merlincd 10.03.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 WitamProszę o pomoc w ustawieniu bo już się pogubiłem.Posiadam kocioł Junkersa ZSB 24-5C oraz do niego sterownik Bosch CW400 i nie mogę ustawić temperatury.Na sterowniku mam ustawioną temperaturę na dzień 20,5 a na noc 20 stopni.W dzień średnio jest w pomieszczeniu 22 stopnie w nocy 21. Na początku doszedłem do tego że była inna temperatura na sterowniku i na termometrze ściennym mierzona w pomieszczeniu. W sterowniku znalazłem opcję modyfikacji tej temperatury podniosłem o 0,6 teraz temperatura na sterowniku oraz na termometrze są takie same. Ustawienia na CW 400:System grzewczy: grzejnikiKrzywa grzewcza: Punkt końcowy: 69stopni Punkt początkowy: 24stopnie Maks. temp. zasilania: 74stopnie Wpływ pomieszczenia: 3KKorekta temp. pomieszczenia: 0KSposób regulacji: Temp. zewn. z punktem poczt.Sposób obniżenia: Próg. temp. pomieszczenia I np. w tej chwili:Temp. pomieszczenia 22stopnie zadana 21 stonie, palink pracuje z mocą 25% temp wody zasilania 35,2stopnia.Na 90 godzin pracy pieca palink pracował 72godziny starty palnika 26.Średnie spalanie 12m3 gazu doba dom dobrze ocieplony wymienione okna. Sterownik w pomieszczeniu gdzie grzejnik otwarty na zaworze 100%. Proszę o pomoc w ustawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 11.03.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Obniż sobie punkt końcowy do 50-60 stopni, mało kto już daje grzejniki na temperatury 70/50.Zwiększ wpływ pomieszczenia do 5-7K.Cały czas Ci przegrzewa?Zobacz jeszcze czy zmiana typu budynku coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merlincd 11.03.2018 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Zmieniłem punkt końcowy na 50, wpływ pomieszczenia na 5, budynek mam ustawiony jako średni. Zgadza się przegrzewa średnio o 1 do 1,5 stopnia, czego to może być przyczyna ? Dzięki za podpowiedź, zobaczę jak teraz będzie pracował. Edytowane 11 Marca 2018 przez merlincd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merlincd 14.03.2018 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Zdecydowanie się poprawiło po zmianie ustawień, nawet nie przegrzewa. Nasuwa się pytanie czy to dobrze że piec tak dużo pracuj, chodzi mi o to czy powinien mieć więcej startów po kilka min. czy raczej czas pacy powinien być dłuższy. Obecnie zużycie to ok 6m3 na dobę na 120mk co myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.03.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Cieszę się Kocioł przed każdym startem przedmuchuje sobie komorę spalania samym powietrzem. Sam sobie odpowiedz jaki to ma wpływ na ekonomię pracy. Niech pracuje cały czas, byleby Ci nie przegrzewał. Co do zużycia, to jest zbyt dużo zmiennych. Obniżenie o 1 stopień temperatury wewnątrz, to spadek zużycia gazu o około 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_xtr 13.11.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Cześć, Mam jeden problem, którego nie mogę sam rozwiązać. Zmieniając na kotle w menu serwisowym 1, ustawienie 1.W1 z 0 na 1 (czyli aktywuje czujnik temp. zew. rozumiem?).To kocioł pracuje non stop mocą max i się w ogóle nie wyłacza. Bez aktywacji na kotle w menu serwis 1, wszystko działa dobrze jak CW400 reguluje sobie z temp pom. Moje ustawienia to: Ustawienia na CW 400:System grzewczy: podłogaKrzywa grzewcza: Punkt końcowy: 45 stopniiPunkt początkowy: 20 stopniiMaks. temp. zasilania: 48 stopnii Wpływ pomieszczenia: 3-5KKorekta temp. pomieszczenia: 0KSposób regulacji: Temp. zewn. z punktem poczt.Sposób obniżenia: Próg. temp. pomieszczenia Temperatura obnizona 19Temp. ogrzewanie 21 Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziekuje bardzo,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 29.11.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Mam podobny problem / Jak mam ustawione z temp czujnika zew , kocioł pracuje cały cza , wyłacza sie tylko jak jest obniżanie temp . Jak recznie na cw 400 zmienie mu temp ogrzawania np 0,5 stopnia to swieczka se wyłączy . nie mam pojęcia jak to wszystko wyregulowac tak aby piec pracował i wylaczał się gdy osiągnie zadaną temp pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeszczot_92 29.11.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Podłączę się pod ten temat, bo chyba najbardziej pasuje on do mojej sytuacji. Mianowicie: Mieszkam w domu (ok. 30 letni), we wrześniu wymieniono nam kocioł ze starego "kopciucha" na nowy Junkers ZSB 24-5C + sterownik CW400 + zasobnik 120L (3 osoby). Powierzchnia ogrzewana ok. 150m2, okna wymienione, ściany zewnętrzne nie są (jeszcze) ocieplone - planujemy ocieplać w przyszłym sezonie. Na poddaszu jest jeden pokój, który użytkuje moja siostra i ma on "jakieś" docieplenie (przy okazji remontu dachu 8 lat temu dekarze zrobili izolację z wełny, ale raczej średnio się sprawdza, bo w tym pokoju jest strasznie zimno.) Druga część poddasza to nieużytkowy strych, który ma na podłodze 5cm styropianu, na dniach będę dokładał kolejne 5cm. Jeden obieg grzewczy, stara instalacja (pozostałość po poprzednim kotle): grzejniki głównie stalowe (w tym 4 "Faviery" ). Instalację również planuję wymienić w przyszłym sezonie, dlatego aktualnie mam grzejniki bez głowic termostatycznych (jedynie stare zawory grzejnikowe z ebonitową rękojeścią). Wyjątkiem jest łazienka gdzie są 2 nowe grzejniki i tam już na każdym jest zamontowany nowy zawór z głowicą termostatyczną. Jaki jest mój problem? Wysokie zużycie gazu. Mam świadomość, że mój dom nie jest w żaden sposób "energooszczędny", ale zużycie gazu mam na poziomie ok. 15-17m3/doba (przy temp. zewn. -2°C w nocy, +4°C w dzień). Mam problem z odpowiednim ustawieniem sterownika. Nastawy temperatury to: 6:00-8:00 (grzanie 19,5°C); 8:00-15:45 (obniżony 19°C); 15:45-23:30 (grzanie 19,5°C); 23:30-6:00 (obniżony 19°C). Sterownik CW400 znajduje się w korytarzu na parterze, gdzie grzejniki są dość słabe (korytarz jest jednocześnie klatką schodową i są tam 2 grzejniki "świecowe" - wyglądają jak "Faviery" tylko nie mają żebrowania i są pionowo ustawione. 19,5°C w tym pomieszczeniu daje 20-21°C w pozostałych pokojach (nie jest zbyt ciepło, ale nie chcę podnosić wyżej, bo już chyba w ogóle z kosmosu będzie spalanie). Ustawienie temperatury obniżenia na 18,5°C nie poprawia zużycia, bo dom dość mocno się wychładza i kocioł musi później "nadgonić". Zanim napiszę jakie ustawienia mam w sterowniku, dodam tylko, że przy trybie obniżonym (zadana temp. pomieszczenia 19°C), kocioł cały czas grzeje, mimo tego, że czujnik temperatury wewnętrznej notuje temperaturę 19,5°C (temp. zewnętrzna -2°C). Menu "Dane instalacji": Zainstalowany czujnik sprzęgła hydraulicznego: NIE Konfiguracja CWU na kotle: Zawór 3D Min. temp. zewn.: -20°C Tłumienie: TAK Typ budynku: Średni Menu "Dane kotła": Charakterystyka wykreślna pompy: Delta P3 Czas wybiegu pompy: 3 min Menu "Obieg grzewczy 1": Obieg grzewczy zainstalowany: Kocioł Sposób regulacji: Wg temperatury zewnętrznej <- i tu taka dygresja: funkcja serwisowa 1.W1 na KOTLE jest ustawiona na 0. Czy to poprawnie? W instrukcji kotła jest: Moduł obsługowy.: CW400 System grzewczy: Grzejniki Sposób obniżenia: Próg temperatury pomieszczenia Grzanie stałe poniżej: WYŁ. Ochrona przed zamarzaniem: Temperatura pomieszczenia i zewnętrzna Temperatura graniczna ochrony przed zamarzaniem: 5°C Widoczny we wskazaniach standardowych: TAK Menu "Ustaw krzywą grzania": Temperatura projektowa: 65°C Maksymalna temperatura zasilania: 65°C Wpływ temperatury pomieszczenia: 8 K <- może ktoś po krótce wyjaśnić w którą stronę ten parametr "przesuwa" krzywą grzewczą? Korekta temperatury pomieszczenia: 0 K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 02.12.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Obieg grzewczy zainstalowany: Kocioł Sposób regulacji: Wg temperatury zewnętrznej <- i tu taka dygresja: funkcja serwisowa 1.W1 na KOTLE jest ustawiona na 0. Czy to poprawnie? W instrukcji kotła jest: Moduł obsługowy.: CW400 Jest poprawnie, bo jest CW400 Wpływ temperatury pomieszczenia: 8 K <- może ktoś po krótce wyjaśnić w którą stronę ten parametr "przesuwa" krzywą grzewczą? Przykładowo, z krzywej grzewczej wynika, że temp. zadana czynnika ma być 40 stopni, ale w pomieszczeniu jest 15 stopni, a nie 19, to kocioł zwiększy temperaturę zadaną. I odwrotnie jeśli w pomieszczeniu jest cieplej, bo np. zaświeciło słońce, to kocioł zmniejszy temperaturę zadaną. Gdzieś nawet chyba widziałem wzór według którego kocioł to sobie oblicza. Jak możesz to na ten strych wrzuć 20 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 03.12.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) A jeżeli 1w.1 będzie 1 i ma się cw400 to które ustawienie jest nadrzędne - na kotle czy na cw 400Dokładnie która krzywa grzewcza bedzie brana pod uwagę tym bardziej ze na kotle sa ustawienia pkt poczatku +20 do pkt konca -10 na cw400 moze byc +20 do-15. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeszczot_92 03.12.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Jak możesz to na ten strych wrzuć 20 cm styropianu. Jestem właśnie w trakcie docieplania, daję styropian Paneltech Dach Podłoga Lambda 031, dwie warstwy po 5cm (razem 10cm). Jest to taki strych, który jest też trochę "składzikiem"/"graciarnią", więc czasami trzeba też tam wejść. Jak dam 20cm to będę tam musiał chodzić na czworaka. Po położeniu pierwszej warstwy (5cm) jest już znacznie lepiej, +3 stopnie cieplej w pokoju położonym pod tymże strychem. Przykładowo, z krzywej grzewczej wynika, że temp. zadana czynnika ma być 40 stopni, ale w pomieszczeniu jest 15 stopni, a nie 19, to kocioł zwiększy temperaturę zadaną. I odwrotnie jeśli w pomieszczeniu jest cieplej, bo np. zaświeciło słońce, to kocioł zmniejszy temperaturę zadaną. Gdzieś nawet chyba widziałem wzór według którego kocioł to sobie oblicza. Zasadę znam, ale chodzi mi bardziej o podanie różnicy. Przykład - w pomieszczeniu jest te 15 stopni, a nie 19 (temp. zadana). Ustawienie 2K Ustawienie 8K Chodzi mi o to, jak zareaguje kocioł przy takich nastawach (w sensie, kiedy szybciej podniesie się temperatura kotła - przy nastawie 2K czy 8K)? Jak wejdę w Menu serwisowe i sprawdzę wartości monitorowane to CW400 podaje mi "na bieżąco" jaki jest wpływ pomieszczenia. Przykład: zadane 19.0 °C. Stojąc przy sterowniku i "grzebiąc w nim" temperatura się podnosi, z 19.0 do 19.2. W trakcie tych zmian widzę, że wskazania tej korekty się zmieniają (np. 2.4K, 3.6K itp.). W związku z tym pytanie: czy ja mam w ogóle jakiś wpływ na to jak sterownik sobie dobierze tą korektę? Sprawdzanie na zasadzie: "zmień i zobacz" jest niestety w moim przypadku kosztowne i średnio miarodajne, bo zmiana jednej nastawy w CW400 może nie być widoczna w całodobowym zużyciu, jeśli przy okazji zmieniają się także temperatury zewnętrzne (i to dość znacznie). Ostatnio miałem nastawione cały czas (dzień i noc - weekend) 19.0 °C. Kocioł nie wyłącza się w ogóle w tym czasie, grzeje non stop. Nie wiem co mam myśleć, wiem, że jest drogo i póki co jestem rozczarowany jego użytkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.12.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 A jeżeli 1w.1 będzie 1 i ma się cw400 to które ustawienie jest nadrzędne - na kotle czy na cw 400 Dokładnie która krzywa grzewcza bedzie brana pod uwagę tym bardziej ze na kotle sa ustawienia pkt poczatku +20 do pkt konca -10 na cw400 moze byc +20 do-15. Sprawdź Zasadę znam, ale chodzi mi bardziej o podanie różnicy. Przykład - w pomieszczeniu jest te 15 stopni, a nie 19 (temp. zadana). Ustawienie 2K Ustawienie 8K Chodzi mi o to, jak zareaguje kocioł przy takich nastawach (w sensie, kiedy szybciej podniesie się temperatura kotła - przy nastawie 2K czy 8K)? Nie szybciej, tylko o ile. Więcej się podniesie przy 8K, to bodajże właśnie określa o ile kocioł może skorygować temperaturę zasilania. Jak wejdę w Menu serwisowe i sprawdzę wartości monitorowane to CW400 podaje mi "na bieżąco" jaki jest wpływ pomieszczenia. Przykład: zadane 19.0 °C. Stojąc przy sterowniku i "grzebiąc w nim" temperatura się podnosi, z 19.0 do 19.2. W trakcie tych zmian widzę, że wskazania tej korekty się zmieniają (np. 2.4K, 3.6K itp.). W związku z tym pytanie: czy ja mam w ogóle jakiś wpływ na to jak sterownik sobie dobierze tą korektę? Zmieniając "wpływ pomieszczenia" Sprawdzanie na zasadzie: "zmień i zobacz" jest niestety w moim przypadku kosztowne i średnio miarodajne, bo zmiana jednej nastawy w CW400 może nie być widoczna w całodobowym zużyciu, jeśli przy okazji zmieniają się także temperatury zewnętrzne (i to dość znacznie). Ostatnio miałem nastawione cały czas (dzień i noc - weekend) 19.0 °C. Kocioł nie wyłącza się w ogóle w tym czasie, grzeje non stop. Nie wiem co mam myśleć, wiem, że jest drogo i póki co jestem rozczarowany jego użytkowaniem. Musisz sprawdzać, ale w krótkich okresach czasu. Jak chcesz mieć najbardziej ekonomicznie to: - niższa temperatura w domu - jak najmniej wyłączeń kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 21.01.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Co oznacza i jak działa oraz jaka ma funkcję w CW podniesienie temperaturu zawrou 3D ?? Mam w CW400 ustawione to na 5k . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 21.01.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Kocioł utrzymuje na odcinku do sprzęgła (zaworu) temperaturę zasilania o 5K większą niż wymaga zawór. Przydatne, jeśli by było duże podmieszanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 22.01.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Kocioł utrzymuje na odcinku do sprzęgła (zaworu) temperaturę zasilania o 5K większą niż wymaga zawór. Przydatne, jeśli by było duże podmieszanie. Jak mogę sprawdzić to podmieszanie czy jest duże czy małe jaki będzie miało to wpływ na ogrzewanie jeżeli zmienię podnoszenie temperatury zaworu na 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 24.01.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Patrząc na ustawienie zaworu mieszającego. Przyjmij, że w domowej instalacji spokojnie możesz ustawić na 0K. Zobacz później w menu diagnoza czy kocioł na obiegu podłogówki osiąga zadaną temperaturę. Jeśli tak, to ok Jeśli nie, to podnieś mu to podmieszanie na 5K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 25.01.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Co oznacza i jak działa oraz jaka ma funkcję w CW podniesienie temperaturu zawrou 3D ?? Mam w CW400 ustawione to na 5k . Witam, Temperatura zasilania układu centralnego ogrzewania w przypadku obiegu z mieszaczem musi być wyższa od żądanej temperatury zasilania danego obiegu grzewczego. Jest to niezbędne aby zawór mieszający działał prawidłowo. W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 25.01.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jest jakaś norma o ile tą temperatura musi być wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.01.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Jak najmniej, wtedy kocioł pracuje ciut oszczędniej. Jak ustawisz +20K, a na zaworze będzie potrzebne 40°C, to na zasilaniu kocioł będzie bez potrzeby utrzymywał 60°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.09.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Teres u mnie jest problem z pompa kotła, tryb zimowy, temp w domu 22 a zadana załóżmy 20, kocioł nie grzeje. Wchodzę do menu serwisowego w diagnozę a tam pompa co 100% i cały czas pracuje, mimo czasu wybiegu 30min i sterowanie pompa za pomocą mocy.Na kotle junkers cerapur Smart w menu serwisowym 2 sterownie pompa ustawione jako inteligentne bodajże cyfra 4.Czy to jest normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts