Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dziennik redrum

Recommended Posts

może dwa zdania napisze o tym dlaczego dom.

Mieszkam obecnie w bloku na 49 m2 (3 osoby).

powód 1 to metraż

powód 2 postanowienie ( mając 28 lat będąc bezrobotny -powiedziałem sobie stary przed 30-tką masz sie zacząć budować , nie wiem z kąd nie wiem za co ale masz)

powód 3 okolica sklepy(dostwy poranne, wentylatory -dosłownie 10m od bloku) ,knajpy(libacje 24h)

powód 4 pozytywna zazdrość (znajomy sie wybudował i zadałem sobie pytanie a dlaczego nie ja w czym ja jestem....)

To chyba główne powody - pobocznych napewno jest z 50.

Pozdr ol

Myśle że namiary czasowe były by ważne.

Decyzje o kupnie działki podjeliśmy natychmiast - ogłoszenie , przetarg i nasza i to był luty 2004.

Pózniej na fali kupna 2 miesiące intensywnych starń i zabiegów o media , pozwolenia , projekt etc.

I lekko nas pusciło do lipca 2004 gdzie przycisnąłem i pod koniec sierpnia 2004 mieliśmy pozwolenie na budowe.

Szukanie ekipy prowadziłem wzasadzie od marca 2004 .

Decyzje podjąłem szybko i nieoczekiwanie (czy dobrze to sie okaże)NIE DOBRZE!!!!.

I rozpoczeliśmy prace 20,09.2004.

• 5 weeks później...

Troche mam problemy z zamieszczaniem zdjęć.

Dlatego troche napisze stan robót na 30,10,2004 to:

- zakończone prace murarskie na parterze

- skończona kanaliza

- wylana płyta fundamentowa (B 20!!)

- w trakcie układania strop

Plany po 1.11.2004

- wylanie stropu , wienca , balkonów ,schodów wew. i zew.

- sciany kolankowe i szczytowe oraz działowe na parterze . i poddaszu.

Chciałbym te prace zakończyć do 15 ,11,2004 - znając życie bedzie to 1,12,2004. Jak uporam się z zamieszcaniem zdjęć na swojej stronie - umieszcze ciekawe fotki z każdego etapu.

pozdr ol

• 3 weeks później...

Plany planami - a dzieki s*lidności firmy która widnieje w moim profilu - na dzień dzisiejszy nie ma jeszzce stropu -ułożony ale nie wylany .

Miał być razem z all scianami poddasza na 30.10.

Od pon nowa ekipa - może do środy wylanie.

I na tym koniec w tym roku - po dużej euforii - zapał i radość zdecydowanie ostudzona przez s*lidność .

Musze odpocząć.

pozdr ol

• 3 weeks później...

No i po wielu przebojach z ekipami (było ich w sumie 5 z czego 3 pracowały) 09,12,2004 zalałem strop poszło 15m3 z podajnika - mam kilka fajnych fotek ale cos foto albumy na onecie mnie nie lubią.

Przez tydzień sprzątałem po poprzednich ekipach - ilość puszek i "cwiartek" mnie rozwaliła - dopuki sciany rosły jakoś tego nie widziałem.

Mam teraz troche czasu na podsumowania i rozmyślanie i napewno troche brakło mi wiedzy -kilka rzeczy mogłem zrobić inaczej. Napewno mój entuzjazm i wiara w ludzi troche przygasła. Sądze że cała branza budowlana - a napewno odcinek z którym się zetknąłem jest genetycznie obciążona od budowlańców do hurtowni.

Od niesolidności , partactwa wyciagania zaliczek , niepunktualności do chamstwa i zwykłego złodziejstwa.

Widze że jeszcze długa i wyboista droga przedemną.

może się uda

pozdr ol

http://foto.da.ru/albums/userpics/10789/strop%7E1.JPG

http://foto.da.ru/albums/userpics/10789/strop3%7E1.JPG

http://foto.da.ru/albums/userpics/10789/strop2%7E1.JPG

• 4 weeks później...

Wbrew założeniom postanowiłem troche przez zimę zrobić a że pogoda dopisuje to i łatwiej sie pracuje

Efektem są przepiękne schody betonowe -poddasza jeszcze nie ma ale mozna po stropie sobie pospacerować.

http://foto.da.ru/albums/userpics/10789/normal_schody.JPG

http://foto.da.ru/albums/userpics/10789/normal_schody1.JPG

pozdr ol

No i jak zawsze po czasie zobaczyłem kilka fuszerek osławionego wykonawcy. A mianowicie folie kubełkową mam na 2 scianach połozoną prawidłowo a na kolejnych już nie bardzo -kubełkami na zewnątrz w łazience brak wycieńcia w przewodzie wentylacyjnym komina .

Także w jednym i drugim kominie brak dojścia do skraplacza (takiej miski z lejkiem).

Zgroza

pozdr ol

• 4 months później...

I myly państwo ruszyłem dziś tj 23,05,2005 z budową w tym roku. Przez 6 miechów byłem jak by to powiedzieć na bez pracowiu i budowa tyż .

JUtro wsadze kilka fotek.

I cały czas poszukuje gdzieś w Polsce juz gotowego domu z tego projektu - może ktoś widział lub wie gdzie taki stoi?

pozdr ol