morfosek 06.03.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Jak prowadzisz bednarkę/drut wewnątrz fundamentu to bez znaczenia. Byle pola były nie za duże. Z fundamentu musisz jednak jakoś wyjść do ziemi. Potrzebujesz wąsów do połączenia z otokiem i instalacją odgromową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Jakim znowu otokiem ?Do czego potrzebny otok w tej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.03.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Te Wasze "wąsy" wyprowadzone nie skorodują czasem w ziemi? Czy też jest to może nierdzewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 06.03.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 To co w ziemi i fundamentach zawsze robię drutem nierdzewnym 10mm. Wąsy wychodzą z fundamentu na rogach i dodatkowo na bokach, tak żeby nie było więcej niż 10m między nimi. Długość taka, żeby dało się je połączyć z otokiem biegnącym poza obrysem dachu i żeby jeszcze trochę wystawały. Tak wiem, nie zawsze robi się piorunochrony ale takie uziemienie na etapie fundamentów robi się łatwiej niż bicie szpilek i na pomiarach reklamacji nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Domyślam się, że takie wykonanie jest zgodne z projektem i przepisami, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 06.03.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Tak w mojej okolicy jest to podstawowa zalecana metoda. Jeśli dom nie stoi na skale to własnie tak będzie w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 To co w ziemi i fundamentach zawsze robię drutem nierdzewnym 10mm. Wąsy wychodzą z fundamentu na rogach i dodatkowo na bokach, tak żeby nie było więcej niż 10m między nimi. Długość taka, żeby dało się je połączyć z otokiem biegnącym poza obrysem dachu i żeby jeszcze trochę wystawały. Tak wiem, nie zawsze robi się piorunochrony ale takie uziemienie na etapie fundamentów robi się łatwiej niż bicie szpilek i na pomiarach reklamacji nie było. Zaczekaj, bo nie jestem pewien czy dobrze rozumiem: robisz uziom fundamentowy i do tego jeszcze otokowy w jednym budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 07.03.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 To według miejscowych zakładów energetycznych jest uziom fundamentowy. Teoretycznie wystarczą same wąsy wyprowadzone poza fundament, ale gdyby była robiona instalacja odgromowa to trzeba zrobić otok poza obrysem dachu. Na wszelki wypadek robi się od razu, żeby później nie trzeba było kopać. Sama bednarka w bryle betonu to jeszcze nie uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 07.03.2018 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Dziękuję wszystkim za dyskusję i naprowadzenie mnie na temat. Mam jeszcze pytanie o ułożenie bednarki.Przy płycie fundamentowej o wymiarach 5,4 x 7,5 m wystarczy jak rozłożę bednarkę 30x4 "na sztorc" wzdłuż dłuższej ściany czy dookoła płyty (spawając ją do zbrojenie płyty) i wyprowadzając ją pod przyszłą rozdzielnie ? Edycja: płyta bez ocieplenia, na gruncie piaszczystym Edytowane 7 Marca 2018 przez busy_beaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.03.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Mnie nauczono, żeby masa betonowa otulała bednarkę ze wszystkich stron, ale widocznie do złej szkoły chodziłem Jak leży tak jak na zdjęciach to masa betonowa nie otula bednarki ze wszystkich stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Teoretycznie wystarczą same wąsy wyprowadzone poza fundament, ale gdyby była robiona instalacja odgromowa to trzeba zrobić otok poza obrysem dachu. Na wszelki wypadek robi się od razu, żeby później nie trzeba było kopać. Sama bednarka w bryle betonu to jeszcze nie uziom. Bzdury Waść prawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 07.03.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Te Wasze "wąsy" wyprowadzone nie skorodują czasem w ziemi? Czy też jest to może nierdzewka? Witam, ale "nierdzewka" również koroduje...co innego "kwasówka" czy nie prościej jest dać bednarkę ocynkowaną, a w miejscu "przejścia" przez ławę koszulkę termo z klejem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.03.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Witam, ale "nierdzewka" również koroduje...co innego "kwasówka" czy nie prościej jest dać bednarkę ocynkowaną, a w miejscu "przejścia" przez ławę koszulkę termo z klejem??? W jakim tempie skoroduje Ci stal v4a? Co Ci da ta koszulka? rozumiem że bednarka ocynkowana znajdująca się w ziemi dzięki temu nie skoroduje? czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.03.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jak leży tak jak na zdjęciach to masa betonowa nie otula bednarki ze wszystkich stron? Może nie "otulać", może wytworzyć się pusta przestrzeń pod bednarką. Proszę sobie poczytać - http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nowoczesne_instalacje_uziemiajace_w_budynkach,33 (również rzeczony tekst nad rys. 3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Mam nadzieje , że już koledzy skończyli Doszedłem do wniosku, że zazwyczaj ocynkowana bednarka zakopana - gdzie nie występuje duże zanieczyszczenie chemiczne, a gleba nie jest torfem i nie ma zbyt niskiego pH - wytrzyma co najmniej 30 -40 lat. Dodatkowo wszystkie wąsy pomalowałem Siplastem primer czyli gruntem SBS, a połączenia śrubowe zasmarowałem smarem i owinąłem bandażem. Na tym zakończyłem wszelkie prace mając nadzieję, że wytrzyma do końca dni domu który postawiłem. W przypadku wątpliwości lub jakiś "ruchów" za 10 lat sprawdzę co się dzieje a jeśli nie sprawdzę to udam , że nadal jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.03.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Może nie "otulać", może wytworzyć się pusta przestrzeń pod bednarką. Proszę sobie poczytać - http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nowoczesne_instalacje_uziemiajace_w_budynkach,33 (również rzeczony tekst nad rys. 3) Kolego tekst jest sprzed 12 lat. W dodatku zalecają mocowanie bednarki do zbrojenia drutem wiązałkowym . Pomijam już fakt, że układanie bednarki na "sztorc" jest zasadne w przypadku fundamentów niezbrojonych i o tym oni tam piszą. W przypadku fundamentów ze zbrojeniem piszą, że należy zapewnić dokładne "otulenie" betonem ale już nic o umieszczaniu bednarki na "sztorc" nie ma i słusznie bo nie jest to potrzebne. Nawet Musiał dopuszcza układanie w fundamencie bednarki na płasko co nawet obrazuje Rys. 5 w jego opracowaniu. Nigdy jeszcze nie widziałem na dużej budowie żeby ktoś układał bednarkę na zbrojeniu na "sztorc". I nigdy od nikogo tego nie wymagałem bo jest to zazwyczaj problematyczne i niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.03.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Dopuszcza, nie znaczy, że zaleca.A zalecenia są jednoznaczne.Widocznie znasz się najlepiej, skoro wymagasz na płask, a to znaczy ... za mało jeszcze potrafisz.Już spotkałem takich dopuszczających i kierujących robotami.Często pogoniłem, jak widać w moim podpisie (stopce).Wiadomo, leśnikom wsio rawno. Edytowane 8 Marca 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.03.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Dopuszcza, nie znaczy, że zaleca. A zalecenia są jednoznaczne. Widocznie znasz się najlepiej, skoro wymagasz na płask, a to znaczy ... za mało jeszcze potrafisz. Już spotkałem takich dopuszczających i kierujących robotami. Często pogoniłem, jak widać w moim podpisie (stopce). Wiadomo, leśnikom wsio rawno. Gdzie ja napisałem , że "wymagam na płask"? Dla mnie jest bez różnicy czy ktoś to połozy na sztorc czy na płask w fundamencie ZBROJONYM. A pisanie o jakichś pustych przestrzeniach pod bednarką niczym nie poparte gdzieś zasłyszane bzdury Jako zwykły elektryk wykonawca to sobie możesz Kolego gonić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.03.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jako dobry gajowy pewnie nie wiesz również, po co jest używany wibrator przy zalewaniu szalunków masą betonową, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.03.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Jako dobry gajowy pewnie nie wiesz również, po co jest używany wibrator przy zalewaniu szalunków masą betonową, prawda ? Wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts