imrahil 17.12.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 i jak wykonaliście kasety na węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 17.12.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Czekam z niecierpliwością. Schemat nawet w paint byłby dla mnie bezcenny. Obecnie moja skrzynka na węgiel ma 35x35x6cm i do takiej konstrukcji zmieściło się koło 5kg węgla. Przed mam oczywiście f9 M5 itp. Ten węgiel gęsto ubity bo gdyby nie to "opada" tworząc lukę dla powietrza. Mogę zapytać też o źródło węgla aktywnego? Najtańszy na serwisie aukcyjnym czy inne namiary? Dziękuję ok zrobię fotkę , całość zrobił mi bodim w Tychach i od nich kupuję wegiel , szukaj w google ADSR-2 Tychy zastosowano tam "myk" że powietrze w skrzyni płynie pionowo w górę lub w dół przechodząc równolegle przez 4 leżące kasety z węglem co eliminuje powstawanie pustych przestrzeni w złożu węglowym a zarazem znacząco zmniejsza opory przepływu bo powietrze przepływa równocześnie 4 drogami w Twojej instalacji gdyby rura przebiegała pod kątem i zasypałbyć na większym odcinku to wyeliminowałoby to problem luk , nie musiałbyś też mocno ubijać co zmniejszyłoby opory . bardzo ważny jest czas kontaktu powietrza z węglem ! im dłuższy czas tym więcej węgiel zaabsorbuje @fotohobby wymieniam raz w roku w kwietniu , jak kupiłem ustrojstwo we wrześniu , w maju nagle zrobiło się prawie 30 st C i w domu pojawił sie lekki "kominowy" smrodek wytłumaczono mi że wzrost temperatury powietrza przepływającego przez filtr może powodować parowanie lotnych substancji które zaabsorbował węgiel zatem przyjąłem zasadę ze dla bezpieczeństwa własnego i rodziny zasypuję kasety pod koniec kwietnia i użytkowane są do kwietnia następnego roku bo latem i wczesną jesienią powietrze jest na tyle czyste że nie zapcha węgla może się powtarzam ale najważniejsza jest dokładna filtracja powietrza przed węglem , jak osiądzie na nim pył to spadnie jego zdolność absorpcyjna substancji gazowych które nas truja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.12.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 No dobrze, ale skad wiesz, ze ten węgiel, po np 8 miesiacach jest nadal chemicznie aktywny ?To "parowanie" to raczej nie jest korzystne zjawisko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 17.12.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Zależy czy na zewnątrz czy wewnątrz chcesz mierzyć ? Na zewnątrz polecałbym układ GP2Y1010AU0F Sharpa do tego adapter DFRobot do Arduino gdzie masz darmowe biblioteki i możesz dokupować inne czujniki w zestawie. Koszt ok. 80 zł Do wnętrz nie polecam samego czujnika natomiast proponuję przenośny oczyszczacz powietrza o odpowiedniej wydajności, który z reguły ma już wbudowany własny czujnik jakości powietrza i dodatkowo robi z pyłami to co powinien w trybie auto. 80zł mogę dać kiedyś chciałem kupić to po 200zł czujniki PM chodziły i raz na jakiś czas potrzeba było czyścić wg opisu. Jeżeli czujnik wykryje stężenie ponad normę to zamknie mi dopływ powietrza:) Raz na jakiś czas dym jest z złą stronę i wtedy czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.12.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345704-Zadusi%C4%87-SMOG-a-czyli-m%C3%B3j-uzdatniacz-powietrza-filtr-do-rekuperatora Tu gość wykonał i pisze że działa. ja mam w planach taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 17.12.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 No dobrze, ale skad wiesz, ze ten węgiel, po np 8 miesiacach jest nadal chemicznie aktywny ? To "parowanie" to raczej nie jest korzystne zjawisko ? proste : brak smrodu z zewnątrz , przynajmniej na razie zobaczymy co będzie w marcu teoretycznie tak duza ilośc węgla powinna wystarczyć na 2 lata , ale w środowisku ekstremalnym w jakim przyszło nam żyć lepiej zmienić co rok bo : parowanie jest nie tyle niekorzystne co wręcz niebezpieczne , benzopiren absorbowany przez całą zimę zaczyna się ulatniać ze złoża węglowego i trafia wprost do mieszkania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Aktualizuję info. Raportowałem o spadach przepływów,a le.... nie dałem szans reku na rozpędzenie się. Istotnie na początku kręci małe przepływy, ale po ok 30 sekundach osiąga na przewietrzaniu już 325m3/h przy deklarowanych 350 m3/h. Stan po wymianie filtrów. Czyli jest pole do popisu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 18.12.