Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile pyłu PM 2.5 wdychamy w domu z rekuperacją mechaniczną.

Recommended Posts

Mam ten sam miernik. Filtracja M5. Niestety kiedy mierzę to zawsze mam niskie zapylenie na zewnątrz i wewnątrz domu. Na dodatek jest ono zmienne i trudno jednym pomiarem porównać skuteczność filtracji. Trzeba przeprowadzić serię pomiarów okresowych np. co 15 minut i zrobić wykres. Wtedy można wysnuć wartościowe wnioski.

• Odpowiedzi 251
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak ktoś chce sprawdzić swoją okolicę pod względem PM2,5 czy PM10 to można to sprawdzić na mapie airly.eu

Tak spojrzałem z ciekawości na obszar pomieszkiwania Adama i widać że w jego okolicy stężenie pyłków sosny i aerozolu wody morskiej gwałtownie rośnie pomiędzy godz. 20-tą a 2-gą w nocy. Wczoraj o 22-iej miał 269% stęż.dop. PM10 i 371% stęż.dop. PM2,5.

Adaś, goń na spacer o tej porze, będziesz zdrowszy i lepiej będzie ci się myślało.

Adam coś tam wiesz ale głupoty piszesz straszne czujniki pm2,5 nie wykrywają zapachów, benzoapirenu węglowodorów aromatycznych i innych substancji o cząsteczce mniejszej niż 2,5 mikrona . Para wodna też nie zaburza jego działania chyba że powietrze jest nią przesycone i został osiągnięty punkt rosy wtedy cząsteczki łączą się ze sobą i tworzy się mgła! Powietrze nad morzem podczas sztormow zawiera mgiełkę która jest większa od cząsteczki wody i to znacznie ,dlatego taka mgiełka jest wykrywana przez czujnik jako pył 2,5

Tak jak mgiełka z nebulizatora . Zapach który nie jest rozpylony z jakiegoś atomizera tylko powstaje w skutek parowania np perfumy z bluzki nie ma wpływu na działanie czujnika . Mi chodzi tylko o to że sprzedawcy zachwalają rekuperatory jaki to one mają wpływ na jakość i czystość powietrza w domu i że jest to sposób na czyste powietrze w domu . Tak naprawdę rekuperatory zapewniają tylko wymianę powietrza a przez to że nie są wyposażone w odpowiednie filtry powietrze to wcale nie jest czyste!

jest to sposób na czyste powietrze w domu . Tak naprawdę rekuperatory zapewniają tylko wymianę powietrza a przez to że nie są wyposażone w odpowiednie filtry powietrze to wcale nie jest czyste!

Oczywiście że jest bardziej czyste. Utwierdzam się w tym przekonaniu przy każdej wymianie filtra. Chyba zacznę je ważyć przed i po wymianie. Będę dokładnie wiedział ile zanieczyszczeń wyłapały.

Nie napisałem że filtry standardowe nie oczyszczają wcale tylko nie oczyszczają wystarczająco i przepuszczają dym i drobny pył a że zapewniają wymianę powietrza lepszą niż wentylacja grawitacyjna powietrze w miejscowościach z dużym stężeniem pm2.5 które trafią do domów z rekuperacją jest bardzo zanieczyszczone przerabiałem to na swoim przykładzie dopiero jak zastosowałem zestaw filtrów między czerpania a rekuperatorem jestem zadowolony z tego urzadzenia

Zatrzymują większość, chyba powyżej połowy PM.

Nie wiem ile dla Ciebie jest wystarczająco ale zatrzymanie większości pyłów przy rocznym koszcie filtrów poniżej 200 zł to jak dla mnie jest bardzo dobrze.

Zastanawiałem się nad dodatkowym filtrem F7 ale na razie się wstrzymuję bo powietrze mam całkiem niezłe - poniżej 30ug.

Sam zrobiłem obudowy z plyty meblowej polonczenia uszczelnilem sylikonem w środku ocieplilem srtyrodurem 2 cm i na zewnątrz dałem 5 cm białego styropianu wyszła dość duża skrzynia ja akurat miałem na to sporo miejsca . Duże filtry kieszeniowy mają tą zaletę że nie zabrudzaja się zbyt szybko ją jeszcze nie wymieniałem no i spadek ciśnienia jest niewielki . Mam nadzieję że wymiana kieszeniowych 1 raz w roku wystarczy a Węglówka może że 3 lata pociągnie jest w niej 7 kg węgla i naprawdę daje sobie radę z dymem żadne zapachy z zewnątrz nie dochodzą

Zatrzymują większość, chyba powyżej połowy PM.

Mogę potwierdzić skuteczność filtracji rekuperatora. Dzisiaj rano zmierzyłem poziom PM wewnątrz i na zewnątrz domu. W tym czasie pracowała rzekomo wzniecająca kurz klimatyzacja. Wewnątrz domu poziom PM był mniejszy o 60%.

https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ - zdjęcia miernika i wyników.

