Szklara 19.12.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 na aledrogo sprzedają zestaw z jednym filtrem + węgiel, ty masz dwa filtry F7 i F9 + węgiel to jakas inna wersja czy coś przerabiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.12.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 chciałbym zrobic coś takiego : http://www.neofiltr.pl/images/kas_revo.jpg ogromna powierzchnia czynna włókniny= małe opory , duza dokładność filtracji i spora "pojemność" na zabrudzenia moja obecna kaseta nie ma tyle "ząbków" i wygląda jak ta http://techfilter.pl/wp-content/uploads/2011/10/2211.jpg Porównujesz 2 różne filtry - one są wykonane z zupełnie innych materiałów. Filtra z tkaniny syntetycznej, nie upakujesz tak gęsto jak ten z włókna szklanego. Dlatego jak ktoś stoi przed montażem, lepiej iść w kierunku zestawu:Kaseta M5 + Kieszeniowy filtr F9 Ten pierwszy kosztuje ok 40 PLN i przy sensowych gabarytach (najlepiej 600x600x50) wystarczą w sezonie 2 sztuki. Kieszeniowy filtr F9 to koszt około 250 PLN i przy analogicznych rozmiarach wystarczy jedna sztuka na rok. Przy kosztach zakupu gotowych rozwiązań na poziomie 300 - 350 PLN, niezbyt widzę sens własnej pracy przy wycinaniu i układaniu tkanin. Pomijam, kwestię obcowanie z tymi zapylonymi matami i jego wpływu na zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.12.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Będę robił skrzynke na filtry - wyjdzie niezła locha 60x60x160 cm. Na początku 1. kasetka plisowana /10cm/G3 - powierzchnia ok 1,2m2 , - cena 60 zł - tu mata samemu do wymiany na przyszłość. 2. kaseta plisowana/10cm/ G4 powierzchnia ok 1,2m2. - tu mata samemu do wymiany na przyszłość. 3. Filtr kieszeniowy M5 (6 kieszeni długość 36 cm,) - powierzchnia około 2,5m2, - cena 45 zł 4. Filtr kieszeniowy F9 (8 kieszeni długość 60 cm,) - powierzchnia około 5,4m2, - cena 90 zł a za reku skrzynka z aktywnym węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Pieczarko 19.12.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Porównujesz 2 różne filtry - one są wykonane z zupełnie innych materiałów. Filtra z tkaniny syntetycznej, nie upakujesz tak gęsto jak ten z włókna szklanego. Dlatego jak ktoś stoi przed montażem, lepiej iść w kierunku zestawu:Kaseta M5 + Kieszeniowy filtr F9 Ten pierwszy kosztuje ok 40 PLN i przy sensowych gabarytach (najlepiej 600x600x50) wystarczą w sezonie 2 sztuki. Kieszeniowy filtr F9 to koszt około 250 PLN i przy analogicznych rozmiarach wystarczy jedna sztuka na rok. Przy kosztach zakupu gotowych rozwiązań na poziomie 300 - 350 PLN, niezbyt widzę sens własnej pracy przy wycinaniu i układaniu tkanin. Pomijam, kwestię obcowanie z tymi zapylonymi matami i jego wpływu na zdrowie. Dokładnie tak. Zestaw porządnych kieszeniowych filtrów (o nominalnym przepływie do 3500 m3/h) to koszt 200 PLN - jest firma, w Dębicy, nie reklamuje, która takie robi. Nie wiem czy jest sens bawić się w kupowanie mat, szycie i układanie tego. Ja mam kieszeniowy F9, 8 kieszeni, to jest w sumie niemal 6m2 powierzchni jeżeli dobrze liczę. Ciągle jednak zastanawiam się jak zrobić ten filtr węglowy aby maksymalizować czas przepływu powietrza przez węgiel, a jednocześnie minimalizować opory. Na razie mam ubity na maksa "ściśnięty" - zrobię jednak coś kaskadowego z OSB, tak aby było kilka warstw, a jednocześnie w miarę łatwa wymiana. Oczywiście węgiel po stronie ZIMNEJ, po przeczytaniu wielu art i publikacji. Węgiel lepiej działa w zimnie. Tak to co wspominacie jest ważne: szczelność. Każda luka, nawet minimalna, sprawia, że ciągnie lewe powietrze - ja rozwiązałem to tym, że skrzynie mam z OSB 60x60cm - wyklejoną XPS 3cm, filtr oryginalnie ma 592x592mm, więc wyciąłem na wymiar szczeliny w XPS w które dodatkowo wkleiłem uszczelkę. Tym sposobem filtr dociska uszczelki, a jednocześnie jest "wsuwany" w wycięte otwory. Dzisiaj przy 250 ug/M3 PM10, nawiewa 14 ug... Nie jest dobrze, nie jest źle. Taka rzeczywistość. Jednak tlen jest równie ważny, więc muszę przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.12.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Robert_Pieczarko - zapodaj zdjęcia skrzynki z filtrami i węglem.Ten z węglem to ja gdzieś czytałem ze właśnie po ciepłej i suchej stronie - ale muszę poszukać - lub dal namiary na lekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.12.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Ciągle jednak zastanawiam się jak zrobić ten filtr węglowy aby maksymalizować czas przepływu powietrza przez węgiel, a jednocześnie minimalizować opory. Chyba najlepiej wzorować się na produktach gotowych: https://www.camfil.com/en/products/molecular-filters/cylinders/camcarb/camcarb-cg-_-22256 Jest to chyba najbardziej optymalna konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.12.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Widzę że umie biednie w porównaniu do Was z tymi filtrami. Też myślę o przeróbce bo mają dość małą powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.12.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ale po co tak sobie utrudniać życie i bawić się z tym plisowaniem sam zacząłem robić ramkę i wyginac siatkę w harmonijke ale wywalilem to na złom i stwierdziłem ze za czas który stracę na składaniu i uszczelnianiu tego a i tak nie będzie szczelnie to przy obecnym sposobie wymienię filtr z 10razy a jedna taka wymiana to kilka sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 20.12.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 na aledrogo sprzedają zestaw z jednym filtrem + węgiel, ty masz dwa filtry F7 i F9 + węgiel to jakas inna wersja czy coś przerabiałeś? cena ta sama ale mam 2 kasety i 40 kg węgla ( a nie 17 kg) , to chyba jakaś zmodyfikowana wersja ADSR-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.12.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 filtry kupiłem w firmie ultramare , nie mam fotek z etapu montażu filtrów . Są one zamontowane na rurze z czerpni przed reku w jednej obudowie a filtr w reku po stronie czerpni został wyjęty Zrobisz dużą przysługę wielu użytkownikom jak zrobisz rysunek z wymiarami obudowy oraz linkami do pasujących filtrów. Tak aby na podstawie tego zlecić stolażowi wykonanie takiej obudowy. Jak uzyskales szczelność tej obudowy? Wymiar na gotowo w warstwie XPS jest po prostu mniejszy o jakąś wartość od ramek filtrów? Zachęcam innych posiadaczy takich rozwiązań o wrzucanie swoich projektów. Być może inne rozwiązania spiszą się lepiej w danym środowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 20.12.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 (edytowane) obiecałem zamieścić fotke skrzyni z ciekawości wyjąłem kasety by sprawdzić jak wygląda zestaw F7 / F9 po 2 tygodniach użytkowania :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop: Jaworzno ma herb , zatem tenże szlachetną tkaninę przekaże naszemu prezydentowi by dumnie powiewała na maszcie w roli flagi naszego miasta .... z motto : "Jaworzno w zasadzie prawie nie ma smogu, problem bywa okresowy i tylko w niektórych miejscach" http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,167289,24250644,pawel-silbert-jaworzno.html Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Quarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 20.12.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ten tego, no trafiłeś w ten okres farciarzu. W miejsce też. A na poważnie to wrzuć to zdjecie zwolennikom grawitacyjnej. Makabra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Pieczarko 22.12.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Robert_Pieczarko - zapodaj zdjęcia skrzynki z filtrami i węglem. Ten z węglem to ja gdzieś czytałem ze właśnie po ciepłej i suchej stronie - ale muszę poszukać - lub dal namiary na lekturę. 1. U mnie wygląda tak, miałem dość, było i tak, że przez 3-4 dni nie byłem w stanie otworzyć okna. 2. Wszystko zrobiłem sam, dzięki właśnie Waszym forum, czytałem wiele wątków, art itp itd... Szczególnie wątek "rekuperator tymi ręcami..." Dlatego dziele się moim rekuperatorem, dla innych, tak jak ja skorzystałem z Waszej pracy, może ktoś skorzysta z mojej. Zamówienie, 95% on-line Montaż, uznałem, że nie mam cierpliwości owijać wełną wszystkich rur, to nie dla mnie. Kupiłem OSB 10mm i z tego zbudowałem obudowy, skrzynki ocieplone XPS 3cm, plus dokładnie uszczelnione silikonem. Styro 3cm na obudowie + wsypałem styropian w kulkach + na górę 10cm wełny Edytowane 22 Grudnia 2018 przez Robert_Pieczarko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Pieczarko 22.12.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Filtr powietrza DOMOWEGO - sam, z XPS, w środku mata G4 nałożona na metalową siatkę (wachlarz) Filtr powietrza ZEWNĘTRZNEGO - 60x60x160cm - wyklejony XPS z miejscem na ciasne wsuwanie filtrów, na końcu filtr węglowy G4, M5, F9, węgiel Całość Uszczelnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Pieczarko 22.12.