Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszt urzytkowania PC mojego domu

bialymiro

Recommended Posts

A ja jestem przekonany na 99% , że spokojnie zmieści się w 40 000 pln.

Obstawiam tak :

-Panas 12 kW Ht jeśli teraz są wys temp na CO i wyjdzie za duży koszt wymiany grzejników

lub

-Panas Tcap 12 kW + kilka grzejników

-zas CWU ok 3500 pln

-sprzęgło/bufor 50-100 ltr

-pompa elektroniczna

Pzdr

Nie wiem czy bym sie odwazyla wziac pompe ponizej 15kW. Trzeba brac pod uwage, ze w tym domu mieszkaja dwie rodziny, ktore moga miec zupelnie inne potrzeby. Pisze o tym dlatego, ze np.moja siostra marznie ponizej 24*, a siostrzenica nie dotyka termostatu na grzejniku, po prostu otwiera okno gdy jest jej za goraco ;) Nie chcialabym dzielic kosztow ogrzewania z takimi osobami :D

Cwu dla tylu osob i cyrkulacja przez wiekszosc dnia i moze sie okazac, ze pompa nie ma czasu przelaczyc sie na grzanie co...

Przyjmijmy, ze zmiesciliby sie w tych 40tys. Czy jest to kwota do zaakceptowania dla autora watku? Czy nie taniej byloby przejsc na pellet?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Asolt ,

temat spadku temp podczas grzania CWU można spokojnie rozwiązać odpowiednio większym buforem/sprzęgłem-czyli wtedy kiedy PC grzeje CWU , na grzejniczki płynie strumień cieplutkiej wody...Żadna filozofia...

Co Twojej propozycji 14 kW - tak sobie myślę :

a może 12 kW + piec elektryczny 6-8 kW za parę stówek załączany prostym sterowniczkiem ?

Zakup 16 kW raczej będzie kosztować (nie zawsze nawet są dostępne modele 14 kW)

O T2 na grzejnikach -coś w tym jest , ale w teorii

Teraz finał :

Ostatecznie odpowiadać za dobór mocy PC ,moim zdaniem powinien INSTALATOR !

Tak myślę

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Przyjmijmy, ze zmiesciliby sie w tych 40tys. Czy jest to kwota do zaakceptowania dla autora watku? Czy nie taniej byloby przejsc na pellet?

Inwestycyjnie taniej, eksploatacyjnie duzo, duzo drozej. Ile? o tym własnie ta dyskusja, ja bym sie bał podac jaką kolwiek kwotę bez obliczen, a niektórzy zgadują, chociaz z optymalnym wyborem nie ma to nic wspólnego.

Nie wiem czy bym sie odwazyla wziac pompe ponizej 15kW. Trzeba brac pod uwage, ze w tym domu mieszkaja dwie rodziny, ktore moga miec zupelnie inne potrzeby. Pisze o tym dlatego, ze np.moja siostra marznie ponizej 24*, a siostrzenica nie dotyka termostatu na grzejniku, po prostu otwiera okno gdy jest jej za goraco ;) Nie chcialabym dzielic kosztow ogrzewania z takimi osobami :D

Cwu dla tylu osob i cyrkulacja przez wiekszosc dnia i moze sie okazac, ze pompa nie ma czasu przelaczyc sie na grzanie co...

Moim zdaniem , dobór PC do obecnie użytkowanych warunków nie powinien być problemem.

Jeśli potrzebne są większe wymagania - to trzeba je sprecyzować.

A jak teraz wygląda instalacja CWU ?

Wszystko można rozsądnie rozplanować i skompletować.

Piec +komin do pellet będzie słono kosztował , tona pelletu to coś 1000pln -do tego niższa kaloryczność od węgla.No i mamy etat : Palacz-kosmonauta...

Asolt ,

temat spadku temp podczas grzania CWU można spokojnie rozwiązać odpowiednio większym buforem/sprzęgłem-czyli wtedy kiedy PC grzeje CWU , na grzejniczki płynie strumień cieplutkiej wody...Żadna filozofia...

Co Twojej propozycji 14 kW - tak sobie myślę :

a może 12 kW + piec elektryczny 6-8 kW za parę stówek załączany prostym sterowniczkiem ?

Zakup 16 kW raczej będzie kosztować...

O T2 na grzejnikach -coś w tym jest , ale w teorii

Teraz finał :

Ostatecznie odpowiadać za dobór mocy PC ,moim zdaniem powinien INSTALATOR !

Tak myślę

Podaj pojemnosc cieplna tego bufora

Co do mocy nie znamy kosztów 12 kW i 14 kW, pomysł z dodatkowym kotłem elektryczny jest dobry po warunkiem ze opłacalny inwestycyjnie i eksploatacyjnie. A czy jest opłacalny tego nie wie nikt, na razie krecimy w sferze domysłów.

To ze odpowiada i tak instalator to prawda i dlatego mam tak wiele zlecen obliczen ozc od instalatorów. Prawda jest taka ze kalkulator doboru nigdy nie bedzie tak dokladny jak profesjonalne obliczenia ozc bo to tylko kalkulator. O ile małe parterowe domy to zaden problem to domy takie jak w tym przypadku proste juz nie sa do obliczenia.

Inwestycyjnie taniej, eksploatacyjnie duzo, duzo drozej. Ile? o tym własnie ta dyskusja, ja bym sie bał podac jaką kolwiek kwotę bez obliczen, a niektórzy zgadują, chociaz z optymalnym wyborem nie ma to nic wspólnego.

Przecież znasz sprawności spalania i kaloryczność poszczególnych paliw-jak podali 3 tony ekosyfu i 15 kubików drewna, to dla nowego pieca na pellet -raczej proste wychodzą rachuneczki...

Jeśli obliczysz zapotrzebowanie i zużycie- to jestem pewien , że zrobisz to rzetelnie.

Ale niestety nie wiesz jak w praktyce ci ludzie zużywają energię.

Możesz to również określić ze zużycia fizycznego - najlepiej kilku sezonów.

Podaj pojemnosc cieplna tego bufora

Co do mocy nie znamy kosztów 12 kW i 14 kW, pomysł z dodatkowym kotłem elektryczny jest dobry po warunkiem ze opłacalny inwestycyjnie i eksploatacyjnie. A czy jest opłacalny tego nie wie nikt, na razie krecimy w sferze domysłów.

To ze odpowiada i tak instalator to prawda i dlatego mam tak wiele zlecen obliczen ozc od instalatorów. Prawda jest taka ze kalkulator doboru nigdy nie bedzie tak dokladny jak profesjonalne obliczenia ozc bo to tylko kalkulator. O ile małe parterowe domy to zaden problem to domy takie jak w tym przypadku proste juz nie sa do obliczenia.

Obliczenie pojemności takiego bufora , to dwie kwestie :

-wywiadu z użytkownikami

-znajomość podstawowych wzorów fizycznych i matematyki

Nie wiemy nawet jak teraz wygląda ich instalacja CWU.

Ależ oczywiście - jeśli wymogiem klienta jest 100% PC bez grzałek , to ok- instalator dobierze co trzeba.

Proponuję nawet 16kW piec CO elektryczny .Dlaczego ?Bo oprócz dostarczenia brakującej mocy na te kilkanaście godzin w roku , będzie alternatywnym systemem grzewczym (jakby PC się jednak spitoliła)

Przecież znasz sprawności spalania i kaloryczność poszczególnych paliw-jak podali 3 tony ekosyfu i 15 kubików drewna, to dla nowego pieca na pellet -raczej proste wychodzą rachuneczki...

Jeśli obliczysz zapotrzebowanie i zużycie- to jestem pewien , że zrobisz to rzetelnie.

Ale niestety nie wiesz jak w praktyce ci ludzie zużywają energię.

Możesz to również określić ze zużycia fizycznego - najlepiej kilku sezonów.

Jak obliczę zapotrzebowanie, ale ja tego nie liczyłem. A skoro nie ma zapotrzebowania na ciepło + oczekiwanego stopnia komfortu to dalej wiemy niewiele.

Poprzednie sezony dają jakąs informację pod warunkiem ze komfort sie nie zmieni, a zmieni sie po zmianie zródła grzewczego na pewno.

Jak widze nie ma dla Ciebie problemu z obliczeniami, zatem policz szybko i poradz pytającemu i pamietaj ze ma on do wydania przy PC ponad 40 tyś, wez odpowiedzialnosc za swoja poradę i daj gwarancję. Przeciez to takie proste.

Obliczenie pojemności takiego bufora , to dwie kwestie :

-wywiadu z użytkownikami

-znajomość podstawowych wzorów fizycznych i matematyki

Nie wiemy nawet jak teraz wygląda ich instalacja CWU.

Ależ oczywiście - jeśli wymogiem klienta jest 100% PC bez grzałek , to ok- instalator dobierze co trzeba.

Proponuję nawet 16kW piec CO elektryczny .Dlaczego ?Bo oprócz dostarczenia brakującej mocy na te kilkanaście godzin w roku , będzie alternatywnym systemem grzewczym (jakby PC się jednak spitoliła)

Jak zwykle wszystko proste, nie pytałem o wzory matematyczno fizyczne, a warunki brzegowe, wywiad z uzytkownikami aby je okreslic to jednak za mało, jakby nie patrzec cos jednak trzeba obliczyc aby je przyjąc.

Wracając do kosztów instalacyjnych, sa dwie rodziny, pasuje zainstalowac 2 ciepłomierze, 2 wodomierze cwu, to wszystko kosztuje i jeszcze ma byc w granicach 40 tys.

Nie zaszkodziłby dodatkowy kocioł elektryczny 16 kW bo jak zauwazyłes rezerwa by nie zaszkodziła, a tu dalej mamy tylko 40 tys. Moze ktos charytatywnie sie podejmie tego wykonania, ale małe na to szanse.

Jak obliczę zapotrzebowanie, ale ja tego nie liczyłem. A skoro nie ma zapotrzebowania na ciepło + oczekiwanego stopnia komfortu to dalej wiemy niewiele.

Poprzednie sezony dają jakąs informację pod warunkiem ze komfort sie nie zmieni, a zmieni sie po zmianie zródła grzewczego na pewno.

Jak widze nie ma dla Ciebie problemu z obliczeniami, zatem policz szybko i poradz pytającemu i pamietaj ze ma on do wydania przy PC ponad 40 tyś, wez odpowiedzialnosc za swoja poradę i daj gwarancję. Przeciez to takie proste.

Spokojnie-jestem „doświadczonym” amatorem PC-owym.

Wszystkie moje (i wszystkich z FM) sugestie są tylko po to , aby inwestor miał lepszą orientację w temacie.

Niestety - nie wszyscy instalatorzy to fachowcy...

Staram się poruszać w obrębie „szkiełka i rozumu” i podaję dużo twardych argumentów.

Jeśli inwestor zada pytanie instalatorowi- a ten nie wyjaśni zagadnienia , to chyba sprawa jasna z kim mamy do czynienia ( i nie mam na myśli elaboratów- tylko podstawy techniki PC)

Wiesz , że zaraz padną super propozycje- np dwie PC ...

Jak zwykle wszystko proste, nie pytałem o wzory matematyczno fizyczne, a warunki brzegowe, wywiad z uzytkownikami aby je okreslic to jednak za mało, jakby nie patrzec cos jednak trzeba obliczyc aby je przyjąc.

Wracając do kosztów instalacyjnych, sa dwie rodziny, pasuje zainstalowac 2 ciepłomierze, 2 wodomierze cwu, to wszystko kosztuje i jeszcze ma byc w granicach 40 tys.

Nie zaszkodziłby dodatkowy kocioł elektryczny 16 kW bo jak zauwazyłes rezerwa by nie zaszkodziła, a tu dalej mamy tylko 40 tys. Moze ktos charytatywnie sie podejmie tego wykonania, ale małe na to szanse.

Jeszcze jedno- naciągany budżet powinien skłonić inwestora do pracy : trzeba czytać , może nawet z kilku rozrywek zrezygnować...

Tu mamy paradoks ciasteczka : nie można jednocześnie mieć ciasteczko i je zjeść...

Pomysł z opomiarowaniem jest ciekawy- ale skoro teraz się dogadują ...

Charytatywnie nikt tu nie musi działać-instalator też jest elestyczny i może zarobić swoje bez tzw przycinki...Wystarczy spróbować samemu kupić poszczególne podzespoły lub coś wykonać ...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Spokojnie-jestem „doświadczonym” amatorem PC-owym.

Wszystkie moje (i wszystkich z FM) sugestie są tylko po to , aby inwestor miał lepszą orientację w temacie.

Niestety - nie wszyscy instalatorzy to fachowcy...

Staram się poruszać w obrębie „szkiełka i rozumu” i podaję dużo twardych argumentów.

Jeśli inwestor zada pytanie instalatorowi- a ten nie wyjaśni zagadnienia , to chyba sprawa jasna z kim mamy do czynienia ( i nie mam na myśli elaboratów- tylko podstawy techniki PC)

Wiesz , że zaraz padną super propozycje- np dwie PC ...

Bez obrazy ale najłatwiej sie liczy czyjes pieniadze, skoro to taki miód trzeba sie samu za to zabrac i zarabiac. Wtedy sie okaze ze tak rózowo wcale nie jest, gdy do tego przyjdzie po pierwsze odpowiedzialnosc za poprawnosc działania układu i zblizone do obliczonych koszty eksploatacyjne oraz gwarancja to zgadywanie, dobór na oko, pobiezne obliczenia nie pomagają w ich osiągnieciu.

Rozumiem ze chcesz pomóc i to sie chwali, ja jednak w okresleniu "w 99% jestem pewien" byłbym jednak ostrozniejszy. Co innego anonimowe porady na forum co innego w realu gdzie są okreslone wymagania za okresloną kasę.

J

Pomysł z opomiarowaniem jest ciekawy- ale skoro teraz się dogadują ...

Bo muszą, jak mają okreslic procentowy udział kosztów?, koszt bez pomiaru to tylko przyblizenie mniej lub wiecej dokladne, o czym wiedzą posiadacze podzielników ciepła w blokach, a podział kosztów cwu koljna rzecz do uzgodnienia a błedny podział kosztów bardziej prawdopodobny.

Asolt - mój T-cap 9kW ogrzał mi tej zimy 430 m2 budynku produkcyjnego z ociepleniem jak mój dom.

Temp 20-22 st.Jest więcej kWh , ale jest ciepło i tanio w ekspoatacji.

Tak optymisycznie nie myślałem-jako wsparcie mam jeszcze 11 kW p/p (działa tylko latem na chłodzeniu , w zimie nie odpalana)

Nadal jestem tak samo przekonany , że 12 kW +plus parę godzin w roku (i to nie w każdym) na piecyku elektrycznym pójdzie.

Kiedy lepiej ociepli się chałupę , to nawet sama PC wystarczy.

Tak - to są moje przemyślenia i przekonania.

Inwestor zadecyduje, a ja chętnie usłyszę co wybrał i jak to się sprawuje.

Zobaczymy jakie to będą różnice % od tych wstępnych założeń:popcorn:

Bo muszą, jak mają okreslic procentowy udział kosztów?, koszt bez pomiaru to tylko przyblizenie mniej lub wiecej dokladne, o czym wiedzą posiadacze podzielników ciepła w blokach, a podział kosztów cwu koljna rzecz do uzgodnienia a błedny podział kosztów bardziej prawdopodobny.

A dlaczego muszą- nie mogą kupić sobie liczników „blokowych” do grzejników i wodomierzy na zasilanie CWU ?

A dlaczego muszą- nie mogą kupić sobie liczników „blokowych” do grzejników i wodomierzy na zasilanie CWU ?

Mogą ale jest to zupełnie bez sensu ze wzgledu na dokladnosc pomiaru, wydaje mi sie ze w tym przypadku procentowy udział powierzchni grzanej byłby dokladniejszy.

Asolt - mój T-cap 9kW ogrzał mi tej zimy 430 m2 budynku produkcyjnego z ociepleniem jak mój dom.

Temp 20-22 st.Jest więcej kWh , ale jest ciepło i tanio w ekspoatacji.

Tak optymisycznie nie myślałem-jako wsparcie mam jeszcze 11 kW p/p (działa tylko latem na chłodzeniu , w zimie nie odpalana)

Nadal jestem tak samo przekonany , że 12 kW +plus parę godzin w roku (i to nie w każdym) na piecyku elektrycznym pójdzie.

Kiedy lepiej ociepli się chałupę , to nawet sama PC wystarczy.

Tak - to są moje przemyślenia i przekonania.

Inwestor zadecyduje, a ja chętnie usłyszę co wybrał i jak to się sprawuje.

Zobaczymy jakie to będą różnice % od tych wstępnych założeń:popcorn:

Metoda porównawcza jest tym dokladniejsza im jest mniej róznic pomiedzy porównywanymi budynkami. Tu i lokalizacja, ocieplenie, zuzycie cwu i wymagania sie jednak nico róznią. Owszem pomóc moze taka metoda w oszacowaniu oczekiwan, jednak co do dokladnego okreslenia przyszłych kosztów nie brałbym jej pod uwage. Inwestor zrobi jak zechce to w koncu jego kasa ale i jego oczekiwania.