Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - skuteczne chłodzenie latem

Recommended Posts

Witam.

Posiadam* rekuperator Aeris 350 VV TR ERV ( wymiennik entalpiczny, nagrzewnica wstępna, bypass, srednica króćów 160mm ). Problem mam taki: w zimie wszystko jest OK, natomiast w lato, przede wszystkim na poddaszu - gdzie znajduje się sypialnia i pokoje jest za ciepło podczas cieplejszych dni - nawet przy ustawieniu nawiewu na max.

Powierzchnia domu to ok. 150m2, zbudowany jako energooszczędny.

Pytanie moje jest takie - czy "bawić się" w osobną klimę, np. na strychu, która nadmuch miała by na korytarzu ( dużym ) na poddaszu ? - dodam, że wszystkie drzwi mają odpowiednie podcięcia dla lepszej wentylacji.

Czy może "ogarnięcie" tematu za pomocą*chłodnicy freonowej montowanej za reku na nadmuchu ? - mam spory dylemat, ciężko mi oszacować porównanie kosztów ( jestem w stanie sam to zamontować ).

Interesuje mnie dla obu przykładów , jaka moc powinna być wystarczająca ? chciałbym,żeby np. przy 30 stopniach, było w pomieszczeniach 22 st.

Co będzie w takim przypadku bardziej opłacalne ?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i pomysły, najlepiej poparte doświadczeniem w już zamontowanych instalacjach

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jaką masz konstrukcję budynku, ale ja specjalnie budowałem akumulacyjny budynek, dzięki czemu zeszłego lata nie był zupełnie problemu z gorącem na górze. (od strony słońca raczej staraliśmy się zasłaniać rolety zewnętrzne, jeśli była taka możliwość).

Mam chłodzenie pasywne podłogą, ale nawet nie odpalałem w tamtym roku.

Jeśli izolacja dachu nie jest najlepsza to raczej nie obędzie się bez klimy. Ja nie mieszałbym wentylacji z klimą, bo może się to skończyć zalęgnięciem jakiegoś ... w kanałach :)

Nie wiem jaką masz konstrukcję budynku, ale ja specjalnie budowałem akumulacyjny budynek, dzięki czemu zeszłego lata nie był zupełnie problemu z gorącem na górze. (od strony słońca raczej staraliśmy się zasłaniać rolety zewnętrzne, jeśli była taka możliwość).

Mam chłodzenie pasywne podłogą, ale nawet nie odpalałem w tamtym roku.

Jeśli izolacja dachu nie jest najlepsza to raczej nie obędzie się bez klimy. Ja nie mieszałbym wentylacji z klimą, bo może się to skończyć zalęgnięciem jakiegoś ... w kanałach :)

Konstrukcja budynku to szkielet drewniany :

-ściany zewn, grubość 32 cm, w tym 28cm wełny

-dach, grubość 42 cm, w tym 30 cm wełny

Izolacja wygląda tak, jak na zdjęciu

sciana_szczytowa_jetki_ocieplenie_Rys_2-730x395.jpg

rolety mam wewnątrz i czuć że one się nagrzewają

No to już wszystko jasne. Rolety wewnętrzne = sauna w domu, do tego masz lekką konstrukcję domu, która będzie czuła na zmiany temperatury.

Ja pomyślałbym nad jakąś klimatyzacją w takim wypadku, tutaj już firmy tym się zajmujące powinny zaproponować najlepsze rozwiązanie.

U nas mamy całkowicie odwrotne podejście do tematu, czy jak najcięższą, akumulacyjną konstrukcję, która latem będzie oddawała zimno, a zimą ciepło +grzanie w II taryfie do czasu zamontowania paneli PV :).

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

To jeszcze wrócę do tematu - otóż producent mojego rekuperatora ( AERIS) sprzedaje obecnie również jednostki chłodzące, które współpracują z istniejącym sprzętem.. Nazywa się to jednostka chłodząca ARTIC Q600 ( https://www.rekuperatory.pl/oferta/rekuperator-z-jednostka-chlodzaca-artic-z-funkcja-chlodzenia-w-lecie ).

I takie coś idealnie by mi pasowało, gdyby nie zaporowa cena... 16000!!! :jawdrop: Czy ktoś ma pomysł na jakiś zamiennik, który byłby równie skuteczny? No i za "normalną" cenę :confused:

Rekuperator 300m3/h na najwyższych biegach jest w stanie dostarczyć na poddasze powiedzmy 150m3. Załóżmy że schłodzisz powietrze do 10°C (co już spowoduje problemy z kondensacją chyba że ocieplisz nawiewy) i będziesz chciał osiągnąć 21°C. Moc chłodnicza wyniesie tylko 500W. To prawdopodobnie za mało żeby była komfortowa temperatura. Tymczasem będzie Ci gnić okolica nieocieplonych rur peflex z powierzchni których będzie się lała woda i będziesz miał cały czas szum. Odczujesz chłód i przede wszystkim obniżenie wilgotności ale czy to jest warte szumu i pozostałych problemów?

Klimatyzator 2-3kW split za 2500-3000 zł z montażem zamontowany w największym pomieszczeniu poddasza lub na korytarzu schłodzi całe poddasze, zrobi to skutecznie i ciszej. Dzięki temu że ma sporą moc będziesz mógł mu nocą obniżyć prędkość wentylatora i hałas. Zimą można się nim dogrzać.

Komfort 6x taniej!

• 3 weeks później...

Witam.

Podepnę się pod temat, bo tez zastanawiam się czy rekuperacja obniży mi temperaturę powietrza latem (nie znam się na tym a nie za bardzo chciałbym klimatyzator).

Będę miał rekuperator firmy Zehnder (ComfortAir180 - nie pytajcie dlaczego) i zastanawiam się jakie są możliwości obniżenia latem temperatury. Czytałem że można zastosować gruntowy wymiennik ciepła. Czy możecie mi coś doradzić, czy takie rozwiązanie jest dobre, ile to kosztuje, czy można to zastosować po oddania domku (90m2, piętrowy) przez developera w późniejszym terminie? Czy może jest inne rozwiązanie?

Też mam bypass i nocą kiedy temperatura spada do 17°C się otwiera. To praktycznie nic nie daje. Próbowałem nawet 300m3 - przy tym przepływie rekuperator pobiera 200W czyli więcej od klimatyzacji!

Temperatura spadnie o 1-2 stopnie, ale wilgotność jest dalej taka sama! To wilgotność obniża komfort. Gdyby była niższa wilgotność, to temperatura 24°C jest przyjemna.

Włączenie klimatyzacji po pierwsze obniża wilgotność i od razu jest lepiej. Teraz są u nas upały 31°. W pomieszczeniu temperatura waha się od 23-25 bez klimatyzacji. Włączenie klimatyzacji nastawionej na 21° na noc to spadek temperatury do 22,5°, pobór mocy 130-170W i komfort dzięki obniżonej wilgotności.

Jeśli nie masz klimatyzacji, to zamiast bypass lepiej jest otworzyć okno nocą. Dom się bardziej wychłodzi niż od niskich przepływów rekuperatora, ale pozostaje problem wysokiej wilgotności. Np. teraz na dworze jest 16°C ale aż 80%.

https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IARY4

Edytowane przez JanWerbinski

U mnie przy GGWC i tylko roletom wewnętrznym typu dzień, noc przy 29oC w cieniu na zew. mam 23,8oC.

20180530_154056_resized.jpg

Śmiać mi się chce bo żonka wieczorem siedzi pod kocem bo jej chłodno. Wciąż jej tłumaczę, że tak powinno być- ciepło zimą i chłodno latem. :)

Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie.

Tylko że wydajność GGWC spadnie. A jak lato będzie piekielna na co sę zanosi to już cudów nie będzie

U mnie z roletami i GGWC dupy nie urywa wykres 24h:

gwc.jpg

Dolny wykres parter górny piętro Dom średnio akumulacyjny porotherm, tynki cementowe, standardowa grubość wylewki. GGWC załącza się przy 20*C na zewnątrz wymiennik reku cały czas pominięty.

Edytowane przez kulibob

Dzięki reku z GGWC, markizom, szerokim okapom, chłodzeniu podłogówką przy 31C na zewnątrz mam 23C w domu . Wilgotnośc 60%, na nawiewie 19,5C. Cisza nic nie hałasuje. Bez klimy :yes:.

Tyle zabiegów i w dalszym ciągu masz wysoką wilgotność. Ja do osiągnięcia 22°C i wilgotności 50% używam starego klimatyzatora który przy obecnych upałach i pracy ciągłej bierze poniżej 200W. Rolet nawet mi się nie chce zamykać.

To dopiero maj. W czerwcu GWC już się nagrzeje, a potem będzie lipiec. Za to klimatyzator będzie chłodził tak samo biorąc bezpośrednio energię z PV.

Witam serdecznie forumowiczów :)

zaczynam przygodę z rekuperacją,

obecnie od kilku dni działa u mnie system Östberg HERU 100 s EC

Będę ogromnie zobowiązany za kilka dobrych rad jak to "ustrojstwo" używać :)

Dzisiaj na zewnątrz domu jest już jakieś 27 stopni.

W domu obecnie 24,5 stopni.

Jak to poustawiać, skonfigurować aby wyciągnąć z tego jak najwięcej? :)

Wiem wiem rekuperacja to nie klimatyzacja :)

Rekuperacja.jpg