Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzanie wody

stef4n

Recommended Posts

Hej,

Potrzebuję pomocy z zaplanowaniem odwodnienia na działce. Pomysł powstał dlatego, że pod 40cm gleby mam glinę piaszczystą i słyszę od wszystkich, że będę miał po kolana błota po opadach.

Planuję zrobić zwykły drenaż liniowy z całej działki oraz oddzielne odprowadzenie wody z rynien.

Tylko tutaj pojawia się problem ... dokąd? Czy studnia chłonna w moim wypadku ma sens? Przed budową domu były odwierty które wskazały, że pod 40cm jest glina, która się ciągnie conjamniej 4m w dół. Dodatkowo znalazłem profil studni która jest obok mnie i tam widzę, że glina sięga do 13m, gdzie znajduje się żwir. Jakie rozwiązanie w takim wypadku będzie najlepsze?

Dodam, że nie mam nigdzie rowu ani niczego innego gdzie mógłbym odprowadzać wodę.

Z góry dzięki za pomoc

Co do samej gliny to:

Piaskowa 72%

Pyłowa 14%

Iłowa 14%

Hej,

Potrzebuję pomocy z zaplanowaniem odwodnienia na działce. Pomysł powstał dlatego, że pod 40cm gleby mam glinę piaszczystą i słyszę od wszystkich, że będę miał po kolana błota po opadach.

Planuję zrobić zwykły drenaż liniowy z całej działki oraz oddzielne odprowadzenie wody z rynien.

Tylko tutaj pojawia się problem ... dokąd? Czy studnia chłonna w moim wypadku ma sens? Przed budową domu były odwierty które wskazały, że pod 40cm jest glina, która się ciągnie conjamniej 4m w dół. Dodatkowo znalazłem profil studni która jest obok mnie i tam widzę, że glina sięga do 13m, gdzie znajduje się żwir. Jakie rozwiązanie w takim wypadku będzie najlepsze?

Dodam, że nie mam nigdzie rowu ani niczego innego gdzie mógłbym odprowadzać wodę.

Z góry dzięki za pomoc

Co do samej gliny to:

Piaskowa 72%

Pyłowa 14%

Iłowa 14%

Jak 4m gliny to studnia jest ok, jak 13 to się nie przebijesz. U mnie było 4,5m i piasek, wstawiłem 5 kręgów i już trzy lata woda sobie odchodzi. Zeby sie upewnic zawolaj goscia co wierci studnie, do samego probnego odwiertu, u mnie za to wzial 200zl a wiedzialem czy robic studnie i ile kregow zamowic. Koparka to w 3 godziny zrobila, tzn wykopala, osadzila kregi i zasypala po bokach

Wlasnie dostelm profil od mojej studni glebinowej, zwir jest dopiero na 13m :(

No to lipa :/ jakos trudno mi sobie wyobrazic dziure na 13m. Ewentualnie mozna zrobic tak ze wstawic studnie na 5m, a do 13m dowiercic sie studnia wiercona i wstawic rure fi200. Tylko nie wiem czy to ma szanse zadziałać