Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawe czy taką dopłatę można dostać na rekuperator własnej roboty? Niby w załączniku nr 1 do programu "czyste powietrze" są różne wytyczne, ale kto i jak to sprawdzi?
  • 1 year później...
  • Odpowiedzi 251
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecicie jakiś czujnik PM2.5?

Z ciekawości sprawdziłbym u siebie

Polecicie jakiś czujnik PM2.5 i innych brudów?

Generalnie mam raczej dosyć czyste powietrze wokół siebie, ale wolę się upewnić, że nie potrzebuję dodatkowej filtracji.

Póki co mój Xiaomi Mi Air Purifier 2 pokazuje wynik 11-22 (nie wiem jak tutaj z dokładnością).

Jakiś czas temu miałem podobny problem. Chyba najlepiej kupić miernik PM z pomiarem formaldehydu i lotnych związków organicznych. Teraz jest większy wybór takich produktów niż jeszcze parę lat temu, na stacje-pogody.pl można dużo takich urządzeń wyszukać. Ja mam coś takiego: https://stacje-pogody.pl/1791_stacja_pogody_webber_sp86.html. Minusem jest krótki czas działania na jednym ładowaniu, raczej do ciągłej pracy się nie nadaje, chociaż można też na stałe podłączyć pod ładowanie. Jest to miernik bardziej do mierzenia/kontroli co jakiś czas. Zaletą tego miernika jest też przenośność, można włożyć go do większej kieszeni i zabrać wszędzie lub mieć nawet stale przy sobie.

Ktoś wcześniej pisał o dokładności pomiarów takich mierników, trzeba by mieć jakieś urządzenie wzorcowe aby coś takiego sprawdzić, ale można prościej, na zewnątrz w normalny "przejrzysty" dzień wszystko powinno być w normie, jak zapalisz przy mierniku zapałkę, to wyniki powinny poszybować ostro do góry, przekraczając wszystkie normy. Ja tak sprawdzam :)

Powiem tak, nie wiem, ale się domyślam. Domyślam się po średnio krótkiej oczekiwanej długości życia w stosunku do innych krajów. Muszą tutaj zachodzić czynniki środowiskowe, w tym kiepska jakość powietrza.
Muszą tutaj zachodzić czynniki środowiskowe, w tym kiepska jakość powietrza.

Nie muszą. Może być kwestia stylu życia, otyłości, ryzykownej gospodarki, żywienia, opieki zdrowotnej, genów, jakości dróg i pewnie wielu innych czynników.

To porównajmy ilość zachorowalność na raka płuc..

A na to niby nie ma wpływu palenie papierosów i popularność zawodu górnika?

• 2 years później...
PM PMowi nie równy. U mnie chodzi generator masakrycznej ilości PMów (a nawet TVOCów i HCHO) - i się z tego cieszę ;)

Tak wygląda sytuacje w momencie odpalenia "generatora PMów":

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425434]

A tak po odpaleniu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425435]

Jak nieczytelne - to prawoklik i otwórz w nowej karcie. Jak dalej nieczytelne, to klik na obrazek lupką.

Wiec bez paniki w domu, bo mamy tu sporo generatorów PMów - nie tylko nawilżacz. Czajnik, kąpiel, dezodoranty, wydychane powietrze i inne sposoby na generowanie "pyłów".

Wyjaśnij proszę w jaki sposób "generator pyłów PM" generuje w domu te pyły.

Podaj też, proszę, dlaczego się cieszysz z tych wzrostów PM'ów.

Edytowane przez d7d

Pyły PM 2,5

Pierwszy wykres to pomieszczenie ostatnie kilkanaście godzin, drugi to czujnik na zewnątrz.

[ATTACH=CONFIG]467126[/ATTACH]

Na zewnątrz SDS 011 wewnątrz czujnik z Ikea.

PS Wystarczy odkurzyć mieszkanie, a poderwany kurz spowoduje znaczy wzrost wyników.

Tańsze mierniki mają pomiar optyczny stąd mniejsza precyzja, ale tak naprawdę do czego nam ta precyzja?

Edytowane przez gregos11

No ale sęk w tym, że optyczny też nie powinien tego łapać. Chyba, że nawilżacz ultradźwiękowy. U mnie w kanale jest czasem po 90% wilgotności a czujnik nie zmienia odczytów.

U mnie nawiew vs na zewnątrz z ostatnich 7 dni jak niżej. Teraz na zewnątrz spoko całkiem bo wiało.

Wewnątrz nie monitoruję, ale gdy miałem gościnnie 2 oczyszczacze Xiaomi to pokazywały to samo co nawiew gdy na zewnątrz było >20ug.

[ATTACH=CONFIG]467135[/ATTACH]

Nie spodziewajmy sie po czujnikach za kilkadziesiąt złotych cudów

To warto sobie kupić:

https://www.ikea.com/pl/pl/p/vindriktning-czujnik-jakosci-powietrza-80515910/

Elegancka obudowa, starannie zrobiona.

Najlepiej na znanym portalu, jest jeszcze taniej.

Dobrze sie rozbiera, do środka wejdzie jeszcze ESP i MHz-19

Wtedy wszystko chodzi ładnie po wifi.