Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przez kominy WG to się raczej wydostaje, dostaje się przez nawiewniki i nieszczelności...przynajmniej o tej porze roku tak to powinno działać...

Fakt, wentylacja grawitacyjna dobrze zrobiona, może dobrze działać.

Jednak kolega rezygnując z WM i licząc jakie to ma z tego tytułu oszczędności, zapomina że kominy wentylacyjne,nawiewniki i oczyszczacze (itp.) też nie są za darmo.

Kiedyś czytałem artykuł, gdzie było wszystko podliczone i wychodziło, że różnica w cenie pomiędzy WG a WM to koszt rekuperatora (tam był wzięty ze średnio-wysokiej półki - około 5-6tys.)

Oprócz nawiewników nie będzie żadnych nieszczelności.

Na nawiewniki pójdą specjalne filtry antysmogowe, nawiewniki higrostrerowalne, oczywiście o komforcie jak przy WM nie ma co mówić, to oczywiste.

W kwestii kosztów, dochodzi kwestia budowy 2 ciągów wentylacyjnych na styku łazienki kotłowni i w kuchni (kominów nie będę miał, piec gazowy rura przez ścianę).

• Odpowiedzi 251
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oprócz nawiewników nie będzie żadnych nieszczelności.

W jaki wspolczynnik wymiany celujesz ?

Dom pasywny posiada podwyższone wymagania dotyczące szczelności powietrznej przegród budowlanych. Zgodnie z obowiązującymi wymaganiami współczynnik krotności wymian przy różnicy ciśnienia równiej 50 Pa powinien wynosić n50 < 0,6 1/h. Osiągnięcie takiego poziomu

Nie ma domow szczelnych...

I trzeba sporo zrobić, by przyzwoitą szczelność uzyskać

http://domwiezyca.pl/test-szczelnosci-domu-pasywnego/

Edytowane przez fotohobby
Podpisuję się pod tym co napisał wyżej fotohobby. Gdybyś napisał, że nieszczelności nie widać albo nie czuć - to bym uwierzył...w to że ich nie ma - to już nie ;)

Ok, to może z drugiej strony.

Zalety i sens WM + reku są dla mnie bezsprzeczne.

Koszty jak najbardziej akceptowalne.

Jedyna obawa to ewentualna uciążliwość wywołana smogiem/dymem na zewnątrz (być może trochę to demonizuję/przesadzam, ale to tak naprawdę wyjdzie dopiero w praniu).

Czy możecie jasno stwierdzić, że na podstawie posiadanego doświadczenia problem ten można wyeliminować, budując np. wielokrotnie opisywany tutaj i na innych wątkach system filtrów?

Sorry, że tak łopatologicznie, ale uwierzcie mi, przed tym dylematem stoi wielu inwestorów, którzy nie doktoryzują się na codzień w temacie i chcą podjąć sensowna decyzję na podstawie zwięzłych i sensownych argumentów.

...Inny pomysł, o jakim już parę razy czytałem, to GWC.

Ale wtedy zaczynamy z prostego bądź co bądź systemu tworzyć już coś mega rozbudowanego (w domyśle drogiego).

Co jest drogie co tanie - to jest dyskusyjne? Nikt nie zaprzeczy że zdrowie jest najdroższe - może warto w to zainwestować trochę pieniędzy.

Żwirowy GWC jest drogi? Wykopać dół na głęb. 2m o powierzchni kilkunastu m2 - np 3x4m lub 3x5m. Nasypać żwiru podłączyć czerpnię i rurę PCV np fi200 do budynku.

Materiały: styropian, folia budowlana, geowłóknina, rura drenarska. Czy ja tu wymieniłem jakieś drogie materiały? Z wyjątkiem geowłókniny wszystko jest w składach budowlanych.

Żwir w Raciborzu kosztuje 40zł/tona w Warszawie 120zł/tona - a to jest połowa kosztów jego budowy - więc nie pytajcie ile kosztuje jego budowa - musiałbym dla każdego wykonać kosztorys.

Za to Masz na pokolenia bezobsługowy system:

- klimatyzację latem i obniżenie wilgoci w powietrzu

- zimą wstępne zagrzane powietrze do wentylacji

- powietrze wyczyszczone z alergenów, grzybów, zarazków

- czyste powietrze z dopuszczalnymi zawartościami smogu i benzopirenu (odsyłam do badań PAN powietrza przed i za GWC)

W sprawie benzopirenu zadzwoniłem do Instytutu Podstaw Inżynierii Środowiska przy PAN i dowiedziałem się że benzopiren w większości jest cytuję: "zdeponowany w porach cząsteczek pyłów zawieszonych" - te pyły wychwytuje żwirowy GWC - patrz badania/pomiary wykonane przez PAN

Padło pytanie nt płukania żwiru. Dla estetów można na powierzchni żwiru wykonać instalację zraszającą. Żwirowy GWC ma też nazwę Samoczyszczący filtr żwirowy. W parne deszczowe dni ciepłe powietrze wpada do GWC i następuje tzw punkt rosy, na żwirze skrapla się duża ilość wody i spłukuje zanieczyszczenia. Badania biologiczne zawartości alergenów itp j/w pisałem były wykonane po ok 15latach pracy żwirowego GWC

Pozdrawiam

Witek

Edytowane przez witek_myslowice
podłączyć czerpnię i rurę PCV np fi200 do budynku.

Jak podłączasz ? Przez fundament (dom niepodpiwniczony)? Rozumiem, że musze na etapie fundamentów wyprowadzić rurę?

Jaka wielkość GWC żwirowego? Mam mega małą działką (420 m2)?

czyste powietrze z dopuszczalnymi zawartościami smogu i benzopirenu (odsyłam do badań PAN powietrza przed i za GWC)

W jaki sposób oczyszcza powietrze ze smogu?

Nie ukrywam, że rozwiązanie jest ciekawe, czy duży problem jest samemu GWC zrobić?

Czy często stosowane, wydaje się, że w teorii proste w wykonaniu, więc powinno być popularne?

Edytowane przez Foxy
Jak podłączasz ? Przez fundament (dom niepodpiwniczony)? Rozumiem, że musze na etapie fundamentów wyprowadzić rurę?

Tak na etapie przygotowania wykonania fundamentów lub płyty fundamentowej.

Byłem na budowie - "Spóźniony" Inwestor ratował się kilkoma płaskimi kanałami na ścianie fundamentów i budynku pod izolacją termiczną.

W jaki sposób oczyszcza powietrze ze smogu?

Nie ukrywam, że rozwiązanie jest ciekawe, czy duży problem jest samemu GWC zrobić?

Czy często stosowane, wydaje się, że w teorii proste w wykonaniu, więc powinno być popularne?

Powietrze w żwirze sączy się z szybkością ok 0,1m/s pomiędzy kamyczkami żwiru (bardzo małe opory). Zanieczyszczenia osiadają na powierzchni żwiru "Esteci mogą płukać, zraszać żwir wodą".

Nie jest to konieczne, gdyż np. badania biologiczne były wykonane (bez zraszania) w 4 porach roku dwoma Aspiratorami (pompy powietrza o stałym jego przepływie). Filtry były wymieniane w 4porach roku. Badania miały wykazać różnicę: co osadzało się na filtrach przed i za Żwirowym GWC w poszczególnych porach roku. W załączniku widać różnicę.

Jeżeli chodzi o budowę Żwirowego GWC trzeba tylko dobrać jego wydajność dla preferencji Inwestora, czy ma pracować 12h/doba czy 24h, wielkość/audyt budynku. Wstępowania wód gruntowych. Rodzaju gruntu rodzimego: suchy piasek czy mokra glina lub pośrednie. Suchy piasek większy o +20-30% niż przy mokrej glinie.

Samo wykonanie jest bardzo proste — przynajmniej jeden pracownik musi umieć "czytać" rysunki i ze zrozumieniem dokumentację. Oczywiście jak zawsze, żeby nie "szli na skróty" trzeba ich pilnować.

Dlaczego nie jest powszechne? Na targach w trakcie jego prezentacji podszedł właściciel firmy tzw "klimatyzacyjnej" - powiedział, jeżeli uda się Panu to wypromować, to rozwiązanie będzie dla nas dużą konkurencją. Koniec nudzenia.

Witek

wykres3i4mini.JPG

Edytowane przez witek_myslowice

Dla porównania, wyniki pomiaru PM 2.5 dla rekuperatora z założonym standardowym filtrem f6

Na zewnątrz: 90-110 ug/m3

Anemostat: 35 ug/m3

Pomieszczenie: 19 ug/m3

W jednym z pomieszczeń (salon+ kuchnia, 38m2) działa oczyszczacz Sharp (podstawowoy model z nieorginalnym filtrem f9 made in PL). Drugi bieg

Na wylocie oczyszczacza 1-2 ug/m3

W pomieszczeniu 10ug/m3

Dziś jest 100 uq/m3, wiec tylko 200% normy. Nieźle.

Poczekam, aż będzie 500% :)

Chcialem porownac z domem z WG i przeszedlem sie dwa domy dalej, do szwagra.

Niestety - palił w kominku, na krótko przed moim przyjsciem dolozył drewna.

Wynik: 180ug/m3, po godzinie spadlo do 80.

Edytowane przez fotohobby
  • Like 1

Jednym słowem szwagier dorzucił do PM w Rybniku... :)

Planujesz fotohobby rozbudowę filtra czy te wskaźniki Cię satysfakcjonują? Ja w te kilka tygodni największego smogu planuję dodatkowo wyłączać reku, lub zmniejszyć obroty do absolutnego min. Stąd kupię jednak jednostkę z większym polem regulacji od najtańszych rekuperatorów.

Czy możecie jasno stwierdzić, że na podstawie posiadanego doświadczenia problem ten można wyeliminować, budując np. wielokrotnie opisywany tutaj i na innych wątkach system filtrów?

Mogę powiedzieć na podstawie własnego doświadczenia. Mam sąsiadów z każdej strony, którzy smrodzą aż miło. Prawie codziennie około 22.00 któryś podkłada na noc i musiałem wyłączać wentylację pomimo filtrów F5 i F7 bo było czuć dym w pokoju. Odkąd zrobiłem filtr węglowy, od września, nie wyłączam wentylacji i nie poczułem dymu ani razu, więc mam podstawy twierdzić, że to działa.

Planujesz fotohobby rozbudowę filtra czy te wskaźniki Cię satysfakcjonują? Ja w te kilka tygodni największego smogu planuję dodatkowo wyłączać reku, lub zmniejszyć obroty do absolutnego min. Stąd kupię jednak jednostkę z większym polem regulacji od najtańszych rekuperatorów.

Wiesz, mając taki wynik w nieoczyszczanym pomieszczeniu

jIQo1QmMwGkQryej3NCb7Z9I1qMEftEZ4n3FOuE3V6-VTTyciF9BVDaYyUSyr5BGNtbuRgSzXNIorwdkCVpHpoebQYlhUMhmSBjqdzm9CmhrvcckctR70uGvWdUY2EckpBXjzjtkFsPXWsuhKWrqt0ehMm6TtDi52N_TTX-IxVUpV9Kngzbk4U3LAN6lArHunkP57LJA4Jb1khviKFc-MTS3Gi0cD6EzFVUTtJ-E27z5AV5f2ctbu725_XZ3mbiPGFzgKlm1MDTp8mP-HNg03cmkpcx7YALSKqI_JlGKbvKbR03ZNDb_kIColDMUUdA3OHNbUqG86tfpM-d5Y8GBDtZUFNk_2moV-DTZmedDlnF9g-upI1pIzadl46SWmyFViNuuDkVQYymHHOBznOAkD4WU0xW5Q1Y6rQhGXa-atNlTNaTsNClJoIbiH6zVaBhgFFcWjvdFbIBNmzk_kX-b1fBYKFIAHdP2m0eF9If_w-UVn-OjfEGhV-OW3p5ALODes2DT5ACxi-3v29IagmYrZWxJ7Fx7yBs-2UjyWoJcHvprxvphaJRxFA_5t5smumti1A01G-5KiwewGyY0eeW6J_Kgmt63mDq-fhFVHUjBy9cE_j4NE1ccb0h4fZW9Aeqv8RUmbAg3PaDl2_0ffDEDoFY9=w1280-h720-no

https://photos.app.goo.gl/hVVBETzokWagBwhf6

to uważam, że jest OK. Ale oczywiśćie za tydzień za oknem może być 500 ug/m3 i wtedy zobaczymy....

Jednym słowem szwagier dorzucił do PM w Rybniku... :)

Przy normie PM 2,5 25ug/m3 to wyjdzie 400%

Mam zrobiony prawie ciągły pomiar PMów przy czerpni i wyłączam wentylatory rekuperatora przy 300% . Wartość dobrałem doświadczalnie. Tej zimy był tylko, jak na razie, jeden dzień i noc, gdzie rekuperator był prawie cały czas wyłączony.

Zdarzają się chwilowe, zwykle wieczorem jak sąsiedzi dokładają do parowozów, przekroczenia nawet 1600%

Stwierdzam, że taki strażnik jest dobrym rozwiązaniem. Wykonałem już podobny dla córki z zięciem i sobie chwalą bo nie muszą pilnować jak sąsiedzi rozpalają.

Ponadto obecna zima jest trochę lepsza od poprzedniej bo jest więcej dni wietrznych a to znakomicie zmniejsza zapylenie.

O filtrach pisałem wcześniej. Obecnie założyłem F9 (włókno szklane) i jak na razie sprawuje się znakomicie, ale nie będę zbytnio go chwalił bo dopiero 10 dni pracuje i to przy zmniejszonym przepływie (wilgotność spadła poniżej 30%) do trochę ponad 100m3/h. Zwykle dmucham ponad 200m3/h.

Ktoś tu pytał jaki jest spadek ciśnienia. Przy przepływie około 250m3/h na filtrze kieszeniowym F7 287x287x600 4 kieszenie + G4 przy czerpni +15m rury fi200 spadek ciśnienia wynosił około 50pa.

Sam czujnik to HONEYWELL HPMA115S0-XXX podpięty do arduino. Mam właściwie dwa, jeden przy czerpni a drugi za rekuperatorem w kanale nawiewu. Mam więc porównanie i widzę jak skutecznie filtry działają. Obecnie filtry zmniejszają zapylenie około 30 razy, ale zobaczę po miesiącu co będzie.

Chcialem porownac z domem z WG i przeszedlem sie dwa domy dalej, do szwagra.

Niestety - palił w kominku, na krótko przed moim przyjsciem dolozył drewna.

Wynik: 180ug/m3, po godzinie spadlo do 80.

Mogę powiedzieć na podstawie własnego doświadczenia. Mam sąsiadów z każdej strony, którzy smrodzą aż miło. Prawie codziennie około 22.00 któryś podkłada na noc i musiałem wyłączać wentylację pomimo filtrów F5 i F7 bo było czuć dym w pokoju. Odkąd zrobiłem filtr węglowy, od września, nie wyłączam wentylacji i nie poczułem dymu ani razu, więc mam podstawy twierdzić, że to działa.

Przy normie PM 2,5 25ug/m3 to wyjdzie 400%

Mam zrobiony prawie ciągły pomiar PMów przy czerpni i wyłączam wentylatory rekuperatora przy 300% . Wartość dobrałem doświadczalnie. Tej zimy był tylko, jak na razie, jeden dzień i noc, gdzie rekuperator był prawie cały czas wyłączony.

Zdarzają się chwilowe, zwykle wieczorem jak sąsiedzi dokładają do parowozów, przekroczenia nawet 1600%

Stwierdzam, że taki strażnik jest dobrym rozwiązaniem. Wykonałem już podobny dla córki z zięciem i sobie chwalą bo nie muszą pilnować jak sąsiedzi rozpalają.

Ponadto obecna zima jest trochę lepsza od poprzedniej bo jest więcej dni wietrznych a to znakomicie zmniejsza zapylenie.

O filtrach pisałem wcześniej. Obecnie założyłem F9 (włókno szklane) i jak na razie sprawuje się znakomicie, ale nie będę zbytnio go chwalił bo dopiero 10 dni pracuje i to przy zmniejszonym przepływie (wilgotność spadła poniżej 30%) do trochę ponad 100m3/h. Zwykle dmucham ponad 200m3/h.

Ktoś tu pytał jaki jest spadek ciśnienia. Przy przepływie około 250m3/h na filtrze kieszeniowym F7 287x287x600 4 kieszenie + G4 przy czerpni +15m rury fi200 spadek ciśnienia wynosił około 50pa.

Dziękuję wszystkim za konstruktywne podpowiedzi.

Widzę, że wielu z Was zmaga się z tym problemem, i jakoś cobie radzicie.

To mnie przekonuje, żeby robić WM, potem będę kombinował co dalej.

W końcu nasz kraj powoli się cywilizuje, ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na smog, może w przyszłości będzie lepiej a i może firmy zajmujące się reku wymyślą coś systemowego.

Rozumiem że samodzielnie wykonana skrzynka z filtrami najlepiej sprawdza się, ile trzeba przewidzieć miejsce na to ustrojstwo (ma ktoś zdjęcia),

bo reku wyląduje prawdopodobnie w kotłowni z piecem gazowym i muszę już o tym myśleć?

Nawiasem mówiąc, na forach samochodowych są działy z manualami, gdzie ludzie krok po kroku dokumentują zdjęciami każdy krok jakiejś naprawy/przeróbki, może coś takiego dla potomności warto byłoby stworzyć tutaj? ;-)

Kolejne pytanie dotyczy skrzynek filtracyjnych typu Izzyfast i Cleanbox, rozumiem, że to rozwiązania stosunkowo drogie i ze względu na małe rozmiary i większe opory mniej zalecane od filtrów własnej roboty?

Edytowane przez Foxy

@Foxy

Zdjęcia obudowy filtrów były już umieszczane w tym wątku. Za niedługo przymierzam się do robienia takiej skrzyni. Z grubsza wymiary planuję na 62x62x120.

@Foxy

Zdjęcia obudowy filtrów były już umieszczane w tym wątku. Za niedługo przymierzam się do robienia takiej skrzyni. Z grubsza wymiary planuję na 62x62x120.

Tak, wiem, że na różnych wątkach jest dużo zdjęć i opisów.

Fajnie jakby ktoś, to to robi od początku, stworzył taki manual step-by-step, to by wielu bardzo pomogło.

Ja się mogę z tym zadeklarować, ale to dopiero za jakiś rok półtorej ;-)

Manual , przecież każdy ma inne warunki. Nie każdy ma możliwość zrobienia skrzyni wielkości dużej lodówki. Tak dużej lodówki, nie przewidziałeś się :). Dajesz po kolei filtr kasetowy G4, który łapie muchy i komary, wiem o czym piszę, na forum jest gdzieś zdjęcie mojego filtra wstępnego. Potem kieszeniowy F7 a potem F9, zależy od miejsca a właściwie "zasmrodzenia" okolicy. Filtry o wymiarach: kasetowy 60x60x10 cm kieszeniowe 60x60x60cm. Po co takie duże a no po to aby uzyskać niskie opory przepływy powietrza, oraz aby filtry dłużej "pracowały". Taki zestaw będzie miał spadku około 25-30 Pa.

Wymiary zewnętrzne skrzyni z OSB (płyta 18 - 22 mm, aby skrzynia była sztywna) 70x70x170 cm.

Dając mniejsze filtry 30x30x60cm (taki jeden teraz mam w skrzyni 40x40x80 cm) opory będą czterokrotnie większe, czyli około 100 Pa a to już dużo i bez dodatkowego wentylatora trudno uzyskać równowagę nawiewu i wywiewu.

Edytowane przez Stermaj
Manual , przecież każdy ma inne warunki.

Oczywiście, ale zasada budowy jest w zasadzie taka sama, potem wielkość można wyskalować na własne potrzeby. ;-)

Wymiary zewnętrzne skrzyni z OSB (płyta 18 - 22 mm, aby skrzynia była sztywna) 70x70x170 cm.

No to już nieźle, trzeba mieć na to konkretnie dużo miejsca, najlepiej na strych wrzucić, tylko strych zazwyczaj nieogrzewany i zawsze jest trudniejszy dostęp (przy założeniu poddasza nieużytkowego).