Gość Liotrek Pesiak 09.03.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Dzień dobry. (Jako, że nie byłem w stanie jednoznacznie stwierdzić w którym dziale powinienem szukać pomocy, proszę o przeniesienie mojego wątku w razie, gdybym wypowiadał się nie tu, gdzie trzeba.) Parę dni temu zauważyłem, że spod szafki, gdzie znajduje się zamontowana bateria kuchenna, cieknie woda. Jak się okazało (po samodzielnych oględzinach), problem dotyczy węża do wyciągania wylewki (przestał być szczelny). Chciałem go wymienić korzystając z wszechwiedzącego internetu, jednak żadnego z tutoriali nie mogę przyrównać do tego, co widzę u siebie pod zlewem. Prosiłbym więc tutejszych speców, bądź choćby ludzi bardziej doświadczonych o porady czy dużo zabawy mnie czeka, jeśli wymiany będę chciał dokonać na własną rękę. W załączniku przesyłam oczywiście stosowne zdjęcia. W razie potrzeby służę wyjaśnieniami Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.03.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Wąż jest typowy i standardowy czyli 1/2 " (stosowany do prysznica). Gdy już taki kupisz należy z wylewki zdemontować z jednej strony, oraz z drugiej od strony podłączenia do wody.Ze starego zdemontować ołowiane obciążenie (klucz imbus chyba 4) i przykręcić do nowego na wysokości-długości tak, aby swoim ciężarem ustawił słuchawkę baterii w pozycji schowanej - lekko naciągniętej.Warto jest kupić solidny wąż np pokryty specjalnym tworzywem nadającym trwałość i "poślizg"Czas naprawy po zakupie ok 20 min:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.03.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Sprawa nie jest zbyt skomplikowana: - kupujesz nowy wąż (pamiętając o długości - można zmienić jeśli potrzeba, oraz o dopasowaniu końcówek gwintowych - głównie ta dolna, żeby nie trzeba było stosować nadmiernej ilości redukcji) - rozkręcasz ołowiany obciążnik - zakręcasz zaworki odcinające ciepłą i zimną wodę (teoretycznie niepotrzebne, zamknięcie głowicy wystarcza - ale unikniesz przypadkowego "podlania" ). Zaworki sprawdź (czy dają się zamknąć i czy faktycznie odcinają wodę) przed przystąpieniem do prac. Jeśli nie działają, do od razu je wymień, najpierw sprawdzając wcześniejszy zawór (np główny) - to ważne, byś nie poznał uczucia bezradności patrząc na wylewającą się wodę na kuchnię i dalej... - odkręcasz wąż z rurki w szafce (potrzebne dwa klucze - jednym przytrzymujesz złączkę na rurce, drugim odkręcasz nakrętkę węża) - wyciągasz wąż do góry Tu może pojawić się problem - jeśli masz "nieprzemyślaną" baterię (najczęściej te najtańsze) - zbyt mały otwór na przejście nakrętki węża obok wężyków "zasilających" - to konieczne będzie wykręcenie wężyków. - odkręcasz drugi koniec węża z wylewki - montaż w odwrotnej kolejności - ołowiany obciążnik ustawiasz doświadczalnie (np na podstawie załączonej wyżej fotki), montujesz go na odcinku schodzącym od wylewki przed załamaniem (sprawdź, czy nie będzie Ci kolidował z wyciąganiem wylewki. Do uszczelnień gwintowych (tam, gdzie nie ma uszczelek) możesz użyć teflonu (taśma lub nitka). Przed montażem pooglądaj uszczelki gumowe - najlepiej od razu dokup nowe. Jeśli będzie kłopot z przeciągnięciem nowego węża, użyj miękkiego drutu do przeciągnięcia (tak, żeby nie uszkodzić sąsiednich wężyków). Edit: I tak zemściła się przerwa na kawę - nie odświeżyłem i nie zauważyłem postu CityMatic. Ale zostawiam, może się przyda. Edytowane 9 Marca 2018 przez przemo1 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 09.03.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Niezmiernie Wam dziękuję za szczegółowe odpowiedzi.Problem w tym, że tak, jak napisał przemo1 "Tu może pojawić się problem - jeśli masz "nieprzemyślaną" baterię (najczęściej te najtańsze) - zbyt mały otwór na przejście nakrętki węża obok wężyków "zasilających" - to konieczne będzie wykręcenie wężyków.".Czy w takim wypadku nie jestem zmuszony wyjąć/ odkręcić jakoś całej baterii? Wystarczy, że odkręcę wężyki od zimnej/ ciepłej wody? Ciężko to chyba zrobić, skoro jedna ich strona jest przykręcona w baterii :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.03.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Tak się dokładniej przyglądam fotkom, i ten problem chyba Ciebie nie dotyczy - masz wężyki nakręcane na rurki ( z tego, co pamiętam były lutowane w korpus baterii), które w pewnym zakresie dają się odginać (ostrożnie, żeby nie załamać).Odkręć i sprawdź - niczym nie ryzykujesz. A swoją drogą, to upewnij się, czy wąż faktycznie ma dziurę przy "zakręcie" - miejsce, które wskazałeś to punkt do którego równie dobrze może po wężu ściekać woda z poluzowanej złączki przy wylewce. Edytowane 9 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.03.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Przemo1 podziwiam za taką odpowiedź, nawet ktoś kto nie widzi zdjęcia wie co robić. Bardzo szczegółowy opis pomoże ukończyć naprawę pełnym sukcesem. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 09.03.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Sprawdzałem już wcześniej czy woda nie ścieka- jestem pewien, że problem jest na "zakręcie" Co do odginania i odkręcania- spróbuję to zrobić z nadzieją, że nie będzie przykrości związanych z łamaniem/ urywaniem czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.03.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Przemo1 podziwiam za taką odpowiedź, nawet ktoś kto nie widzi zdjęcia wie co robić. Bardzo szczegółowy opis pomoże ukończyć naprawę pełnym sukcesem. Brawo. Dzięki - zgodnie z ideą Forum staram się dzielić doświadczeniem pamiętając, że to co dla jednych proste dla innych może być problemem/zagadką, więc lepiej dopisać parę słów więcej licząc, że w razie potrzeby komuś zechce się podobnie odpisać na moje wątpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 10.03.