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Węgiel aktywny, 40x40x6cm - dość ciasno ubity - to będę modyfikował, bo strasznie duże opory, zrobię jakieś etapowe... ale na ten sezon działa perfekt. Serce Klingenburg GS-K 25/360 (czekałem ~4tygodnie coś 650 brutto z transportem) Wymiennik postawiony pionowo, strona ciepła wywiewu powietrza zużytego na dole (tak podobno dłużej wytrzymuje zamarzanie) Efekty? 460 ug/M3 PM10 - nawiewa do 10 ug/M3 !! Plus zero jakiegokolwiek zapachu dymu. Coś niesamowitego. Niestety opory na wlocie są dość znaczące, szacuje, że wystarcza mi około 100m3/h Wentylatory EBM PAPST K3G 190-RC05-03 - za mocne, zdecydowanie za mocne, puszczam je niemal na minimum. Pobór energii: powietrze zużyte 8W, powietrze nawiewane 17,5-18W - wtedy mierzyłem na anemostatach wszystko jest równo. Jak się mieszka? Inne życie, koniec z wilgocią, porannym zaduchem, pranie po nocy suche, w domu jest świeżo, budzę się bez ociężałej głowy. Budżet co do grosza, do każdej śrubki 7100 PLN - w tym jest wszystko, wentyle, wymiennik, kleje, silikony, kanały, sterowanie, elektronika, bypass, siłownik, termometr kanałowy. Sprawność instalacji ~89-91% (ta oczywiście bez wilgoci liczona prosto) Różnica temperatury nawiew/wywiew od 2,2C do 3,0C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.12.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 świetna robota, załóż ,może osobny wątek do którego to przeklej, przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 22.12.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Wymiennik postawiony pionowo, strona ciepła wywiewu powietrza zużytego na dole (tak podobno dłużej wytrzymuje zamarzanie) Bardzo dobrze, praktycznie nie ma możliwości zamarznąć. Niestety opory na wlocie są dość znaczące, szacuje, że wystarcza mi około 100m3/h Wentylatory EBM PAPST K3G 190-RC05-03 - za mocne, zdecydowanie za mocne, puszczam je niemal na minimum. Pobór energii: powietrze zużyte 8W, powietrze nawiewane 17,5-18W - wtedy mierzyłem na anemostatach wszystko jest równo. Czyli nie za mocne tylko w sam raz. Na minimalnej mocy jest mały pobór prądu i mają wystarczającą moc żeby się przebić przez taką filtrację i jeszcze masz zapas mocy na wietrzenie, imprezy itp. Do tego płynna regulacja potencjometrem (lub elektroniką jak ktoś ma). Wiele drogich central tego nie ma. Ja mam R3G220-RC05-03, filtry F5, F9 + węgiel (5kg) i sobie chwalę. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 22.12.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Polecicie jakiś czujnik PM2.5 i innych brudów?Generalnie mam raczej dosyć czyste powietrze wokół siebie, ale wolę się upewnić, że nie potrzebuję dodatkowej filtracji. Póki co mój Xiaomi Mi Air Purifier 2 pokazuje wynik 11-22 (nie wiem jak tutaj z dokładnością). Druga sprawa, macie namiar na jakiś filtr wstępny do czerpni? Edytowane 22 Grudnia 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.12.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Filtr powietrza DOMOWEGO - sam, z XPS, w środku mata G4 nałożona na metalową siatkę (wachlarz) [ATTACH=CONFIG]423477[/ATTACH] Filtr powietrza ZEWNĘTRZNEGO - 60x60x160cm - wyklejony XPS z miejscem na ciasne wsuwanie filtrów, na końcu filtr węglowy [ATTACH=CONFIG]423478[/ATTACH] G4, M5, F9, węgiel [ATTACH=CONFIG]423479[/ATTACH] Całość [ATTACH=CONFIG]423480[/ATTACH] Uszczelnienia [ATTACH=CONFIG]423481[/ATTACH] Samo dostanie się do filtrów u ciebie to sporo czasu czemu nie zrobiłeś na klamry ja na początku pewnie jak każdy cieszyłem się rekuperacja i latalem na strych i otwieralem wlaz strychowy a teraz po paru latach już mi się nie chce bo są inne rzeczy na głowie i zapomniałem o wentylacji i często zapominam o wymianie filtrów i doradzam jeśli jest możliwość to skrzynka z filtrami na nawiewie gdzieś na parterze kotłownia, lub garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.12.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 G4, M5, F9, węgiel M5 i F9 są z włókniny szklanej? - na bogato. Ja teraz w Krakowie testuję zestaw: Ramki 600x600 1: M5 syntetyczny kieszeniowy (kieszeń 300 mm) 2. F9 kieszeniowy szklany (kieszeń 600 mm) Docelowo kieszeniową kasetę M5 wymienię na kasetę ultrapack - staram się dojść do jak najbardziej kompaktowej obudowy i wytrzymałości zestawu 1 rok. Kraków jest dobrym ośrodkiem testowym filtrów. Tak wygląda filtr F7 (szklany) po 6 miesiącach pracy lipiec - grudzień Nie było, żadnych filtrów wstępnych Opór wzrósł tylko nieznacznie (przepływy do 300 m3/h) Gdyby przed takim filtrem dać kasetę G4 wytrzyma spokojnie cały rok. Filtry szklane po prostu są warte swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts