Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile pyłu PM 2.5 wdychamy w domu z rekuperacją mechaniczną.

Recommended Posts

Krótkie pytanie.

Dodarło do mnie 7kg węgla aktywnego - granulat 4-5mm.

Jest on dość mocno zapylony, a ma służyć jako ostatni etap filtracji.

Mogę go umyć/przepłukać & wysuszyć?

Czy tylko przesiać sitem domowym i tak zasypać filtr kasetowy?

Jakie macie doświadczenia

----

@_Joghn - dzięki za polecenie firmy :spam:, bardzo rzetelni i pomocni, niestety inżynier z którym się kontaktowałem stwierdził, że filtr F9 szybko się zatka i stawia mocne opory co trochę przeczy danym jakie znalazłem - przy przepływie rzędu 150-200m3/h nie jest źle. Mówił z doświadczenia.

Polecił filtry szklane jako trwalsze.

Obecnie, piątek godzina 20:00

PM10 334 ug ~ 700% normy

PM2.5 225 ug ~ 800% normy

Wybrałem system G4 kaseta, M5 kieszeń 30cm, F9 kieszeń 60cm

Wszystko w wymiarze 592x592 - obudowę zbuduje jak będę miał filtry.

Pociesza mnie, że piszecie iż stan filtrów nie jest taki zły... chociaż u mnie powietrze jest tragiczne - będę zdawał relację.

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama na Forum jest płatna.

• Odpowiedzi 251
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

WOW. normalnie jestem w szoku. Gdzie mieszkasz i jakie masz stężenia zewnętrzne.?

Zdjąłem własnie dodatkowy filtr na czerpni G4 i... węgiel. Wokół same dobre katoliki z pierwszego rzędu w kościele, a wieczorem jak już mrok gumiaki, śmieci, plastiki, ubrania....

Nie wiem jak dołączać tu foty, ale po 2 miesiącach z filtra G4 można by z 1 kg węgla(?) odzyskać.

[ATTACH=CONFIG]421637[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]421638[/ATTACH]

Pewnie u Ciebie nie było innej możliwości z uwagi na lokalizację rur ale zauważyłem iż Twoja skrzynka ma dolot i wylot w rogu - ma to jakieś znaczenie? Czy nie lepiej zrobić centralnie jeśli jest taka możliwość?

Edytowane przez RadekS

Pewnie u Ciebie nie było innej możliwości z uwagi na lokalizację rur ale zauważyłem iż Twoja skrzynka ma dolot i wylot w rogu - ma to jakieś znaczenie? Czy nie lepiej zrobić centralnie jeśli jest taka możliwość?

Nie ma znaczenia powietrze idzie po najmniejszej lini oporu gdy filtr w tym miejscu zacznie sie przytykac powietrze przenosi się na inną część filtra.

Zadałem sobie trud by pomierzyć korelację pomiedzy stężeniem PM2.5 na zewnątrz a tym co leci z przewodu nawiewowego w pokojach - rekuperator Aeris 350

filtr wstepny F5 , drugi F7 ( kasetowe przed reku )

na zewnatrz PM2.5 30ug/m3 z nawiewu leci 3-4 ug/m3

na zewnatrz PM2.5 160ug/m3 z nawiewu leci 20 ug/m3

na zewnatrz PM2.5 360ug/m3 z nawiewu leci 44-50 ug/m3

masakra prawda ? zatem dziś wymieniłem filtry na

filtr wstepny F7 , drugi F9

na zewnatrz PM2.5 150-200ug/m3 z nawiewu leci 8-14 ug/m3

pomiary są o tyle utrudnione że dziś jest bardzo lekki wiatr o zmiennym kierunku i wskazania wariują w zależności od tego który sąsiad kopci mi do czerpni

po przejściu na F9 musiałem podkręcić obroty silnika nawiewowego w rekuperatorze , z filtrem HEPA raczej dam sobie spokój bo maszyna go nie uciągnie

Edytowane przez Quarz

Quarz ja bym na twoim miejscu nie przejmował się tak bardzo chwilowymi stężeniami PM2,5 i PM10 Po zmianie filtra masz doskonałe parametry których można Ci pozazdrościć o ile te dane są ze skalibrowanych czujników. Dla przykładu zapaliłem właśnie papierosa 2m od swojego czujnika zewnętrznego umieszczonego pod skośnym okapem i zobacz wykres.

Dymek z papierosa.jpg

Dobrze by było odnieść to do zużycia energii, zawartości CO2 w domu i poziomu wilgotności. Podłącz podlicznik.

można jeszcze podłaczyc licznik Geigera-Müllera , tylko po co to wszystko ?

dokładne detektory kosztują zatem skupiam się tylko na tych najistotniejszych . oczywiste jest że zwiększając klasę filtracji musi wzrosnąć zużycie energii przez rekuperator aby zachować parametry przepływu ale tym sie nie martwię bo energie el mam free przynajmniej za dnia

Dla przykładu zapaliłem właśnie papierosa 2m od swojego czujnika zewnętrznego umieszczonego pod skośnym okapem i zobacz wykres.

[ATTACH=CONFIG]422896[/ATTACH]

Dlatego :

odkręcam anemostat , wkładam czujnik PM2.5 do kanału nawiewowego tak aby przez szczelinę widać było wskazania i zakładam anemostat na miejsce

taki odczyt wolny jest od domowych "interakcji"

skalibrowany jest chyba ok skoro tylko wewnątrz kanału pojawiają sie odczyty 2-3ug/m3 , nigdzie indziej taki odczyt się nie pojawia

można oczywiście podjechać pod najbliższy detektor sieci Airly by zweryfikować jak jest w wysokich stężeniach ale problem polega na tym że airly pokazuje uśrednione wskazanie z ostatniej godziny a mój detektor operuje na wskazaniach chwilowych

...można oczywiście podjechać pod najbliższy detektor sieci Airly by zweryfikować jak jest w wysokich stężeniach...

Nie polecam Airly raczej sugerowałbym GIOŚ https://www.spidersweb.pl/2018/01/kanarek-airly-smog-w-polsce.html

polecam zwłaszcza komentarze pod artykułem.

Edytowane przez Rec

Ja kończę montaż skrzynki OSB z filtrami, wyłożę ją w środku 3cm XPS.

Właśnie dotarł mi wymiennik GS-K 25/360mm

Niestety też sąsiedzi kopcą, a wieczorami podchodzi pod 200-250 ug/M3 PM2.5

Czasami średniodobowe mam ponad 100 ug/M3

Lokalizacja? Czechowice-Dziedzice, dolina Wisły, katastrofalne powietrze.

Filtry

G4 592x592x100 mm

M5 (włókno szklane) 592x592x300 mm

F9 (włókno szklane) 592x592x600 mm

Całość będzie miała 1,5m... wielkie bydlę. Stężenia do 20mikro PM2.5 przeżyję, jak będzie nawiewało więcej... wyłączę bo dla mojej osoby to są już poziomy po prostu nieakceptowalne.

Jakiego czujnika używasz ?

Laserowy czujnik PM 2.5 SHFLCPM2.5 z Fineair za 289zł

dokładnego linku nie zamieszczę bo "inteligentny inaczej " znowu skasuje mi konto ,

Ze względu na to że w pracy nie mam rekuperacji zakupiłem sobie dziś oczyszczacz powietrza i postanowiłem sprawdzić działa czy ściema ?

opisany wcześniej czujnik w strumieniu wylotowym oczyszczacza wskazał PM2.5 000 a w pomieszczeniu było ok 20ug/m3

czyli da się ! zagadką jest jak długo ... podziała filtr i jak sobie poradzi jak do pomieszczenia napłynie 150ug/m3 i więcej . ale jak mawiają lepszy dzydz niż nic

Mistrzu na przykład u mnie smród jest największy w zimie i zaczyna się wieczorem kiedy wszyscy są w domu na dodatek mam dzieci a że mam skrzynkę sporą na filtry to co za problem wsadzić tam filtr f9 cnawetiety z rolki. powiem ze grzechem było by tego nie zrobić i

I słusznie ! a za F9 najlepiej wrzucić kasety z węglem - wyłapią Ci benzopiren i inne gazowe świństwa . Niestety tzw "niska emisja" z domów prywatnych odpowiada za 87% benzopirenu w atmosferze oraz ok 52% PM10 żródło:

https://www.polskialarmsmogowy.pl/polski-alarm-smogowy/smog/szczegoly,skad-sie-bierze-smog,18.html

Pewna pani mnie rozbawiła gdy ze znajomymi rozmawialiśmy na temat smogu i zanieczyszczenia powietrza :

Czy to dobrze tak wyjaławiać dom takimi filtrami ?

gdyby głupota dawała w zestawie dar lewitacji to niektórzy odlecieliby w kosmos ...

Edytowane przez Quarz

Laserowy czujnik PM 2.5 SHFLCPM2.5 z Fineair za 289zł

dokładnego linku nie zamieszczę bo "inteligentny inaczej " znowu skasuje mi konto ,

Ze względu na to że w pracy nie mam rekuperacji zakupiłem sobie dziś oczyszczacz powietrza i postanowiłem sprawdzić działa czy ściema ?

opisany wcześniej czujnik w strumieniu wylotowym oczyszczacza wskazał PM2.5 000 a w pomieszczeniu było ok 20ug/m3

czyli da się ! zagadką jest jak długo ... podziała filtr i jak sobie poradzi jak do pomieszczenia napłynie 150ug/m3 i więcej . ale jak mawiają lepszy dzydz niż nic

A jaki oxzyszczacz ? Ja mam jakies prosty model Sharpa z filtrem H10, ponoc wytrzymuje do 2 lat, ale po roku zalożyłem nowy.

A jaki oxzyszczacz ? Ja mam jakies prosty model Sharpa z filtrem H10, ponoc wytrzymuje do 2 lat, ale po roku zalożyłem nowy.

tez jeden z najtańszych : OPUS Aeroprime X auto , lepiej zamawiać ze strony opus . np u nas w Jaworznie są od ręki u dystrybutora ale o 220zł droższe :mad:

same filtry też tanie nie bedą ( ok170zł) i natomiast mam czujnik więc mogę monitorować ich stan a potem wypełnię ramkę włókninami filtracyjnymi aby uzyskać zbliżony efekt

dziwi mnie jedno że najpierw jest mata nawęglana a dopiero potem reszta , w skrzyni przed reku mam odwrotnie - węgiel wyłapuje związki chemiczne z powietrza oczyszczonego F9

A z rekuperatora w chwili obecnej nawiewa 00 - czyli ideał , stężenie zewnątrz 35ug/m3 PM2.5

codzienne pomiary wykazują że po instalacji filtra F9 stopniowo z instalacji reku leci coraz czystsze powietrze - czyżby złoże węglowe się "przedmuchało" z tego co przepuszczał F7 ?

Edytowane przez Quarz