Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pomieszczeń technicznych m.in pralnia, garaż, mini warsztat, kotłownia.

bartek70

Recommended Posts

Czołem

Remontuje dom z lat 70-tych, (dom kostka).

Dom składa się z:

0. parteru(garaż, warsztat, pralnia, kotłownia, piwnica )

1. cześć mieszkalna

2. cześć mieszkalna,

Jestem na etapie remontu pralni, praktycznie ją tworzę od zera, ponieważ nie było takiego pomieszczenia. Chciałbym po kolei przygotowywać pomieszczenia i robić w nich wszystkie konieczne pracy. Mam dwa pytania:

1. Na razie nie będzie ogrzewany parter, ale chciałbym przygotować instalację, abym mógł w dalszej perspektywie podłączyć a nie np. kuć płytki i robić podłogówkę. Moje pytanie brzmi jaki wybrać system ogrzewania, który pozwoli utrzymać dużo niższą temperaturę niż w reszcie domu. Chciałbym aby cały dom był ogrzewany pompą ciepła p-p, wyposażony w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, rekuperacja. Tylko nie wiem czy to ma sens? Proszę o kilka słów. Ogrzewanie parteru widzę tak:

1.Piwnica - nieogrzewana

2.Warsztat - 15*C

3.Kotłownia - ciepło od pieca

4.Garaż - po termomodernizacji (wymiana bramy i okien) temperatura 15*C

6.Korytarz - 15-17*C

5.Pralnia - 17*C

2. W domu nie ma żadnej wilgoci, mimo iż fundamenty nie były ocieplane ani zabezpieczone przed wilgocią. Jest wykonana izolacja pozioma z papy na fundamencie. Na całości parteru są wylane wylewki (10cm gruzu, 5 cm wylewki), poziom wylewki jest o 3 cm niższy od poziomu fundamentu(jest uskok). Moje pytanie brzmi jak najlepiej to ocieplić? czy jest to konieczne? Jeśli teraz dołożę np. 15cm styropianu + 3cm płytki to pomieszczenie będzie niskie.(teraz mam około 210m. Moje pytanie brzmi czy jest konieczność ocieplenia? Jeśli tak, to jak byłoby zrobić to najlepiej? Zerwać wylewki? Proszę o taki mimi przekrój warstw, co się daje po kolei. Pod gruzem jest glina.

Witaj, użytkuję dom z lat 30 ubiegłego wieku po gruntownej przebudowie. Też mam piwnice a w zasadzie sutereny wystające ok. 1 m nad poziom gruntu. Cały dom grzeje pompą PW. W piwnicach zrobiłem wszędzie podłogówkę z uwagi na ich zagospodarowanie na różne przydatne w domu pomieszczenia. Jeżeli nigdy nie miałeś problemu z wilgocią w domu to sądzę że robienie teraz ocieplenie nie do końca może być celowe, a na pewno kosztowne. Ja pod wylewkę włożyłem izolację poziomą i 10 cm ocieplenia z płyt PIR (rozbiórkowe z płyt warstwowych) ale w zasadzie tylko ze względu na ogrzewanie podłogowe - a Ty będziesz miał przecież pompę p-p. Mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem w całym domu - również w piwnicach oby na pewno nie było tam problemów z wilgocią (co się super sprawdziło). Skutek jest taki że jak ustawiłem sterownik w piwnicy na utrzymywanie 16oC to i tak nigdy nie spadła tam temperatura poniżej 17oC. Po prostu powietrze z rekuperacji w jakimś stopniu podnosi temperaturę w tych pomieszczeniach (co niestety wpływa trochę niekorzystnie na sprawność rekuperatora ale to marginalna sprawa). Do tego dochodzą jakieś zyski cieplne z pompy i całego ustrojstwa w kotłowni (rozdzielacze itp) które też są w piwnicy. Pralka i suszarka kondensacyjna też swoje robią. Oczywiście wszystko jest ocieplone z zewnątrz 15cm stroduru. Jeżeli masz ten parter dobrze docieplony z zewnątrz to nie wiem czy konieczne jest w Twoim przypadku robienie ogrzewania - może sama wymiana powietrza z rekuperacji też utrzyma Ci temperaturę o jakiej piszesz. Oczywiście dodatkowa izolacja od spodu zawsze zrobi dobrą robotę. Możesz dać zawsze na to co masz jakąś folię na wszelki wypadek i na to 5 cm płyty PIR - poszukaj z rozbiórek - jest tego sporo w necie + 5 cm wylewki. Więc zostanie Ci 200cm - może wystarczy. Powodzenia Edytowane przez artek