Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - skuteczne chłodzenie latem

Recommended Posts

1. ogólnie rekuperator/wentylację na czas uruchomienia klimy mozna śmiało wyłączyć,także to nie problem.

W szczelnym domu, w którym są ludzie nie możesz wyłączyć. Żeby stężenie CO2 utrzymywało się w mojej sypialni przy 2 osobach poniżej 800ppm reku musi chodzić na min 60%.

2 Co do wykresu - czy to nie jest trochę mały spadek temperatury przy 2 godzinach pracy klimy ?

Mnie mocno zdziwiło, że klima odpalona 2 pomieszczenia dalej (i jeszcze pod prąd wentylacji) tak bardzo wpływa.

3. dodatkowa jednostka chłodząca z wymiennikiem wodnym - niestety nie znalazłem nic sensownego (skutecznego, bez dużych kosztów )

Do jakiej temperatury schłodzisz tym powietrze? Z klimy wypada u mnie 5* i kilka razy więcej powietrza, niż z wentylacji.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Mam kolegę, który zamontował u siebie chłodnicę wodną ( a właściwie 3 chodnice ) na nadmuchu rekuperatora do domu. Chłodnice razem mają ok. 9kW, natomiast samo schładzanie wody odbywa się za pomocą Gruntowego wymiennika ciepła. Więcej szczegółów, wraz z praktycznym opisem przydatności takiego rozwiązania wkrótce ( na razie zamontowany, lecz jeszcze nie przetestowany )

Mam kolegę, który zamontował u siebie chłodnicę wodną ( a właściwie 3 chodnice ) na nadmuchu rekuperatora do domu. Chłodnice razem mają ok. 9kW, natomiast samo schładzanie wody odbywa się za pomocą Gruntowego wymiennika ciepła

Jakież to potwory, żeby przy wodzie o temperaturze kilkunastu stopni mogły chłodzić powietrze o temperaturze nawet 30* z taką mocą?

I ile tysięcy m3/h trzeba pompować powietrza, żeby te 9kW przetransportowało?

• 2 weeks później...

Reasumując dyskusję, bo mam wrażenie że odbiegliśmy od pytania zadanego w temacie (albo ja źle czytam :lol2:

a) Instalować klimatyzacje jako bypass do nawiewu rekuperatora (wtedy rozumiem, w wszystkich pomieszczeniach mamy chłodniejszą temperaturę)

b) Instalować klimatyzację jako osobny element np. jedną jednostkę do największego pomieszczenia ?

Nie wiem jak u Was, ale u mnie z punktu widzenia praktycznego instalacji dużo prostszym rozwiązaniem jest umieszczenie jednostki reku na ścianie i podłączenie do rekuperatora - zero że tak powiem kombinacji montażowych :D

• 3 weeks później...
no tak, ale w przypadku wpięcia się z klimą do kanałów rekuperatora powstaje problem z możliwą wilgocią w kanałach/nawiewach.

Z klimy powietrze masz suche jak pieprz. Więc takiego problemu nie problem.

Problemem będzie zakłócenie pracy wentylacji - bo dokładając powietrza do nawiewów zwiększysz prędkość przepływu a tym samym opory w nawiewie kilkakrotnie. Wywiew będzie miał mniejsze opory i masz w domu podciśnienie.

IMO osobna klima to minimum ryzyka i wystarczająca użyteczność również w dalszych pomieszczeniach, jak umieścisz tam, gdzie najcieplej się robi.

Problemem będzie zakłócenie pracy wentylacji - bo dokładając powietrza do nawiewów zwiększysz prędkość przepływu a tym samym opory w nawiewie kilkakrotnie. Wywiew będzie miał mniejsze opory i masz w domu podciśnienie.

Ja zakładam korzystanie z klimy przy wyłączonej rekuperacji ( np. na 1-2 godziny )

osobna klima to minimum ryzyka i wystarczająca użyteczność również w dalszych pomieszczeniach.

problem się robi jak się ma na parterze salon, a na poddaszu pokoje/sypialnie i by się chciało obniżyć o kilka stopni temp. na obu piętrach

Ja zakładam korzystanie z klimy przy wyłączonej rekuperacji ( np. na 1-2 godziny )

IMO złe rozwiązanie. Stężenie CO2 szybko rośnie i robi się niekomfortowo. W domu (jeszcze) nie eksperymentowałem - w samochodzie po kwadransie zamkniętego obiegu CO2 wzrosło ponad 1800ppm.

problem się robi jak się ma na parterze salon, a na poddaszu pokoje/sypialnie i by się chciało obniżyć o kilka stopni temp. na obu piętrach

Czytałeś Ten wątek?

dzięki za link, wiele wyjaśnia - m.in. włączenie klimy na 1-2 h może niewiele dać. Kolejna sprawa - rozwiązanie z klimą na półpiętrze w związku z rozkładem pomieszczeń i potencjalnego umieszczenia jednostki zewnętrznej się niestety u mnie nie sprawdzi < że też nie pomyślałem o tym na etapie budowy.. >

ja przy montażu reku zdecydowałem się na chłodnicę wodną zasilaną z pompy ciepła (9-10*C) efekt jest taki przy I biegu (170m3/h)

temperatura zewnętrzna 33,3*C za reku 27,0*C na wylocie z anemostatu 20,8*C - pietro

33,3 *C 27,0 22,2*C - parter kanały do parteru lecą w posadzce piętra bez izolacji i stąd różnica

termometry elektroniczne jak porównałem z ComfoControl aplikacja do reku różnice 1 - 0,1*C 2- 0,3*C

czekam teraz na okres grzewczy bo też woda z c.o. poleci na chłodnicę i będzie podgrzewać.

dla mnie efekt satysfakcjonujący, nie myślę o chłodzeniu bo do tego go mam klimakonwektory na piętrze, najważniejsze że nie podgrzewam dodatkowo wentylacją powietrza latem