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Wąż od wyciągania wylewki wyszedł bez żadnego odginania rurek, tak więc wczoraj chyba po prostu nie miałem wiary w siebie Problem w tym, że w Castoramie nie mają takiego komponentu, a obsługująca mnie osoba nie była w stanie powiedzieć jak mam rozwiązać problem odpowiedniego dopasowania węża. Czy ktoś ma pomysł gdzie mógłbym spróbować dokonać odpowiedniego zakupu albo w jaki sposób sprawdzić jakie parametry ma używana do tej pory w kuchni wyciągarka wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.03.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) Znajdź w okolicy sklep z art instalacyjnymi. Wąż charakteryzuje się średnicą/rodzajem gwintu na końcówce przyłącza i długością (nie musisz szukać dokładnie tej samej dług.) . Końcówka przy wylewce jest najczęściej taka sama. Dziwna sprawa z tą Castoramą, taki wężyk powinni mieć. Nie sugeruj się wyglądem - mogą się wizualnie różnić. Może poszukaj samodzielnie - weź stary ze sobą, zidentyfikuj gwint próbując nakręcić dostępne tam złączki - potem poszukaj węża z danym gwintem (np 3/8 cała).Jest też możliwość, że Twoja bateria to niegdysiejsza "wyższa półka" - np, z tego co pamiętam to baterie z rurkami robi (- ło) Kludi. Może mieli mniej typowe węże - lokalny, dobry sklep sobie powinien poradzić z doborem . Edytowane 11 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 13.03.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Byłem już w trzech sklepach, gdzie sprzedają węże do wyciągania wylewki, ale nikt nie posiadał produktu odpowiadającego moim wymaganiom :/ Najgorsze jest to, że na wylewce nie jest napisany producent, przez co armatura nie może zostać dobrana "na odległość", tj. muszę się stawiać w każdym sklepie i pokazywać jaki wąż mnie interesuje... Gdyby ktoś miał jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić, bądź zna sklep (może być online), który mnie nie zawiedzie, to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Napisz proszę czym różni się Twój wąż od tegohttps://www.google.pl/search?q=w%C4%85%C5%BC+do+prysznica&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=JNqnWp34K5PA8ge0qoX4BQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.03.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 A znasz producenta baterii? Któryś z markowych producentów, chyba Oras, stosuje wężyki przyłączowe z lewym gwintem. Może te do wylewki też takie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 13.03.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 "Napisz proszę czym różni się Twój wąż od tego https://www.google.pl/search?q=w%C4%...K5PA8ge0qoX4BQ" No trochę ciężko napisać, skoro link nie jest do grafiki/ odpowiedniej strony W sklepach stwierdzono, że średnica gwintu przyłącza ma 16mm, natomiast próbując nakręcić wylewkę (z drugiej strony węża) na standardowe 1/2'' (o ile się nie mylę!) niezbyt to szło. Co prawda usłyszałem, że "pewnie trzeba by było przeczyścić gwint wylewki, bo ma trochę kamienia', ale jednak na stary wąż nakręca się bez żadnego problemu. Wychodzi więc na to, że różnice to 16mm zamiast 15mm na przyłączu i chyba trochę ponad 1/2'' na wylewce. Co do producenta baterii, to żadnego logo na nim nie widać. Można powiedzieć, że jak pech, to pech... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Jak to nie jest do węza prysznicowego. Skoro każdy wąż jest zrobiony z kilku elementów: a przede wszystkim dwóch :elastycznego i stałego.......wszystkie element w 80% węży da się rozebrać na części i zapewne Twój też bo jak by włożono go przez otwór w baterii? Nawet jeśli gwinty nie pasują to wąż elastyczny to standard. Rozbierasz nowy , rozbierasz stary - elementy stałe tj śrubunki zabierasz ze starego węża(tego przy wylewce) przekładasz do nowego, całość uzbrajasz podłączasz i gotowe. Jeśli ktoś mówi że coś jest "zakamieniałe" to zapewne ma rację - każdy preparat odkamieniąjący usunie osad -jeśli nie od razu czas i temperatura zrobi wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.03.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Coś kiepski/mało pomocny personel w tych Twoich sklepach Wklej fotkę wylewki i baterii - może jakoś zidentyfikujemy. Sprawdź też, czy na obciążniku ołowianym nie ma nazwy/nr art itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 14.03.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Dobrze, postaram się za niecałe 30min wkleić jak najwięcej jak najbardziej pomocnych zdjęć Oczywiście w tym samym poście, by nie SPAMować. Edit: Załączam stosowne zdjęcia (Bateria). Jako, że max to 5 na post, zmuszony jestem napisać więcej postów. Edytowane 14 Marca 2018 przez Liotrek Pesiak Dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 14.03.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Zdjęcia obciążenia:[ATTACH=CONFIG]409164[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]409165[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]409166[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]409167[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 14.03.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Zdjęcia węża: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 14.03.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Zdjęcia wylewki: Mam nadzieję, że coś to pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts