matekkow 08.03.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Witam. Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, jeśli nie to z góry przepraszam. Mam następujący problem. Chciałbym zaadaptować poddasze i zrobić tam mieszkanie (łazienka, sypialnia, pokoje, salon kuchnia). Dom ma kształt litery L. Aktualnie w jednej z części kształt dachu, oraz jego wysokość wyklucza możliwość stworzenia mieszkania. Chciałbym podnieść ściany, zmienić konstrukcje dachu, ale tylko na jednej części. Moje pytania brzmią. Czy jest w ogóle możliwość podnieść cześć dachu (są to dwa domu, dom dostawiony do starego ma za niski dach i ten chciałbym podnieść) i na jakie koszta trzeba się szykować, oczywiście plus minus. Dach na ma 15m długości i ramię 6 m. Dodatkowo jaki koszt mógłby wynosić zrobienia schodów betonowych tak aby móc bezpośrednio dostać się na poddasze. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 08.03.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Zamów wiązary. Szybko, tanio i bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matekkow 08.03.2018 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Czytałem o tym to z tego co inni pisali to do poddasza użytkowego lepiej zrobić klasyczna wiezbe, a prefabrykowana wychodzi drożej z tego co zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 08.03.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Zrobisz klasyczną więźbę to musisz lać strop. Kupując wiązar masz strop drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 To pytanie nie na Forum. Na taką zmianę konieczny projekt i pozwolenie na budowę. Konstruktor określi jakie rozwiązanie będzie najodpowiedniejsze. Koszty możliwe do określenia na podstawie projektu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matekkow 08.03.2018 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Strop już jest. Chodzi o wymianę więźby dachowej. Myślę jeszcze czy nie zrobić lukarn. Czy to wystarczy. Konstrukcja więźby składa się również ze słupków i dlatego jest problem żeby poddasze jakkolwiek wykorzystać. Czy te lukarny coś dadzą? A może macie jakieś pomysły jak pozbyć się tych słupków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2018 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Słupów może nie być jeżeli zastosuje się elementy stalowe. T kwestie rozstrzygnie konstruktor. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts