Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CW400 - ustawienie pogodówki

merlincd

Recommended Posts

Witam. Może ktoś potrafi mi pomóc pięć dziala bez przerwy junkers sterownik Bosch cr 400 nowy dom dobrze ocieplony początkowo działał Oki teraz po wizycie serwisanta tragedia że zużyciem. Sterownik na korytarzu, korytarz kuchnia salon łazienki podłogowa pokoje sypialne grzejnik. Obecnie ustawione na regulację tamp z czujki na zewnątrz z tym że temp w 23-24 st. Zadana 21 dzien 19.5 noc. Kolejne ustawienia.

Ustawienia na CW 400

System grzewczy grzejnik

Krzywa grzewcza - 2

Wpływ pomieszczenia: wyl.

Korekta temp pomieszczenia (- 2k)

sposób regulacji :wg temp zew.

Sposób obniżenia: red

Temp o niż. 19.5

Temp ogrzewanie. 21

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cieszę się :)

Kocioł przed każdym startem przedmuchuje sobie komorę spalania samym powietrzem. Sam sobie odpowiedz jaki to ma wpływ na ekonomię pracy.

Niech pracuje cały czas, byleby Ci nie przegrzewał.

.

No jaki ma wpływ? Przedmuchuje powietrzem, raczej darmowym. Jakby gazem przedmuchiwał - to co innego.

Więc nie rozumiem jaki to może mieć wpływ.

Kiedy kocioł pracuje na krzywej pogodowej ustawia sobie temperaturę zasilania wg niej. Jeżeli w pomieszczeniu jest chłodniej niż powinno być podnosi temperaturę zasilania o 3K w stosunku do tej, która wynika z krzywej. Jeżeli w pomieszczeniu jest za ciepło obniża temp. zasilania o 3K w stosunku do krzywej.

Skąd pochodzą te informacje? Gdzie można o tym poczytać? Co prawda mam cw100 ale też jest 'wplyw pomieszczenia'.

Czy jest sens wylaczyc wplyw pomieszczenia calkiem? Przecież jak napalę w kominku to nie potrzeba, aby kocioł grzał podłogę równie mocno jak przy wygaszonym palenisku, co nie?

• 1 month później...

Czesc

Mam 2 pytania odnosnie CW400.

Zagadnienie 1. Wczesniej mialem JW120 i tam bylo takie ustawienie:

"Ogrzewanie wylaczone do nizszego poziomu temperatury" - mialem ustawione na "nie" - oznaczalo to ze kiedy byl czas temperatury obznizania to kociol i tak delikatnie pracowal - w sensie nie czekal az spadnie ponizej - bardzo dobre ustawienie bo dzieki temu wysoki komfort cieplny i oszczednosc

Ktore ustawienie w CW400 wlasnie o tym mowi? Niestety nie jestem pewien. Chodzi mi tez o to aby piec sie na noc nie wylaczal tylko znacznie obnizyl swoje parametry pracy na zasilaniu ale zeby caly czas powoli pracowal.

Domyslam sie ze to w opcji "Sposob obznizenia":

1. Tryb ograniczony - tu wskazuja ze bardzo komfortowy i zalecany do podlogowki - czy ta opcja wlasnie powoduje ze kociol powinien stale pracowac nawet w temperaturze obnizenia?

Zagadnienie 2. Mam ustawiony tryb Temp. zewn. z punktem poczatkowym. Co mnie dziwi dlaczego sprawdzajac czasem temp zasilania jest ona wysoka (na przyklad 60 stopni) gdy w opcjach ustawilem ze maksymalna temp zasilania to 48? Ktora z opcji do ustawienia jest kluczowa aby piec pracowal na niskich parametrach zasilania?

Bede wdzieczny za pomoc.

• 1 year później...

CW400 cały czas sieci się E na CW400 - zewnętrzne zapotrzebowanie na ciepło. Pięć grzeje non stop mimo dawno osiąg ietej temp , nie da się włączyć trynu manulanego , taktuje non stop co 10 min i grzeje podłogowe do 40 stopni , w domu 22 a ustawiona 19 . Jak zgasić ta E i co to oznacza .

Bosch condens 5000i WM GC5300i WM 24/100s wszysktko podłoga i wszysktko na piecu zainstalowane .received_845549356486052.jpg

https://youtu.be/b3q1U1r_fqEhttps://youtu.be/b3q1U1r_fqE

Edytowane przez dual66