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 WOW. normalnie jestem w szoku. Gdzie mieszkasz i jakie masz stężenia zewnętrzne.? Zdjąłem własnie dodatkowy filtr na czerpni G4 i... węgiel. Wokół same dobre katoliki z pierwszego rzędu w kościele, a wieczorem jak już mrok gumiaki, śmieci, plastiki, ubrania... Jaworzno gdzie wg naszego prezydenta problem smogu występuje sporadycznie i tylko w określonych miejscach w tej chwili na zewnątrz jest 220-230ug/m3 PM2.5 z z nawiewu rekuperacji mam 18-20ug/m3 w naszych warunkach lepiej dać sobie spokój z G4 i jako wstępny stosować juz F5 ps. wie ktoś gdzie kupić włókninę F11 lub HEPA ? potrzebuję na nowy wkład do oczyszczacza powietrza a nie mam chęci płacić 170zł za nowy oryginalny filtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.12.2018 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Można wiedzieć po jakim czasie chcesz wymienić filtr hepa w oczyszczaczu powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 18.12.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) ma detektor zanieczyszczeń i prawdopodobnie miernik spadku ciśnienia bo wg instrukcji oczyszczacz sam zasygnalizuje konieczność wymiany filtradetektor zanieczyszczeń działa bo dziś w firmie był spory ruch i przez drzwi wejściowe napłynęło sporo syfu - zapaliła sie żółta strefa detektora i automatycznie wzrosły obroty wentylatora by oczyścić pomieszczenie dodatkowo skuteczność filtracji monitoruję miernikiem PM2.5 więc wymienię filtr gdy zauważę spadek efektywności oczyszczania ps. chyba zrobię test i zasłonię część filtra workiem foliowym , jesli zapali sie kontrolka zmień filtr to oznacza że wykrywa nadmierny wzrost oporów przepływu Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Quarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Jaworzno gdzie wg naszego prezydenta problem smogu występuje sporadycznie i tylko w określonych miejscach w tej chwili na zewnątrz jest 220-230ug/m3 PM2.5 z z nawiewu rekuperacji mam 18-20ug/m3 w naszych warunkach lepiej dać sobie spokój z G4 i jako wstępny stosować juz F5 ps. wie ktoś gdzie kupić włókninę F11 lub HEPA ? potrzebuję na nowy wkład do oczyszczacza powietrza a nie mam chęci płacić 170zł za nowy oryginalny filtr No macie trochę tam elektrowni. Pylą aż miło. A i powietrze dziś u was całkiem, całkiem złe. Patrząc po przepływach chyba zrobię jak myślisz i wrzucę F5 jako wstępny. Oczywiście dam znać o obserwacjach. Jaki masz reku i na jakim biegu/przepływie masz takie pomiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.12.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 wie ktoś gdzie kupić włókninę F11 lub HEPA ? potrzebuję na nowy wkład do oczyszczacza powietrza a nie mam chęci płacić 170zł za nowy oryginalny filtr Filtry F, według starej normy kończą się na numerze 9. Kolejne są filtry absolutne H10, H11, H12 itd. potocznie zwane HEPA. Tkaniny HEPA nie kupisz, ponieważ HEPA nie jest materiałem syntetycznym (tkaniną) a mocno zbitym włóknem szklanym - z wyglądu bliżej im do papieru. 170 PLN, to niezbyt wygórowana cena jak za filtr HEPA. Taniej - filtra o zbliżonych parametrach nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Czyli kończymy karierę na F9. Generalnie z tego co piszą tu na forum to dwa filtry F7 "załatwiają" przepływ, więc wyżej bez dodatkowego wentyla się nie wyjdzie. Ja bazuję na standardzie zawartym w centrali rekuperatora i zakładam na czerpnie F5, tylko co to da? Generalnie wydłuży tylko czas życia F7 na rekuperatorze, no bo co więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikos33 18.12.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 A czy ktoś z was posiada lub ma wiedze, czy żwirowy gruntowy wymiennik jest w stanie wstępnie przefiltrować powietrze do wartości akceptowalnych? W tym momencie nie tyle chodzi o zyski ze wstępnego podgrzania powietrza, ile o możliwość jego filtracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.12.2018 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Było tego trochę na forum ,a le IMHO nie warto. Koszty nakładów nie pokryją kosztów wymiany filtrów przez dekady. Żwirówka nie odfiltruje ci PM2,5, bo czym... żwirem? Co do wilgotności i temperatury (przynajmniej na początku sezonu) to tak, filtracja obawiam się że znikomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 18.12.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Czyli kończymy karierę na F9. Generalnie z tego co piszą tu na forum to dwa filtry F7 "załatwiają" przepływ, więc wyżej bez dodatkowego wentyla się nie wyjdzie. Ja bazuję na standardzie zawartym w centrali rekuperatora i zakładam na czerpnie F5, tylko co to da? Generalnie wydłuży tylko czas życia F7 na rekuperatorze, no bo co więcej? Z moich 7 letnich doświadczeń z rekuperatorem aeris 350 wynika że dedykowany filtr F7 kończy żywot po 3-4 tygodniach oczywiście filtry wstępne nieco wydłużają ten czas . nie stosuję teraz żadnych filtrów w reku bo są drogie , blokują przepływ i szybko sie zatykają - zainwestowałem w skrzynie z dużymi filtrami kasetowymi ok 50x60cm i sam wymieniam włókniny F7 ( co 2 miesiące ) F9 ( co 4 miesiące) , do tego 4 warstwy F5 ( co miesiąc ) na czerpni zwykłej i GWC (rurowy) - wymiana tego ostatniego jest banalna bo wyrzucam zewnętrzny "plaster" wyjmuję 3 pod nim , wkładam na kratkę nowy plaster i kładę na nim 3 wyjęte wcześniej aby " dokończyły " żywota . czasem zmieniam 2 warstwy jesli widać znaczne zabrudzenia a i jeszcze węgiel ... na szczęście wymiana tylko raz w roku dlaczego tak ? taki kaskadowy system filtracji powoduje że brud osiada równomiernie na kilku filtrach nie dopuszczając do "zatkania" F9 rekuperator skalibrowałem na częściowo zabrudzonych filtrach dzięki temu nie muszę się martwić wahaniami przepływu na nawiewie , czasami gdy nałoży się zmiana F5 F7 F9 jest lekka nadwyżka nawiewu i wieksze niż zazwyczaj nadciśnienie w budynku - ale to nie problem , znacznie gorsze jest podciśnienie owszem jest z tymi filtrami sporo pracy i jako domowy "konserwator" muszę pilnować harmonogramu ... ale robię to dla zdrowia rodziny , inaczej rekuperator eksploatowany w tradycyjny sposób by nas zagazował we własnym domu i teraz pomyślcie : ile dodatkowej kasy trzeba było wpuścić w ten antysmogowy biznes Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Quarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Pieczarko 18.12.2018 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 U mnie tak jak pisałem mam kasetowy G4 (jako taki wstępniak)a potem:kieszeniowy M5kieszeniowy F9 Uznałem, że kieszeniowe na dłużej starczą... choć może warto zrobić tak jak u Ciebie kasetowe i kupować tkaniniy filtracyjne.Z drugiej strony znalazłem firmę w której komplet takich filtrów kosztuje koło 160 PLN... jeżeli takie kieszeniowe starczą mi na sezon, nie będę się bawił w tkaninyEfekt?Właśnie teraz na zewnątrz mam 452 mikrogramy PM10 (niemal 1000% norm!!) - nawiewa mi 22-23 mikrogramy. Czyli filtruje.Wyłączyłem jednak na noc, szkoda filtrów. Odpale (mam nadzieję) rano. Cały czas zastanawiam się jak żyją ludzie, którzy mają centrale tylko z fabrycznymi filtrami (często są to włókniny G4....)Co za życie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 19.12.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Cały czas zastanawiam się jak żyją ludzie, którzy mają centrale tylko z fabrycznymi filtrami (często są to włókniny G4....) Co za życie.... normalnie , nie zdają sobie sprawy z zagrożenia więc nic im się nie dzieje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 19.12.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Quarz, ale ten Twój filtr to jakieś ... 3,8 tyś złotych. Przynajmniej tyle na aledrogo go wystawiają. Dałeś go odwrotnie, tj najpierw tkaniny filtracyjne a na końcu węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 19.12.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 (edytowane) zgadza się też doznałem opadu szczęki ... ale sąsiedzi już mi kopcili do czerpni , nie miałem wiedzy którą mam obecnie i natychmiast chciałem zamontować coś "plug and play" . są 2 szkoły wegiel - filtry lub filtry-węgiel ten drugi sposób montażu zalecili mi w bodimie , aby wegiel był wydajniejszy w absorpcji substancji gazowych jest za filtrami , gdzie jest już czysto po napełnieniu kaset , rurą od odkurzacza odsysam luzne pyły które znajdują się pomiędzy granulkami węgla - dzieki temu po zainstalowaniu w skrzyni i włączeniu reku nic nie pyli a sufit wokół anemostatów jest czysty udało mi sie zrobić pomiar zaraz po instalacji nowego zestawu F7 F9 i wyszło na nawiewie 000ug/m3 , węgiel był w użytku juz 7 miesięcy więc sam z siebie nie pyli bo w reku nie ma juz filtra ps, w tej chwili na zewnątrz jest 70ug/m3 - czyli uzdrowisko jak na standardy powietrza w Jaworznie z nawiewu 6ug/m3 czyli zestaw filtrów daje ponad 10 krotna redukcje - w teorii powinno być 00 moze to efekt jakiś nieszczelności w kasetach ... myślę jak skonstruować specjalne oprawy do włóknin aby uprościć procedurę wymiany i wyeliminować jakiekolwiek szczeliny pomiędzy włókniną a oprawą . gdy filtr się zabrudzi i wzrosną opory to przepływ przez szczeliny wzrośnie co pogorszy klasę filtracji chciałbym zrobic coś takiego : http://www.neofiltr.pl/images/kas_revo.jpg ogromna powierzchnia czynna włókniny= małe opory , duza dokładność filtracji i spora "pojemność" na zabrudzenia moja obecna kaseta nie ma tyle "ząbków" i wygląda jak ta http://techfilter.pl/wp-content/uploads/2011/10/2211.jpg Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Quarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts