi wąsami. I kolosalny błąd, że właśnie wtedy nie będzie elektryka na budowie, wszak ani "kierownik", ani jełopy, ani "rzemieślnicy" nie mają pojęcia, jak to zrobić.

Może kolega będzie uprzejmy opisać technologię budowy tego uziemienia.

Dalej nie kapuję, Może kolega będzie uprzejmy opisać technologię budowy tego uziemienia.

A po co Ci to? To nie wątek do tego typu dyskusji......są materiały i opracowania jeśli kolega chce się zapoznać to proszę poczytać. Nie ma monopolu na wiedzę.

Ale widzę , że w wielu sprawach elektrycznych kolega lubi się sprzeczać niekiedy ma rację, a niekiedy prezentuje wiedzę z lat 90 technikum energetycznego. No ale cóż nigdy się nie lubiliśmy i widzę, że nawet na forum nieraz musimy się ściąć :) .....bo ja jestem z ŚTZN.

Poniżej zdjęcia o czym sygnalizowałem w zdaniu aby nie zapomnieć i jak to było też na mojej budowie i o czym trzeba było pamiętać (zdjęcia zapożyczone z naszego forum)

Proszę odpowiadaj autorowi wątku - nie mnie

IMG_1196.jpg

IMG_1193.jpg

DSC_0174.jpg

DSC_0167.jpg

Po wybudowaniu garażu chciałbym podłączyć się do sieci (skrzynka w granicy działki już jest)

Mam pytanie, jak dobrze wykonać całą sieć.

Wykonać w garażu główną tablice a później jak wybuduje dom to z niej do domu do drugiej tablicy ?

Zapewne to będzie najlepsze rozwiązanie, dodatkowo będzie najlepiej zamontować w takiej rozdzielni garażu rozłącznik osobno na garaż i osobno na dom.

Do garażu podłączyć przewód docelowy, odpowiedni do mocy przyłączeniowej.Odpowiednio zabezpieczyć i wykonać rozdział napięć w rozdzielni garażu dla obwodów garażu, z pozostawionym miejscem na podłączenie przewodu zasilającego rozdzielnię domu.

A teraz z innej strony , bardzo prawdopodobne , jeśli to dobrze rozwiążesz, ominiesz okres taryfy budowlanej mając docelową w garażu G budowa domu może być prowadzona z tego zasilania.

Zapewne to będzie najlepsze rozwiązanie, dodatkowo będzie najlepiej zamontować w takiej rozdzielni garażu rozłącznik osobno na garaż i osobno na dom.

Do garażu podłączyć przewód docelowy, odpowiedni do mocy przyłączeniowej.Odpowiednio zabezpieczyć i wykonać rozdział napięć w rozdzielni garażu dla obwodów garażu, z pozostawionym miejscem na podłączenie przewodu zasilającego rozdzielnię domu.

To pierwsze przyszło mi do głowy, drugi pomysł to dwa przewody od skrzynki (jeden do garażu drugi później do domu)