stef4n 09.03.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Hej, Potrzebuję pomocy z zaplanowaniem odwodnienia na działce. Pomysł powstał dlatego, że pod 40cm gleby mam glinę piaszczystą i słyszę od wszystkich, że będę miał po kolana błota po opadach. Planuję zrobić zwykły drenaż liniowy z całej działki oraz oddzielne odprowadzenie wody z rynien. Tylko tutaj pojawia się problem ... dokąd? Czy studnia chłonna w moim wypadku ma sens? Przed budową domu były odwierty które wskazały, że pod 40cm jest glina, która się ciągnie conjamniej 4m w dół. Dodatkowo znalazłem profil studni która jest obok mnie i tam widzę, że glina sięga do 13m, gdzie znajduje się żwir. Jakie rozwiązanie w takim wypadku będzie najlepsze? Dodam, że nie mam nigdzie rowu ani niczego innego gdzie mógłbym odprowadzać wodę. Z góry dzięki za pomoc Co do samej gliny to: Piaskowa 72%Pyłowa 14%Iłowa 14% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.03.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Hej, Potrzebuję pomocy z zaplanowaniem odwodnienia na działce. Pomysł powstał dlatego, że pod 40cm gleby mam glinę piaszczystą i słyszę od wszystkich, że będę miał po kolana błota po opadach. Planuję zrobić zwykły drenaż liniowy z całej działki oraz oddzielne odprowadzenie wody z rynien. Tylko tutaj pojawia się problem ... dokąd? Czy studnia chłonna w moim wypadku ma sens? Przed budową domu były odwierty które wskazały, że pod 40cm jest glina, która się ciągnie conjamniej 4m w dół. Dodatkowo znalazłem profil studni która jest obok mnie i tam widzę, że glina sięga do 13m, gdzie znajduje się żwir. Jakie rozwiązanie w takim wypadku będzie najlepsze? Dodam, że nie mam nigdzie rowu ani niczego innego gdzie mógłbym odprowadzać wodę. Z góry dzięki za pomoc Co do samej gliny to: Piaskowa 72% Pyłowa 14% Iłowa 14% Jak 4m gliny to studnia jest ok, jak 13 to się nie przebijesz. U mnie było 4,5m i piasek, wstawiłem 5 kręgów i już trzy lata woda sobie odchodzi. Zeby sie upewnic zawolaj goscia co wierci studnie, do samego probnego odwiertu, u mnie za to wzial 200zl a wiedzialem czy robic studnie i ile kregow zamowic. Koparka to w 3 godziny zrobila, tzn wykopala, osadzila kregi i zasypala po bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 11.03.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Wlasnie dostelm profil od mojej studni glebinowej, zwir jest dopiero na 13m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.03.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Wlasnie dostelm profil od mojej studni glebinowej, zwir jest dopiero na 13m No to lipa :/ jakos trudno mi sobie wyobrazic dziure na 13m. Ewentualnie mozna zrobic tak ze wstawic studnie na 5m, a do 13m dowiercic sie studnia wiercona i wstawic rure fi200. Tylko nie wiem czy to ma szanse zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts