Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapka do celów projekowych robocza

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie załatwiania mapki do celów projektowych. Zleciłem już to geodecie i zaczął pracę. Jednak na mapkę już opieczętowaną każe mi czekać trzy miesiące. To jest jakiś masakryczny termin, bo czytałem na forum, że ludzie po 2-3 tyhodnie czekają, ale mówi żę tyle urzędy trzymają papiery. Postaram się to jakoś przyspieszyć, ale zobaczę co się uda. Mimo wszystko mówił, że wcześniej zrobi mapkę roboczą na której będzie mógł architekt pracować. Mam więc pytanie do Was na którym etapie będzie potrzebna już ta mapka właściwa opieczętowana? Do załatwiania przyłączy potrzebują już tę mapkę finalną?

Może źle się wyraziłem, sorki, ale nie jestem mega fachowcem w tej dziedzinie i jedynie się uczę. Popraw mnie jeśli źle myślę. Architekt projektuje jak mają być podbpięte media - woda, gaz, prąd (działka jest uzbrojona, jedynie kwestia podpięcia) i rozumiem że do tego wyatarczy mu mapka robocza (tak przynajmniej mi powiedział). Następnie jak to wszystko zaprojektuje to musi to pewnie zgłosić do wodociągów, energetyki i tak dalej że będzie to wyglądać w ten sposób i czy na przykład wtedy wymagają oni tej mapki do celów projektów w wersji finalnej opieczętowanej?

Jeśli chcesz złożyć wniosek o przyłącze energii elektrycznej to (przynajmniej do Tauronu) wystarczy zwykła mapka zasadnicza, lub właśnie taka robocza, im nie jest potrzebna mapa do celów projektowych z pieczątkami . Architekt potrzebuje finalnej mapy opieczętowanej aby nanieść na nią projekt zagospodarowania terenu, który wchodzi w skład projektu do PnB.

Architekt projektuje jak mają być podpięte media - woda, gaz, prąd (działka jest uzbrojona, jedynie kwestia podpięcia) i rozumiem że do tego wyatarczy mu mapka robocza (tak przynajmniej mi powiedział). Następnie jak to wszystko zaprojektuje to musi to pewnie zgłosić do wodociągów, energetyki i tak dalej że będzie to wyglądać w ten sposób i czy na przykład wtedy wymagają oni tej mapki do celów projektów w wersji finalnej opieczętowanej?

Wygląda to dokładnie odwrotnie niż napisałeś. To ty występujesz do ZE, wodociągów, PGE o warunki przyłączenia prądu, wody, kanalizacji i gazu. Na podstawie tych warunków architekt wykonuje projekt przyłączy. W zależności jak jesteś z nim ugadany - albo dokładny, albo taki mniej więcej tylko do pozwolenia na budowę, a dokładny będzie robiony dopiero na etapie podłączania, już niekoniecznie przez architekta.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dużo mi to wyjaśniło. Odnośnie przyłączy to będę rozmawiał z architektem jak to konkretnie załatwić. Pewnie będzie to na takiej zasadzie jak piszecie, że będę musiał wystąpić do wodociągów, gazu, itp o warunki przyłączy i następnie architekt wykona ich projekt. Będę się pytał architekta i będę to ogarniał. Najważniejsze jest to, że opieczętowana mapka jest potrzebna dopiero na końcu tych załatwień. Do czasu aż architekt zrobi adaptację projektu i załatwimy wszystkie te formalności sądzę że mapka powinna być gotowa. Teraz tylko czekam aż geodeta skończy wersję roboczą i działam dalej. Dzięki.

- architekt nie wykonuje projektów przyłączy !!!

- dla poszczególnych projektów przyłączy są projektanci branżowi posiadający wymagane uprawnienia budowlane do projektowania w zakresie wod-kan, gaz, energia, ... itd

- zazwyczaj do każdego projektu przyłączy potrzebna jest Mapa do celów projektowych, dlatego warto u geodety zamawiać większą ilość sztuk

- ważne jest również to, aby zakres mapy do celów obejmował punkty podpięcia przyłączy do sieci. Inaczej może się okazać, że Mapę będzie się opracowywać wiele razy co jest absurdem. Lokalizacja punktów podpięcia przyłączy do sieci wskazywana jest w Zapewnieniach i Warunkach Technicznych podłączenia budynku do sieci wydawanych na wniosek Inwestora do zarządców poszczególnych sieci.

Reasumując :

1.) należy złożyć wnioski o wydanie Zapewnień i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci ( woda / kanalizacja / gaz / energia / ... )

2.) na podstawie Warunków jw - określić zakres mapy do celów projektowych

3.) zlecić opracowanie mapy do celów projektowych geodecie z uwzględnieniem ilości przyłączy / ilości szt. mapy do celów

4.) zlecić opracowanie poszczególnych projektów przyłączy projektantom w danej specjalności