Sam zrobiłem obudowy z plyty meblowej polonczenia uszczelnilem sylikonem w środku ocieplilem srtyrodurem 2 cm i na zewnątrz dałem 5 cm białego styropianu wyszła dość duża skrzynia ja akurat miałem na to sporo miejsca . Duże filtry kieszeniowy mają tą zaletę że nie zabrudzaja się zbyt szybko ją jeszcze nie wymieniałem no i spadek ciśnienia jest niewielki . Mam nadzieję że wymiana kieszeniowych 1 raz w roku wystarczy a Węglówka może że 3 lata pociągnie jest w niej 7 kg węgla i naprawdę daje sobie radę z dymem żadne zapachy z zewnątrz nie dochodzą

Dzięki za ten wpis. Mam dokładnie taką samą sytuację z powietrzem i powietrzem, które to reku wtłacza do domu. Teraz na zewątrz mam jakieś PM2,5 150. Chcę taki filtr kupić lub zrobić? Masz może jakieś foto swojej realizacji filtra z aktywnym C?

Piotrek

Super to wygląda. Możesz coś więcej napisać o filtrach (najlepiej łącznie z przykładowymi linkami do nich, chyba że to jakieś samoróbki)? Masz może więcej fotek z etapu budowy tego filtra? Chyba rozważę możliwość wykonania czegoś takiego w mojej instalacji... Edytowane przez abes99

Też mierzę "miernikami" stężenie pyłów na zewnątrz i w domu. Stwierdzam, według "moich mierników", że filtry F7 jaki stosuję a przed nim F5 potrafią zmniejszyć zapylenie około 10 razy. Według "moich mierników" w domu zapylenie jest w normie czyli poniżej 25 dla PM 2,5, występują wielkości nawet poniżej 10.

Na zewnątrz są momenty, jak ruszają parowozy sąsiadów, że stężenie przekracza 10 a nawet 20 razy normę.

Sprawdzałem przed chwilą jak śmierdzidła domowe podnoszą wskazania i stwierdziłem, że deodorant w areozolu podnosi znakomicie stężenie pyłów, jednak tylko chwilowo, natomiast inne zapachy typu kremy, psykacze atomizery na spirytusie, amol, proszki do prania (wody po goleniu nie mam bo się nie golę ale strzygę) nie wpływają na wskazania.

To tak na szybko co udało mi się zbadać.

Jak zakładasz te filtry? Jeden na czerpni a drugi w reku?

Przy okazji doradzi ktoś, gdzie kupić dobry i niedrogi miernik PM 2,5?

Chłopaki mierzą pyły zawieszone chińskimi zabawkami. Nie komentuję ich wyników bo ma rację Adam że pyłem zawieszonym może być wszystko.

Byłem zamawiać pomiary pyłów zawieszonych w Polskiej Akademii Nauk w Zabrzu - pomiary były wykonane w Rybniku. Pracownik prezentował działanie profesjonalnego przyrządu. Nad nim jednokrotnie ręką przeczesałem włosy i stężenie pyłów wzrosło kilkakrotnie. Pracownik powiedział że to mało bo penie wczoraj umyłem włosy i miał rację.

Czyli w trakcie czesania włosów trzeba wstrzymać oddech bo PM'y szaleją wokół

Pozdrawiam

Witek

IMG_20180130_105953.jpg

Chłopaki mierzą pyły zawieszone chińskimi zabawkami. Nie komentuję ich wyników bo ma rację Adam że pyłem zawieszonym może być wszystko.

Byłem zamawiać pomiary pyłów zawieszonych w Polskiej Akademii Nauk w Zabrzu - pomiary były wykonane w Rybniku. Pracownik prezentował działanie profesjonalnego przyrządu. Nad nim jednokrotnie ręką przeczesałem włosy i stężenie pyłów wzrosło kilkakrotnie. Pracownik powiedział że to mało bo penie wczoraj umyłem włosy i miał rację.

Czyli w trakcie czesania włosów trzeba wstrzymać oddech bo PM'y szaleją wokół

Pozdrawiam

Witek

Panowie to czym kto mierzy nie jest istotne urządzenia chińskie czy polskie faktycznie nie mają atestu ale zasada działania jest ta sama .

to tak jakby toczyć spór czy pomiary temperatury termometrem za 5 zł z marketu są bez sensu bo prawdziwą temp . uzyskamy tylko robiąc pomiar sprzętem atestowanym znacznie droższym ! a przecież 1 st C nie zrobi nam różnicy czy założyć czapkę wychodząc z domu czy nie !!

Witek czyli zgadzasz się z Adamem że np.opary perfumy też zaburzają odczyt ??? bo ja zgadzam się tylko w tym ze pył zawieszony ma różne pochodzenie i nie

każdy p.z. jest szkodliwy