Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?le wypoziomowana ?awa fundamentowa

remx

Recommended Posts

KaiM nikt Ci nie każe dawac wężyka niżej:wyznacz poziomy wyżej a potem odejmij miarką własciwy poziom.Jeszcze jedna rada:jak bedziesz miał mury podciągniete do wys.okien to znowu przenies poziomy na obie strony muru przy oknach potem przy nadprozach nie musisz ganiac z poziomicą bo miarka wystarczy i masz pewność że w całej chacie masz jednakowo :D

Przypomniał mi sie jeszcze jeden sposób a mianowie:w ławe przed zalaniem co ok.2m(zależy jaką długą masz poziomice)wbijasz prety lub kołki tak by góra tychże miała jeden poziom,w trakcie zalewania kołeczki wyciagasz(prety mogą zostac) i masz poziom :wink:

Właśnie sprawdziłem poziom w świeżo wylanych ławach. Różnica wyniosła 30 cm!!!!!!!. Oczywiście murarz powiedział, że to się wyrówna zaprawą. a zaznaczam że ściany funadmentowe będą z bloczków betonowych. Szukam innej ekipy. Mądry Polak po szkodzie.Chyba mam nowe motto w życiu "ufaj i sprawdzaj"

pozdrawiam

Przypomniał mi sie jeszcze jeden sposób a mianowie:w ławe przed zalaniem co ok.2m(zależy jaką długą masz poziomice)wbijasz prety lub kołki tak by góra tychże miała jeden poziom,w trakcie zalewania kołeczki wyciagasz(prety mogą zostac) i masz poziom :wink:

no o tym myślałem na początku ale wymyslilem solidny minus tej metody - jak betonu będzie za dużo to pręt mi zniknie i się nie dowiem czy jest 1cm pod powierzchnią czy 15cm - a wiem że to zalewanie to raczej szybka piłka jest niestety i nie bardzo jest czas na drobiazgowe sprawdzanie

Panie BIGMARIO4 trochę Pan pierdoły opowiadasz.

Otóż jeżeli gościu sam robi, to nic innego jak AMATORSKA poziomica laserowa nie jest lepsze. W pojedynkę nie poradzi sobie ze szlałwagą.

Tak na marginesie , to że jest tania to nie oznacza , że jest do dupy :x Panie kolego , nie wszystko złoto co się świeci. Czy taka 500 zł bedzie lepiej wskazywała niż taka 40? Nie sądzę. Chyba , że kolega uwielbia wydawać kasę, to prosze kupić profesjonalny niwelator. Na pewno sie kiedys przyda :lol: To zależy od operatora poziomicy jak jest pierdoła , to i niwelatorem z...li, wiem co mówię i to są geodeci , którzy nie potrafią chyba się tym posługiwać. Powodzenia

SLAW

wygląda całkiem całkiem, ale nie jest tak super do końca. Nie widzę tam chudego betonu. Jest to dość ważne. Zabezpiecza on min. zaraz przed wlanie betonu w szalunki przed przenikaniem tego co najlepsze (betonowej śmietanki w grunt)

wlasnie dlatego mam zamiar wyłożyć to wszystko folią (czarną budowlaną). Poziomice laserową mam - kupiłem w Tesco na wyprzedaży - proszę się nie śmiać - za 30 zł (ale była przeceniona ze 180) :lol:

I już wiem że bardzo się przyda do wypoziomowania desek a potem będę lał beton i wyrównywał po deskach łatą. Mam 90m ław, więc potrzebuję 180m desek calówek, co jak przeliczyłem wyszło mi cały kubik i jeszcze 20m - buuu znowu 5 stówek zniknie jak nic. No ale nic deski się jeszcze na pewno przydadzą.

Aha i pewnie się namęczę przy demontażu tych desek....

Właśnie sprawdziłem poziom w świeżo wylanych ławach. Różnica wyniosła 30 cm!!!!!!!. Oczywiście murarz powiedział, że to się wyrówna zaprawą. a zaznaczam że ściany funadmentowe będą z bloczków betonowych. Szukam innej ekipy. Mądry Polak po szkodzie.Chyba mam nowe motto w życiu "ufaj i sprawdzaj"

pozdrawiam

30 cm - jesteś pewny. Tego żadna zaprawa nie wyrówna.

Ja sobie liczyłem tak: min grubość zaprawy 1 cm, max 2cm, mam 9 bloczków w pionie = jestem w stanie zlikwidować 9 cm różnicy poziomów.

Jak rozumiem takie wysokości zapraw są OK.

Daję zaprawę cementową bez wapna - czyli jak rozumiem będzie tak twarda jak sam bloczek.

Ktoś już tutaj na forum zwracał uwagę, że tanie poziomice laserowe mają tolerancję 1% - czyli na ławie o dł. 15m mogą się "pomylić" o jakieś 15cm...

Zwykły wężyk z wodą jest dokładniejszy. Można jego końcówkę przywiązać kawałkiem drutu wiązałkowego do resztek pręta zbrojeniowego i poziomy sprawdzić choćby jednoosobowo. Wbijasz pręt z końcówką wężyka przy jednym końcu ławy a drugi przy drugim końcu - nie bawiac się z wyrównywaniem poziomu wody z poziomem ławy. Wystarczy teraz zmierzyć miarką odległości od ławy do poziomu wody na obu końcach rurki i już wiesz czy ława jest poziomo.

W pełni popiera Slaw'a, najlepsza do pomiarów poziomów jest szlauwaga (czy jak to się pisze).

A co do zreszty, czy to jest naprawdę duży problem zabrać jakiegoś kumpla na 2 godz. na budowę? Np. pod pozorem oprowadzenia :lol: , a tak przy okazji niby przypadkiem można przypomnieć sobie, że dobrze było by sprawdzić poziomy.

Pozdrawiam

Maciej

Wracając do tematu. Gościo zaproponował mi nadlanie betonu. Tyle że jakoś to mnie nie przekonuje. Nie wiem jak to wszystko ze sobą zwiąże.

nie zwiąże. Beton to takie dziwne paskudztwo że nie chce chwytać tego już zastygniętego. Ja na Twoim miejscu rozważyłbym negocjacje z wykonawcą na wykonanie w takim razie monolitycznej ściany fundamentowej którą już dokładnie wypoziomuje górą.

Nie no, trochę przesadzacie. Nadlany beton tak mocno co prawda z poprzednim nie zwiąże, ale w końcu będzie pracował pod takim naciskiem że nie będzie mógł odpaść bo i niby jak? Zsunąć też sie raczej nie zsunie, jednak współczynnik tarcia betonu o beton jest za duży...

Jednak 30 cm różnicy poziomów to zastanawiające - ja z teściem rozgarnialiśmy beton z gruchy łopatą (cholerna robota) całkiem na oko (teren mam pochyły i nie bardzo nawet widać jaki powinien być ten poziom) i różnica nie przekroczyła 10 cm - różnica ta została potem nadlana po obłożeniu deskami i z tego juz poziomo wyprowadzono bloczki (ekipa mierzyła niwelatorem).

Andrzej