yaro137 07.03.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Mam zainstalowane parę lampek nad bramą do garażu podpiętych pod czujkę zmierzchową, które przy nadchodzącym zmroku zaczynają migać. Czasem migają całą noc. Miga tez jakaś lampka w skrzynce z bezpiecznikami odpowiedzialna za te lampki. Jest tam jakiś potencjometr, którym kręciłem, ale nie pomogło z tym miganiem. Najgorsze jak jeszcze lampa ledowa z czujnikiem ruchu zainstalowana nad wejściem do domu zaczyna migać w ten sam rytm. Istna dyskoteka. To nowy budynek więc może coś tu źle podłączone. Co może powodować takie miganie i jak temu zapobiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.03.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Trzeba sprawdzić styki na połączeniach w skrzynce z bezpiecznikami/ rozdzielnicy, może któryś jest luźny i powoduje rozłączanie. Może też być winny układ sterowania oświetleniem, jeśli lampy załączane są z rozdzielnicy poprzez stycznik/ przekaźnik od sygnału czujnika zmierzchowego. Tak migająca lampka kontrolna i miganie drugie obwodu jednak wskazuje na luźne styki. Jeśli nie czujesz tematu wezwij elektryka, z prądem nie ma żartów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 07.03.2018 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 To raczej nie luźne styki bo nie jest tak, że to cały czas miga. Miga głównie, kiedy się robi ciemno. Czasami nie miga i jest wszystko OK. A czasami miga już po zmroku. Czy to nie ma może raczej coś wspólnego z jakimś odbijaniem się światła do czujki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 08.03.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 A nie jest tak, że lampa oświetla czujnik, który ją odłącza i tak w kółko? Osobiście tak miałem przy prowizorycznym zainstalowaniu oświetlenia.Spróbuj odłączyć lub przekręcić lampę, która może oświetlać czujkę i zobacz co będzie. Elektronika czujki też może szwankować, ale zaocznie diagnozy nikt nie postawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts