Nurek_ 13.03.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 700-800 tys to chyba nieco przesadzona cena, liczę się z kwotą 500 tyś, nie będę przecież montował złotych klamek. No to się zdziwisz.... Nawet w opisie masz : "Orientacyjny koszt budowy domu w stanie surowym zamkniętym bez instalacji na podstawie kosztorysu: 389 320 zł." Stan surowy, to przy dobrych wiatrach jest połowa kosztów, a kosztorysy przy projektach często są zaniżone. Wiesz ile kosztują takie przeszklenia tarasowe jakie masz w projekcie? W obecnej sytuacji priorytetem dla żony jest szybkie wprowadzenie się, chociaż ustalaliśmy na początku budowę na 5 lat stąd wybraliśmy ten projekt. Przycybulenie nawet tych 40 tyś znacznie by przyspieszyło wprowadzkę, ja bym zaspokoił żony nadgorliwą chęć zamieszkania na swoim i na spokojnie robił bym resztę. Poważnie zastanawiam się nad projektem domu ze stropodachem (oczywiście po uzgodnieniu z projektantem czy jest coś takiego możliwe), wtedy dołożenie poddasza było by znacznie prostsze (tak na chwilę obecną mi się wydaje). Oszczędzam na całym jednym poziomie, oknach, ścianach na poddaszu i całym dachu, a przecież stropodach chyba kosztowny nie jest, jest też ocieplany wełną którą mógłbym później wykorzystać do dachu wielospadowego i odzyskać część materiałów. Takie bunkry też są obecnie w modzie a zona na początku również chciała dom w podobnym stylu. Dobrze wykonany stropodach też swoje kosztuje. Jak chcesz rozwiązać sprawę instalacji, ogrzewania, pionów itd. - musisz to wszytko przewidzieć pod możliwość rozbudowy. Płacisz dwa razy za projekty, załatwiasz w urzędach itp. I przez następne dziesięć lat mieszkasz na budowie a całe twoje życie kręci się wokół tego, czy coś robić w domu czy jechać na wczasy. Zastanów się czy piękny dach jest tego warty. Może i niepraktyczne ale po podniesieniu ściany kolankowej o 40 cm zyskuje na praktyczności i dodaje kilka jeśli nie kilkanaście metrów Pytanie czy dom po podniesieniu ścianki kolankowej dalej wygląda tak atrakcyjnie, czy robi się z niego pokrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 26.03.2018 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Dziś będąc w gminie dowiedziałem się o jeszcze innej możliwości szybszego wprowadzenia jak częściowy odbiór domu, czyli jeśli urządzę parter i zapewnię ocieplenie stropu no i też odwodnienie to w teorii nie muszę nawet budować poddasza i dachu i wprowadzić się do parteru a na dokończenie góry mam 3 lata, lub jeśli dobrze zrozumiałem nie może być przerwy w budowie jak 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.03.2018 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Jak masz częściowy odbiór to się wprowadzasz i mieszkasz a reszty możesz nigdy nie kończysz. Natomiast jak przerwa w realizacji (we wpisach w dzienniku budowy) przekroczy określony czas np. te 3 lata to chcąc kontynuować później budowę trzeba wystąpić o nowe pozwolenie na budowę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 29.03.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Twoje myślenie jest bez sensu. Z twoich pomysłów można wysnuć jedno. Wybuduj dom prosty. Pomieszkaj 5 lat i zacznij budować następny według powyższego projektu. To wyjdzie Cię najtaniej ...uwierz mi. Kwota którą podał Ci kolega powyżej jest jak najbardziej realna za Twój projekt.Powiedz mi jak wyobrażasz sobie mieszkać w przebudowywanym domu. Wyminę dachu nie robi się w tydzień- co z zalewaniem deszczem, co z brudem itd.Nigdy to nie będzie solidnie zrobiona konstrukcja. W Twoim projekcie ilość skosów wewnątrz powoduje że góra będzie mocno nieustawna i mało funkcjonalna.Kolega wybudował podobny -trochę prostszy dom ok 4 lat temu 600tyś było mało (dość dużo własnymi siłami i trochę przyoszczędził na ocieplaniach i materiałach i już płacze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 29.03.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 kwota z awybudowanie domu rzedu 700-800 na pewno nie jest zawyzona, jest raczej zanizona. Nie jestes w stanie wybudowac i wykonczyc takiego domu w tej kwocie.Nie stac Cie na taki dom i warto sie z tym pogodzic i wybudowac cos co zrobisz od razu od a do z i nie bedziesz miszskal 15 lat na budowie bo w innym wypadku sie tak skonczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.03.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Zbuduj coś na miarę swoich możliwości. Na ten dach potrzeba bedzie wiecej niz 80 tys. Mieszkanie u góry będzie niewygodne. Zbuduj sobie dom pietrowy. Dach malutki przez to tani. Bez skosów, okien połaciowych, cicho, ciepło, ekonomicznie. W takim projekcie powierzchnia zabudowy czy podłogi jest często 1,5 razy większa od użytkowej. W piętrowym domu prawie nic nie tracisz. -przez co nie budujesz dla pustych przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.03.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 To ja może podam jakieś kwoty. Nasz prosty dwuspadowy dach, bez lukarn, dwa okna dachowe kosztował 57tys za 230m2 (konstrukcja + pokrycie). Ekstrapolując na 300m2 (ale ciągle dach dwuspadowy) to 74tys. Ty masz czterospadowy, trzy lukarny i dwa dodatkowe daszki również czterospadowe plus cztery okna dachowe - 80tys? Nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 23.04.2018 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Rozmawiałem z ludźmi z różnych stron Polski, którzy budowali właśnie ten dom więc kwoty jakie wydali za dach były zebrane od nich i w większości się pokrywały. 85-90 tyś na dachówkach Creaton. Więc to nie jest mój wymysł..A co do odbioru częściowego to podsunięto mi pomysł tymczasowego zamknięcia na parterze (płaski dach) i dokładnego odizolowania stropu styropapą z odwodnieniami. Ale zastanawiam się teraz czy nie zrobić dachu kopertowego bez lukarn. Czy lukarny można w przyszłości dostawić? Znajomy, który robi w budowlance mówi że w przypadku dachu pokrytego blachodachówka jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Uzyskałeś wiele cennych rad a nadal jesteś w jakimś amoku. Czy na bazie tych rad nie jesteś w stanie podjąć rozsądnej decyzji? Strop chcesz ocieplać styropapą?!!! Do tego z jakimiś odwodnieniami? Pytasz znajomego, który robi w budowlance. Co robi? Zamiata, pilnuje terenu? Wszystko można zrobić w dowolnym czasie:yes:. Rozebrać dach i postawić nowy bez względu na rodzaj pokrycia. Tylko po co? Takie roboty też wykonuję ale kosztują co najmniej dwa razy tyle co nowy dach:yes:. Nie masz kasy. Porywasz się z motyką na słońce. Skończy się to tym, że będziesz musiał sprzedać niewykończony dom. Z uporem maniaka życzę Ci rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts