mysti 07.03.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Zbliża się wiosna i wznowienie prac na budowie mojego domu. Na pierwszy rzut idzie montaż okien. I tu pojawił się problem, którego szczerze mówiąc się nie spodziewałem. Dom w stanie surowym wybudowany jest z porothermu. Aby wszystko było zgodnie z projektem ekipa budowlana wymurowała pół warstwy pustaków pod okna (załączam zdjęcie). Jako, że zgłębiłem temat montażu okien (wiem, trochę późno) i postawiłem na ciepły montaż to teraz chcę to poprawić i usunąć te pół warstwy i uzupełnić cegłą (wysokość tego "parapetu" to 12 cm. Macie jakiś jakiś ciekawy pomysł jak to najprościej usunąć? Moje rozwiązanie to nacięcie szlifierką kątową z tarczą do ceramiki i potraktowanie reszty młotowiertarką, ale czy to wystarczy? Druga kwestia to jak obrobić szpalety po bokach? Niechciałbym zmniejszać światła okien, więc czy wystarczyłoby, że ściąłbym wystające pióra pustaków i wyrównał zaprawą? Dzięki za opinie i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.03.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Zbliża się wiosna i wznowienie prac na budowie mojego domu. Na pierwszy rzut idzie montaż okien. I tu pojawił się problem, którego szczerze mówiąc się nie spodziewałem. Dom w stanie surowym wybudowany jest z porothermu. Aby wszystko było zgodnie z projektem ekipa budowlana wymurowała pół warstwy pustaków pod okna (załączam zdjęcie). Jako, że zgłębiłem temat montażu okien (wiem, trochę późno) i postawiłem na ciepły montaż to teraz chcę to poprawić i usunąć te pół warstwy i uzupełnić cegłą (wysokość tego "parapetu" to 12 cm. Macie jakiś jakiś ciekawy pomysł jak to najprościej usunąć? Moje rozwiązanie to nacięcie szlifierką kątową z tarczą do ceramiki i potraktowanie reszty młotowiertarką, ale czy to wystarczy? Druga kwestia to jak obrobić szpalety po bokach? Niechciałbym zmniejszać światła okien, więc czy wystarczyłoby, że ściąłbym wystające pióra pustaków i wyrównał zaprawą? Dzięki za opinie i podpowiedzi. [ATTACH=CONFIG]408818[/ATTACH] Troche poza konkursem, tak wyszlo zdjecie czy otwor okienny masz w ksztalcie rombu? Wyglada jakby gora i z lewej i z prawej atrony byla skoszona w prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysti 07.03.2018 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Tak wyszło zdjęcie, piony i poziomy sprawdzone. W lewym górnym rogu widać malutki kawałek słupa od napięcia, który też zaburza perspektywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.03.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Po bokach obkladasz deskami i do tego tynkujesz zamki. Po zdjęciu desek klejem jeszcze wyrównany po 20 cm na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 10.03.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 szlifierką to może nie ale pilarka tarczową ty bym zrobił, Obłóż boki wcześniej deskami, tak by służyły jako prowadnice i dzieła ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysti 12.03.2018 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ok, dziękuję za podpowiedzi. Powiedzcie mi jeszcze, mogę zamiast cegieł użyć ytonga 5cm w dwóch warstwach? Czy coś stoi na przeszkodzie (obawiam się o kruchość przy montażu). Potrzebowałbym wymurować warstwę na 11 cm, a nie chciałbym ciąć cegieł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.03.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Na dole podmurować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysti 12.03.2018 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Tak jest. Zamiast tej pół-warstwy porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.03.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 nie ma problemu. Okna do "ziemi" daj na poszerzeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts