Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za przeprojektowanie stropu

Darpiot

Recommended Posts

Jakie stawki mają architekci za aneks do projektu ze zmianą stropu na monolityczny. Muszę to zrobić z kilku powodów, jednym z nich jest brak możliwości dojazdu do działki takiego urządzenia jak dźwig, który by poukładał terivę. Chodzi o taki budynek:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=21

Witam

Mysle, ze niepotrzebnie rezygnujesz z Terivy. Ma za to sporo zalet.

http://www.prefabet-lubartow.com.pl/a/a-teriva.html

Pozdrawiam

Zapewne masz rację, kwestia tylko prawidłowego wykonania takiego stropu. Jestem na etapie przedbudowlanym i byłem w kilku domach z terivą; średnio mi się to podoba. Klawiszuje, widać pęknięcia. Zapewne wykonawca coś spartolił, a ja chciałby uniknąć tego u siebie. Ponadto zależy mi na rozprowadzeniu z kominka w podłodze kanałów grzewczych. I tak kombinuję, jeżeli teriva ma 24 cm grubości, to o ile jeszcze podniesie się podłoga na poddaszu jak rozłoże te kanały. W przypadku monolitu (12cm) położe styropian, rozłożę kanały i zrobię wylewkę. W sumie da mi to chyba grubość stropu teriva. No i cena; monolit wyjdzie chyba ciut taniej.

ja ostatnio dawałem mój projekt do adaptacji i architekt namówił mnie na zmianę stropu z monolitu na terivę, twierdząc ze to prostrze do wykonania, przy monolicie to dopiero mozna cos zchrzanic, trzeba deskowanie zrobić, i to dokładnie, trzeba zazbroić też dokładnie, trzeba wylać w jednym kawałku i modlić się żeby była dobra pogoda nie przyszła np. ulewa, właśnie zabawa z deskowaniem, i zbrojeniem itp. zniechęciła mnie do monolitu, deski też nie są za darmo, a potem się je i tak wywali bo pełnow nich gwoździ... mi za przeprojektowanie z monolitu na terive bierze 650 zł.

Wydaje mi sie ze prawidlowe wykonanie tego stropu polega na dobrym podparciu i zalaniu odpowiednia gruboscia, odpowiedniego betonu. I wtedy nie bedzie klawiszowac. Ale nie namawiam, bo jak widac masz swoje powody.

Twoj problem, mysle, powinien rozwiazac kierownik budowy. najprawdopodobniej jest z zawodu konstruktorem, ma uprawnienia wykonawcze, wiec szybko obliczy jakiej grubosci powinien byc Twoj strop i jak ulozyc zbrojenie z zaleznosci od rozpietosci stropu. I wpisze to do dzienika budowy.

Nie jest potrzebny aneks do projektu, poniewaz jest to, moim zdaniem, odstąpienie tzw. "niestotne" od zatwierdzonego projektu budowlanego.

Pozdrawiam

Twoj problem, mysle, powinien rozwiazac kierownik budowy. najprawdopodobniej jest z zawodu konstruktorem, ma uprawnienia wykonawcze, wiec szybko obliczy jakiej grubosci powinien byc Twoj strop i jak ulozyc zbrojenie z zaleznosci od rozpietosci stropu. I wpisze to do dzienika budowy.

Nie jest potrzebny aneks do projektu, poniewaz jest to, moim zdaniem, odstąpienie tzw. "niestotne" od zatwierdzonego projektu budowlanego.

Pozdrawiam

A to bardzo pocieszające co piszesz, jak dotychczas spotkałem się tylko z opiniami, iż powinien to zrobić architekt dokonujący adaptacji. Czy możesz podać źródło (jeżeli znasz) prawne gdzie znajdę o tym zapis.

Prawo budowlane mowi na ten temat:

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości, liczby kondygnacji i elewacji,

3) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych),

4) niezbędnych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniających użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem,

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

Calosc ustawy:

http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/00511C180D5F556AC1256EBD004190EF?OpenDocument&View=sn&Cat=ap_Prawo%20budowlane&Count=10

Pozdrawiam

Polecano mi już człowieka (jako kierownika budowy) który jest Inspektorem nadzoru budowlanego i konstruktorem. W tym tygodniu umawiam się z gościem na rozmowę; zobaczymy co on powie.

Dzięki