bartek70 11.03.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Witam, Chciałbym zrobić u siebie podjazd ponieważ teraz jest straszne błoto. Zamiast tradycyjnej kostki, chciałbym zrobić tzw. dywan kamienny. Moje pytanie brzmi jak przygotować podłoże? Jakie warstwy? Teren dość mocno podmokły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 11.03.2018 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Ja Ci napiszę jak bym zrobił u siebie, wykorytować koparką na głębokość jaką uważasz dno zasypać grubym gruzem na to gruz drobniejszy i na to finalnie kamyk, grys. Dobrze by było zagęścić poszczególne warstwy, lub nie zagęszczać tylko ewentualnie uzupełnić/wyrównać drogę po pewnym czasie użytkowania. Można też dać krawężniki, moim zdaniem jedna z tańszych opcji utwardzenia drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 11.03.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Chodzi o podjazd od bramy do garażu. Na tym odcinku jest błoto, droga jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 11.03.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Ja mam tak zrobione w domu rodzinnym jak opisałem wyżej( podjazd i miejsca gdzie stoją auta), wybrane ziemi na 80cm zasypane gruzem jak leciało, okrawężnikowane i na to grys, 20 lat już tak jest i nic sie nie dzieje, jedynie po 15 latach trzeba było uzupełnić kamyka bo wyniósł się po części na oponach i rozdrobnił. Taki podjazd i parking przed garażem ma takie plusy że po największych ulewach nie ma kałuż bo woda momentalnie się wchłania, poza tym nie robiły na nim wrażenia nawet doładowane auta ciężarowe z ziemią( nic się nie odkształciło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 11.03.2018 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Rozumiem. Ja chciałbym mieć trwałą nawierzchnię ponieważ mam dużego psa który ma mnóstwo energii i będzie ten kamień rozsypywał. Dlatego chciałbym położyć tzw. dywan kamienny. Czyli kamień z żywicą epoksydową, jest to bardzo wytrzymałe. Jedynie nie mogę znaleźć nigdzie jak przygotować podłożę. Myślę tak jak Pan mówi o wybraniu ziemi (chyba 50cm) nasypaniu grubego kamienia i stopniowo o mniejszej granulacji, każdą warstwę ubić. Tylko co dalej?na to nie mogę dać tego kamienia z żywicą, może będzie potrzebna jakaś mini wylewka. Dlatego pytam jak przygotować podłożę Przykład:1.http://www.remonty-lubelskie.eu/files/podjazd.jpg2.http://www.posadzki-dekoracyjne.pl/wp-content/uploads/2016/02/5_kamienne-powierzchnie_sigat-1024x376.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 12.03.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Wszystko zależy od tego jaki masz teren,ale pod osobówki zazwyczaj wystarczy wykorytować 40-50 cm. na spód jeśli nie ma piasek (5-10cm) jako warstwa niewysadzinowa,dalej od kruszywo 60-110,następnie kruszywo 30-60 i na koniec 0-30 do zaklinowania.Ważne aby każdą warstwę ubić osobno,a do najgrubszego kruszywa zagęszczarka najlepiej 500kg +. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 12.03.2018 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Dziękuję. Ale w przypadku kamiennego dywanu musi jeszcze zostać wylana na wierzch wylewka, tak? Trudno mi oszacować zużycie materiału, czy jest w stanie Pan podać koszt samego piasku i kamienia na 40m2 podjazdu? Bez robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marylka.77 04.04.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Najlepiej utwardzić, trochę zagęścić. U sobie na ogrodzie mam zrobiony dywan z kamieni polnych, fajny efekt. Zobaczcie tego bloga: www.roslinydoogrodu.com.pl. Ciekawe pomysły na ogród, może komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech_pi 04.04.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Rozumiem. Ja chciałbym mieć trwałą nawierzchnię ponieważ mam dużego psa który ma mnóstwo energii i będzie ten kamień rozsypywał. Dlatego chciałbym położyć tzw. dywan kamienny. Czyli kamień z żywicą epoksydową, jest to bardzo wytrzymałe. Jedynie nie mogę znaleźć nigdzie jak przygotować podłożę. Myślę tak jak Pan mówi o wybraniu ziemi (chyba 50cm) nasypaniu grubego kamienia i stopniowo o mniejszej granulacji, każdą warstwę ubić. Tylko co dalej?na to nie mogę dać tego kamienia z żywicą, może będzie potrzebna jakaś mini wylewka. Dlatego pytam jak przygotować podłożę Przykład: 1.http://www.remonty-lubelskie.eu/files/podjazd.jpg 2.http://www.posadzki-dekoracyjne.pl/wp-content/uploads/2016/02/5_kamienne-powierzchnie_sigat-1024x376.jpg A może Ci chodzi o "kamienny dywan" jak niżej : W Polsce zrobi to : https://www.visbud-projekt.pl/kamienny-dywan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbas 09.02.2023 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Witam,zastanawiam się również nad dywanem.Zdecydowałeś się na niego? Jakie wrażenia z użytkowania, jak ostatecznie przygotowałeś podłoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts