Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alternatywa dla drogiego dachu 4 spadowego z lukarnami

dedert

Recommended Posts

700-800 tys to chyba nieco przesadzona cena, liczę się z kwotą 500 tyś, nie będę przecież montował złotych klamek.

No to się zdziwisz....

Nawet w opisie masz : "Orientacyjny koszt budowy domu w stanie surowym zamkniętym bez instalacji na podstawie kosztorysu: 389 320 zł."

Stan surowy, to przy dobrych wiatrach jest połowa kosztów, a kosztorysy przy projektach często są zaniżone.

Wiesz ile kosztują takie przeszklenia tarasowe jakie masz w projekcie?

W obecnej sytuacji priorytetem dla żony jest szybkie wprowadzenie się, chociaż ustalaliśmy na początku budowę na 5 lat stąd wybraliśmy ten projekt.

Przycybulenie nawet tych 40 tyś znacznie by przyspieszyło wprowadzkę, ja bym zaspokoił żony nadgorliwą chęć zamieszkania na swoim i na spokojnie robił bym resztę.

Poważnie zastanawiam się nad projektem domu ze stropodachem (oczywiście po uzgodnieniu z projektantem czy jest coś takiego możliwe), wtedy dołożenie poddasza było by znacznie prostsze (tak na chwilę obecną mi się wydaje). Oszczędzam na całym jednym poziomie, oknach, ścianach na poddaszu i całym dachu, a przecież stropodach chyba kosztowny nie jest, jest też ocieplany wełną którą mógłbym później wykorzystać do dachu wielospadowego i odzyskać część materiałów. Takie bunkry też są obecnie w modzie a zona na początku również chciała dom w podobnym stylu.

Dobrze wykonany stropodach też swoje kosztuje. Jak chcesz rozwiązać sprawę instalacji, ogrzewania, pionów itd. - musisz to wszytko przewidzieć pod możliwość rozbudowy. Płacisz dwa razy za projekty, załatwiasz w urzędach itp. I przez następne dziesięć lat mieszkasz na budowie a całe twoje życie kręci się wokół tego, czy coś robić w domu czy jechać na wczasy. Zastanów się czy piękny dach jest tego warty.

Może i niepraktyczne ale po podniesieniu ściany kolankowej o 40 cm zyskuje na praktyczności i dodaje kilka jeśli nie kilkanaście metrów

Pytanie czy dom po podniesieniu ścianki kolankowej dalej wygląda tak atrakcyjnie, czy robi się z niego pokrak

• 2 weeks później...
Dziś będąc w gminie dowiedziałem się o jeszcze innej możliwości szybszego wprowadzenia jak częściowy odbiór domu, czyli jeśli urządzę parter i zapewnię ocieplenie stropu no i też odwodnienie to w teorii nie muszę nawet budować poddasza i dachu i wprowadzić się do parteru a na dokończenie góry mam 3 lata, lub jeśli dobrze zrozumiałem nie może być przerwy w budowie jak 3 lata.

Jak masz częściowy odbiór to się wprowadzasz i mieszkasz a reszty możesz nigdy nie kończysz. Natomiast jak przerwa w realizacji (we wpisach w dzienniku budowy) przekroczy określony czas np. te 3 lata to chcąc kontynuować później budowę trzeba wystąpić o nowe pozwolenie na budowę. Pozdrawiam.

Twoje myślenie jest bez sensu. Z twoich pomysłów można wysnuć jedno. Wybuduj dom prosty. Pomieszkaj 5 lat i zacznij budować następny według powyższego projektu. To wyjdzie Cię najtaniej ...uwierz mi. Kwota którą podał Ci kolega powyżej jest jak najbardziej realna za Twój projekt.

Powiedz mi jak wyobrażasz sobie mieszkać w przebudowywanym domu. Wyminę dachu nie robi się w tydzień- co z zalewaniem deszczem, co z brudem itd.

Nigdy to nie będzie solidnie zrobiona konstrukcja. W Twoim projekcie ilość skosów wewnątrz powoduje że góra będzie mocno nieustawna i mało funkcjonalna.

Kolega wybudował podobny -trochę prostszy dom ok 4 lat temu 600tyś było mało (dość dużo własnymi siłami i trochę przyoszczędził na ocieplaniach i materiałach i już płacze).

kwota z awybudowanie domu rzedu 700-800 na pewno nie jest zawyzona, jest raczej zanizona.

Nie jestes w stanie wybudowac i wykonczyc takiego domu w tej kwocie.

Nie stac Cie na taki dom i warto sie z tym pogodzic i wybudowac cos co zrobisz od razu od a do z i nie bedziesz miszskal 15 lat na budowie bo w innym wypadku sie tak skonczy.

Zbuduj coś na miarę swoich możliwości. Na ten dach potrzeba bedzie wiecej niz 80 tys. Mieszkanie u góry będzie niewygodne. Zbuduj sobie dom pietrowy. Dach malutki przez to tani. Bez skosów, okien połaciowych, cicho, ciepło, ekonomicznie. W takim projekcie powierzchnia zabudowy czy podłogi jest często 1,5 razy większa od użytkowej. W piętrowym domu prawie nic nie tracisz. -przez co nie budujesz dla pustych przestrzeni.

To ja może podam jakieś kwoty. Nasz prosty dwuspadowy dach, bez lukarn, dwa okna dachowe kosztował 57tys za 230m2 (konstrukcja + pokrycie). Ekstrapolując na 300m2 (ale ciągle dach dwuspadowy) to 74tys. Ty masz czterospadowy, trzy lukarny i dwa dodatkowe daszki również czterospadowe plus cztery okna dachowe - 80tys? Nierealne.

• 4 weeks później...

Rozmawiałem z ludźmi z różnych stron Polski, którzy budowali właśnie ten dom więc kwoty jakie wydali za dach były zebrane od nich i w większości się pokrywały. 85-90 tyś na dachówkach Creaton. Więc to nie jest mój wymysł..

A co do odbioru częściowego to podsunięto mi pomysł tymczasowego zamknięcia na parterze (płaski dach) i dokładnego odizolowania stropu styropapą z odwodnieniami. Ale zastanawiam się teraz czy nie zrobić dachu kopertowego bez lukarn. Czy lukarny można w przyszłości dostawić? Znajomy, który robi w budowlance mówi że w przypadku dachu pokrytego blachodachówka jest to możliwe.

Uzyskałeś wiele cennych rad a nadal jesteś w jakimś amoku. Czy na bazie tych rad nie jesteś w stanie podjąć rozsądnej decyzji? Strop chcesz ocieplać styropapą?!!! Do tego z jakimiś odwodnieniami?:confused: Pytasz znajomego, który robi w budowlance. Co robi? Zamiata, pilnuje terenu? Wszystko można zrobić w dowolnym czasie:yes:. Rozebrać dach i postawić nowy bez względu na rodzaj pokrycia. Tylko po co? Takie roboty też wykonuję ale kosztują co najmniej dwa razy tyle co nowy dach:yes:. Nie masz kasy. Porywasz się z motyką na słońce. Skończy się to tym, że będziesz musiał sprzedać niewykończony dom.

Z uporem maniaka życzę Ci rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.