Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile pyłu PM 2.5 wdychamy w domu z rekuperacją mechaniczną.

Recommended Posts

Super to wygląda. Możesz coś więcej napisać o filtrach (najlepiej łącznie z przykładowymi linkami do nich, chyba że to jakieś samoróbki)? Masz może więcej fotek z etapu budowy tego filtra? Chyba rozważę możliwość wykonania czegoś takiego w mojej instalacji...

filtry kupiłem w firmie ultramare , nie mam fotek z etapu montażu filtrów . Są one zamontowane na rurze z czerpni przed reku w jednej obudowie a filtr w reku po stronie czerpni został wyjęty

• Odpowiedzi 251
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

filtry kupiłem w firmie ultramare , nie mam fotek z etapu montażu filtrów . Są one zamontowane na rurze z czerpni przed reku w jednej obudowie a filtr w reku po stronie czerpni został wyjęty

Dzięki za info ;). Ten węglowy to jest to: http://ultramare.com.pl/pl/produkt/ultrasorb-kp/ o wymiarach jak podałeś na pierwszej stronie? Możesz zdradzić (mniej więcej) jaki był koszt tych filtrów (głównie węglowy mnie interesuje)?

Chłopaki mierzą pyły zawieszone chińskimi zabawkami. Nie komentuję ich wyników bo ma rację Adam że pyłem zawieszonym może być wszystko.

Byłem zamawiać pomiary pyłów zawieszonych w Polskiej Akademii Nauk w Zabrzu - pomiary były wykonane w Rybniku. Pracownik prezentował działanie profesjonalnego przyrządu. Nad nim jednokrotnie ręką przeczesałem włosy i stężenie pyłów wzrosło kilkakrotnie. Pracownik powiedział że to mało bo penie wczoraj umyłem włosy i miał rację.

Czyli w trakcie czesania włosów trzeba wstrzymać oddech bo PM'y szaleją wokół

Pozdrawiam

Witek

Dokładność mojego chińskiego urządzenia za 100$ jest wystarczająca do wyciągnięcia wniosków i zorientowania się co do obecności i poziomu zagrożenia. https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ porównując pomiary z mojego czujnika widać sporą korelację wskazań z oficjalnymi stacjami pomiaru.

To co Ty dostałeś od PAN to dokładne pomiary chwilowe, które już nie są aktualne, nie widać zmian dobowych, trendów, korelacji z pogodą, kierunkiem wiatru, temperaturą, pyleniem, sezonem grzewczym. Chciałeś się pochwalić znajomościami w PAN, no i OK.

Dzięki za info ;). Ten węglowy to jest to: http://ultramare.com.pl/pl/produkt/ultrasorb-kp/ o wymiarach jak podałeś na pierwszej stronie? Możesz zdradzić (mniej więcej) jaki był koszt tych filtrów (głównie węglowy mnie interesuje)?

Tak to jest to

Za Filtr węglowy - kaseta zasypana granulatem węgla, 592x592x30y zapłaciłem 220zł

Filtr kieszeniowy F5, 592x592x360-4k 40zł

Filtr kieszeniowy F9, 592x592x500-8k 80zł

To co Ty dostałeś od PAN to dokładne pomiary chwilowe, które już nie są aktualne, nie widać zmian dobowych, trendów, korelacji z pogodą, kierunkiem wiatru, temperaturą, pyleniem, sezonem grzewczym. Chciałeś się pochwalić znajomościami w PAN, no i OK.

Pomiary smogu wykonane przez PAN są chwilowe a co za tym wg Ciebie bezwartościowe. Można w tym miejscu uruchomić stacjonarną stację pomiarową powietrza przed i za ŻGWC pomiar typu on-line i wtedy wg Ciebie było by OK. Na przykład jak stawia się:

http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/current - taka stacja koszt ok 1mln zł - napisałbyś po co wydałeś tyle kasy ja mam pomiary przyrządem za 100$.

Gdybym postawił tańszą to napisałbyś "niewiarygodna"

Stacja pomiarowa: Rybnik, ul. Borki 37d jest oddalona ok 500m od miejsca gdzie były wykonywane pomiary przez PAN o czym w tym temacie pisałem.

Jeszcze raz Ci dziękuję i pozdrawiam

Witek

Edytowane przez witek_myslowice

Szanowni, sam buduje własny reku i bez czytania tego wątku, miałem plany takie jak Wy.

Stężenia w moim mieście są nie do zniesienia, nie mogę przewietrzyć domu, dlatego rekuperacja, mam dość chodzenia z oczyszczaczem od pokoju do pokoju. Nie jestem w stanie funkcjonować, tak kopcą.

Planuje filtr z obudowy OSB (wypełnionej XPS 5cm) zrobić filtr etapowy, zakręcany od góry na motylki, tak abym miał łatwy dostęp do filtrów.

ETAPY:

1. Siateczka z drutu nierdzewnego (oko 1cm2) ? - tutaj może macie doświadczenia jaka siateczka na wstępie?

2. Filtr wstępny G4 na kształt litery W

3. Filtr kieszeniowy F7 (60x60) - uznałem, że zakup mat filtracyjnych i szycie samemu mija się z celem przy koszcie filtra na poziomie 50pln....

4. Filtr kieszeniowy F9 (60x60)

5. Filtr HEPA z oczyszczacza CRONOS RING (59PLN) - ma zdolność przepływu do 300m3/h - wystarczy do mojej rekuperacji, mam ten oczyszczacz w domu i mój czujnik PM2.5 schodzi do zera przy pracy na high o 30minutach

6. Wsyp węgla aktywnego granulat, nie wiem kupię worek 25kg, wsypię połowę

Zastanawiam się nad tym jak długo pociągną filtry kieszeniowe, obliczyłem, że przy średnim stężeniu 200ug, nazbiera się kilkaset gramów pyłu po sezonie....

Wentylator kupiłem celowo mocny 169W K3G-190-RD45 - mam nadzieję, że uciągnie.

Jakie macie doświadczenia z spadkiem przepływu przy takim systemie filtracji?

Zdrowia i pozdrowienia!

Szanowni, sam buduje własny reku i bez czytania tego wątku, miałem plany takie jak Wy.

Stężenia w moim mieście są nie do zniesienia, nie mogę przewietrzyć domu, dlatego rekuperacja, mam dość chodzenia z oczyszczaczem od pokoju do pokoju. Nie jestem w stanie funkcjonować, tak kopcą.

Planuje filtr z obudowy OSB (wypełnionej XPS 5cm) zrobić filtr etapowy, zakręcany od góry na motylki, tak abym miał łatwy dostęp do filtrów.

ETAPY:

1. Siateczka z drutu nierdzewnego (oko 1cm2) ? - tutaj może macie doświadczenia jaka siateczka na wstępie?

3. Filtr kieszeniowy F7 (60x60) - uznałem, że zakup mat filtracyjnych i szycie samemu mija się z celem przy koszcie filtra na poziomie 50pln....

5. Filtr HEPA z oczyszczacza CRONOS RING (59PLN) - ma zdolność przepływu do 300m3/h - wystarczy do mojej rekuperacji, mam ten oczyszczacz w domu i mój czujnik PM2.5 schodzi do zera przy pracy na high o 30minutach

Zastanawiam się nad tym jak długo pociągną filtry kieszeniowe, obliczyłem, że przy średnim stężeniu 200ug, nazbiera się kilkaset gramów pyłu po sezonie....

Zdrowia i pozdrowienia!

Witam zaślepki na czerpnie są wyposażone w w siatkę żeby owady nie wleciały wiec moim zdaniem to wystarczy a jak koniecznie chcesz dać siatkę to daj drobniejszą np 2x2 mm czym więcej filtrów tym większy spadek przepływu i olbrzymi opór wydaje mi się ze 5 filtrów to za dużo. f9 ma duży opór przepływu mój filtr węglowy na wkład ok 7 kg węgla też robi niezły opór a ma tylko 3cm grubości na wstępie mam f 5 i po 5 miesiącach wygląda ok na pewno wytrzyma do wiosny

mój zestaw filtruje bardzo dobrze a przy tym ma opór przepływu na zadowalającym poziomie .

jak masz zamiar wykonać wymiennik? a może już wykonałeś ??

a tak na marginesie wiem o czymmówisz bo u mnie powietrze nie lepsze wilkowice koło b-b

Edytowane przez inż tomek

Pomiary smogu wykonane przez PAN są chwilowe a co za tym wg Ciebie bezwartościowe. Można w tym miejscu uruchomić stacjonarną stację pomiarową powietrza przed i za ŻGWC pomiar typu on-line i wtedy wg Ciebie było by OK. Na przykład jak stawia się:

http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/current - taka stacja koszt ok 1mln zł - napisałbyś po co wydałeś tyle kasy ja mam pomiary przyrządem za 100$.

Gdybym postawił tańszą to napisałbyś "niewiarygodna"

Stacja pomiarowa: Rybnik, ul. Borki 37d jest oddalona ok 500m od miejsca gdzie były wykonywane pomiary przez PAN o czym w tym temacie pisałem.

Jeszcze raz Ci dziękuję i pozdrawiam

Witek

Trochę mniej profesjonalna stacja sprzedawana przez Airly kosztuje 2000 zł. Do tego tani miernik za 100$ używany do pomiaru na zewnątrz do policzenia odchyłki i wewnątrz. Dla celów prywatnych to wystarczy. Mam taką stację 500 m od domu. Kiedyś porównam pomiary.

Zatem do roboty. Zrób pomiary swojego ŻGWC i pokaż fotki, nagraj film. Ja zrobię pomiary zwykłego filtra M5 i też porównamy.

ETAPY:

Zdrowia i pozdrowienia!

1. Na tą siateczkę daj G3. Ja tak mam.

https://www.facebook.com/groups/329438764201077/

Tutaj zdjęcia.

2. Kanałowy Alnor będzie idealny. 100 zł.

3 4 i 5. Tylko kieszeniowy ma sens. Płaski to za mała powierzchnia, pojemnośći za duże opory.

Taka seria filtrów to olbrzymie wydatki na energię do rekuperatora. Np. 1000 zł więcej rocznie.

Nie musi być spadku przepływu jeżeli zrównoważysz opory większymi obrotami wentylatora. Stąd duże zużycie energii.

Możesz też dołączyć do grona tych, którzy twierdzą że nie zauważyli wzrostu zużycia energii. To te przypadki gdzie wentylator pracuje tak samo, przepływ znacznie się zmniejszył a oni nie zauważyli. Nie mają CF ani pomiaru CO2 więc nie wiedzą.

@inż Tomek

@JanWerbiński

Panowie dziękuję za odpowiedzi i porady. Tak jak wspominałem, mam dość stężeń w domu na poziomie 300ug PM10 - celem wentylacji jest zmniejszenie poziomu CO2 i jednocześnie zakończenie walki z oczyszczaczami powietrza - dwójka małych dzieci. Widzę realne efekty działania oczyszcza powietrza, mniej chorób (wcale), mniej przeziębień - życie mamy jedno. Odpuszczę nowy rower - robię dobrą wentylacje. Mam dość chodzenia z oczyszczaczem od pokoju do pokoju aby dziecku zejść z stężeniami. To nie jest życie. Wystarczy, że ja przeżyłem dobre 30 lat wdychając benzoalfapireny.

Rekuperację robię w 100% sam, zakupiłem wymiennik GS-K 25/360mm - uważam, czytając doświadczenia forumowiczów, że szerokości 400-450 dla przepływu 150-200m3 to przesada. Zobaczymy.

Wentylatory EBM 190 o mocy max 169W (specjalnie kupiłem mocniejsze bo czytałem o oporach filtrów F7/F9 - jednak wolę mieć zapas)

Obudowa reku XPS, sterowanie proste termostatem - nie jestem elektrykiem.

Filtr powietrza zewnętrznego ma być tak zrobiony, żeby był bezproblemowy dostęp do filtrów, dlatego planuje wykonać go z OSB, zamykanym na motylki.

Spadek przepływu będzie, jestem tego świadomy. Nawet aby utrzymać przepływ na poziomie 150m3/h zużywając 100W... to mamy 24hx31dnix100W = 75kWh/mc ~ 50 PLN. Niech sezon smogowy trwa 6 miesięcy, plus komplet filtrów = suma summarum = 500 PLN na sezon.

Duża kwota, to nie są małe pieniądze, jednak JEDNA wizyta u lekarza, JEDNA porządna choroba i kwota jest podobna bądź wielokrotnie większa. Jedna stłuczka, jeden mandat i nie mamy 500 PLN.

Jak mi wszystko przyjdzie, z pewnością napiszę Wam jak to wygląda, jakie opory, jaki układ wybrałem. Na razie czytam i czytam. Ciągle zastanawiam się czy tlko filtr wstępny W (G4) + F9, czy jednak jeszcze pomiędzy F7.... węgiel musi być, to bezdyskusyjne, a filtr HEPA z oczyszczacza mam i on nie stawia większych oporów. Obudowę filtra zrobię tak, że będę mógł żonglować układem filtrów - będzie dla pokoleń ;-)

Dzięki, pozdrowienia

Panowie dołożę swoje spostrzeżenia co do filtrów. Przy czerpni mam filtr wstępny, takie W w skrzynce, który łapie komary muchy i grubsze zanieczyszczenia, można go wymieniać co 3 miesiące. Za tym na rurze dolotowej do rekuperatora mam skrzynkę z OSB, w której mogę założyć filtr kieszeniowy 30cm x 30cm x 60cm długi. Zakładałem tam filtr F7 a teraz F9. Za rekuperatorem mam szafę z filtrem węglowym (25kg). W rekuperatorze na tym kierunku filtr wyjąłem.

Wykonałem też "ustrojstwo" które między innymi mierzy "zasmrodzenie" przy czerpni i w szafie z filtrem węglowym. Wykorzystałem dwa czujniki do "pomiaru" PM2,5 średniej jakości. Obsługuje to wszystko ARDUINO, które przy okazji mierzy jeszcze temperaturę wilgotność ciśnienie atmosferyczne i obecnie wyłącza wentylatory w rekuperatorze, gdy PMy przekroczą zadaną wartość.

Moje spostrzeżenia co do filtrów.

Po założeniu nowych filtrów, wstępnego G4 i dokładnego F9 w skrzynce przed rekuperatorem, różnica w zapyleniu pomiędzy czerpnią a nawiewem do pomieszczeń wynosi ponad 10 razy. Jednak z czasem (po 1,5 miesiąca) spadła do 4. Po wymianie filtra F9 na nowy filtracja wróciła do wcześniejszych ponad 10 razy. I tu zastosowałem ochronę filtrów opisaną powyżej. Zastanawiam się czy sprawa by się poprawiła gdybym jeszcze dodał F7 pomiędzy wstępny a F9. Zapewne tak, ale opory by wzrosły no i trzeba by zrobić bądź dodatkową skrzynkę na filtr F7 lub przerobić istniejącą na większą.

Mam bardzo zróżnicowane zapylenie, które może osiągać ponad 1000% z racji bliskości sąsiadów "kopciuchów" i stąd wymyśliłem, że będę wyłączał wentylatory celem oszczędzania filtrów. Jestem w fazie testów mojego "ustrojstwa" i jego wpływu na oszczędzanie filtrów.

Dodam uwagę do mojego filtru węglowego, pewnie go "zajechałem" poprzedniej zimy bo miałem tylko filtr wstępny i w rekuperatorze pewnie też G4 licząc, że wszystko załatwi węglowy. Przeliczyłem się, pewnie zapchał się PMami :) i teraz niezbyt neutralizuje zapachy dymne. Czeka mnie wymiana złoża węglowego.

Edytowane przez Stermaj

Dobrego filtra F7 za 50 PLN, to ty w detalu nie kupisz.

Prędzej 100 - 200 PLN w zależności od materiału z którego jest wykonany.

Przy 150 m3/h spadki ciśnienia będą niewielkie.

Początkowy dla kieszeni 600x600x600 - 6K:

F7 to będzie nie więcej jak 20 Pa

F9 to będzie nie więcej jak 40 Pa

Dla tak małych przepływów i tak dużych filtrów wystarczy:

- płaskie g3

- kieszeniowe M5 - kieszeń 350 mm

- kieszeniowe F9 - kieszeń 600 mm

2 zestawy takich filtrów spokojnie oblecą cały sezon.

Obudowa z osb/sklejki jest ok. Wnętrze wystarczy obkleić matą kauczukową 10 - 15 mm.

Dla łatwości obsługi lepiej zrobić pokrywę na zawiasach i dokupić małe "zamki burtowe"

Filtracja HEPA dla domu jednorodzinnego to już lekka przesada.

Filtr HEPA, który "nie stawia oporów" to taka hepa tylko z nazwy.

Zastanawiam się czy sprawa by się poprawiła gdybym jeszcze dodał F7 pomiędzy wstępny a F9.

Zanim się weźmiesz za przeróbki, kup porządny filtr F9 z włókien szklanych

Na podkarpaciu masz Biteko, napisz do nich zrobią ci filtr na konkretny wymiar.

Edytowane przez _John

Jak mi wszystko przyjdzie, z pewnością napiszę Wam jak to wygląda, jakie opory, jaki układ wybrałem. Na razie czytam i czytam. Ciągle zastanawiam się czy tlko filtr wstępny W (G4) + F9, czy jednak jeszcze pomiędzy F7.... węgiel musi być, to bezdyskusyjne, a filtr HEPA z oczyszczacza mam i on nie stawia większych oporów. Obudowę filtra zrobię tak, że będę mógł żonglować układem filtrów - będzie dla pokoleń ;-)

Dzięki, pozdrowienia

Węgiel w założeniu służy tylko do usuwania substancji aromatycznych, innych niż PM związków chemicznych.

Warto dołożyć G3 jeszcze na czerpni. U mnie G3 powinien być wymieniany co miesiąc lub dwa bo brudzi się natychmiast, a G4 po pół roku jest stosunkowo czysty. Dlatego pierwszy stopień filtracji powinien być tani, łatwo i często wymieniany.

Nie sądzę żeby F7 pomiędzy G4 i F9 miało sens. Będzie spory dodatkowy opór, pójdzie tam już mocno oczyszczone powietrze z G4, a te filtry się prawie nie różnią.

Może tak być. Gdy w marcu zakupiłem tester PM, oczywiście obarczony jakimś tam marginesem błędu pomiaru to ilość zanieczyszceń była znaczna.

Obecnie przy -1.0oC wartość PM 2.5 waha się po między 13µg/m³ a 14µg/m³.

Oczywiście oczyszczacz powietrza bezustannie włączony. Pobiera okoła 10 W, więc jakoś ujdzie. Przy max. Wydajności wychodzi jakieś 23W.

Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie.

Przy -10oC to uciążliwego smogu nie ma bo wtedy ludzie palą węglem, dostarczają tlenu do paleniska i jest czyste spalanie. Gorzej jest przy temp. 0 - +10oC bo wtedy leci co popadnie - folie, butelki plastikowe, szmaty, kawałki płyt meblowych, stare buty itp. Wtedy jest większy smog.

Tu się nie do końca zgodzę, ja zauważyłem że przy większych mrozach dym z komina kopciucha idzie mocniej do góry z powodu większej różnicy temperatur i smog jest mniej odczuwalny, przy temp. +10 szybko opada i snuje się po okolicy. Obserwowanie kominów sąsiadów stało się moją obsesją

Może tak być. Gdy w marcu zakupiłem tester PM, oczywiście obarczony jakimś tam marginesem błędu pomiaru to ilość zanieczyszceń była znaczna.

Obecnie przy -1.0oC wartość PM 2.5 waha się po między 13µg/m³ a 14µg/m³.

Oczywiście oczyszczacz powietrza bezustannie włączony. Pobiera okoła 10 W, więc jakoś ujdzie. Przy max. Wydajności wychodzi jakieś 23W.

byłem u brata(niedaleko mnie)...non stop pokazuje PM 2,5 w okolicy 30...to było 1,5 tygodnia temu, temperatury były inne...Strach pomyśleć, co teraz pokazuje...(dom z WG)

Chyba trzeba będzie zakupić coś podobnego...

Dla mnie równie ważną sprawą jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności powietrza w domu. Nie gotujemy więc brak jest dostarczanej wilgoci, a jej poziom spada na łeb na szyje. Utrzymujemy względnie dobry poziom wilgoci (42%). Niestety zbiornik wody jest dosyć mały- 3 litry i uzupełniać go musimy kilka razy dziennie.