asolt 11.03.2018 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Asolt -a co Ci mówi praktyka jeśli chodzi o różnicę w kosztach po przejsciu z węgla/drewna na PC ? Ludzie płacą drożej , czy może ok 20% mniej niż przed modernizacją ? Pytam tylko o przypadki takiego samego użytkowania (CWU ,temp , itp) Szczerze mówiac praktyka nic mi nie mówi bo nie przypominam sobie takiego przypadku, policzyc sie da, ale praktycznie nie mam takich danych. Takie przejscia to nadal rzadkosc a znane mi przypadki to tylko na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.03.2018 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Szczerze mówiac praktyka nic mi nie mówi bo nie przypominam sobie takiego przypadku, policzyc sie da, ale praktycznie nie mam takich danych. Takie przejscia to nadal rzadkosc a znane mi przypadki to tylko na forum. Ok-rozumiem. Ja podchodzę do tego empirycznie - zlikwidowałem w domu piec zasypowy Cichewicza , a w firmie piecol 38 kW „ekogroszek” Elektromet . Wiem po w/w osobistych przykładach ile się na tym zyskuje. Jest tu jeszcze kilku innych użytkowników z moimi doświadczeniami. Prawidłowo przeprowdzona modernizacja na grzejnikach powinna być tańsza w porównywalnym okresie o ok 20-30%, jeśli gorsze parametry PC lub sterowanie to mogą być porównywalne koszty. Tak to teraz wygląda wg aktualnych cen wungla i prądu Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 12.03.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Moim zdaniem , dobór PC do obecnie użytkowanych warunków nie powinien być problemem. Jeśli potrzebne są większe wymagania - to trzeba je sprecyzować. A jak teraz wygląda instalacja CWU ? Wszystko można rozsądnie rozplanować i skompletować. Piec +komin do pellet będzie słono kosztował , tona pelletu to coś 1000pln -do tego niższa kaloryczność od węgla.No i mamy etat : Palacz-kosmonauta... Piec+dodatki to okolo 20tys, komin nie wiem ile. Pellet kosztowal jeszcze na jesieni okolo 750zl, teraz 850-950zl. Piec oczywiscie nie jest bezobslugowy, ale bez przesady, zagladasz raz na kilka dni. W porownaniu do wegla to jednak spory komfort. I na pewno jest o wiele czysciej niz przy weglu. Piszemy tu o kwocie okolo 40tys. przy przejsciu na pompe. To duuuzo pieniedzy i (moim zdaniem) musieliby sie mocno postarac, zeby zmiescic sie w tej kwocie. Kolega bialymiro pisal, ze ma podmokly grunt, wiec ja bym wziela pod uwage pompe gruntowa, a przynajmniej popytala o oferty. Jesli mogliby zrobic dz we wlasnym zakresie, to by obnizylo koszty. A moze juz sie orientowal w cenach, dlatego w tytule watku pyta tylko o koszty uzytkowania? Przyjmujac wersje pesymistyczna, czyli wynik z cieplo wlasciwe prawie 30.000 kWh/ COP 3 i sredni koszt 0,45 pln za 1kWh, wychodzi 4.500pln. To tylko gdybanie i wersja pesymistyczna, moze sie okazac, ze bedzie to "tylko" 25.000 kWh/ COP 3, a sredni koszt 1kWh przy duzym zuzyciu wyniesie tylko 0,37pln, jak u mnie przy ostatniej fakturze. Wtedy ogolny koszt to niewiele ponad 3.000pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 12.03.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Najwazniejszy w tym wszystkim jest dobry instalator, ktory fachowo ogarnie temat. Pompa to tylko pudlo, bebechy wszystkie maja podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.03.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Piec+dodatki to okolo 20tys, komin nie wiem ile. Pellet kosztowal jeszcze na jesieni okolo 750zl, teraz 850-950zl. Piec oczywiscie nie jest bezobslugowy, ale bez przesady, zagladasz raz na kilka dni. W porownaniu do wegla to jednak spory komfort. I na pewno jest o wiele czysciej niz przy weglu. Piszemy tu o kwocie okolo 40tys. przy przejsciu na pompe. To duuuzo pieniedzy i (moim zdaniem) musieliby sie mocno postarac, zeby zmiescic sie w tej kwocie. Kolega bialymiro pisal, ze ma podmokly grunt, wiec ja bym wziela pod uwage pompe gruntowa, a przynajmniej popytala o oferty. Jesli mogliby zrobic dz we wlasnym zakresie, to by obnizylo koszty. A moze juz sie orientowal w cenach, dlatego w tytule watku pyta tylko o koszty uzytkowania? Przyjmujac wersje pesymistyczna, czyli wynik z cieplo wlasciwe prawie 30.000 kWh/ COP 3 i sredni koszt 0,45 pln za 1kWh, wychodzi 4.500pln. To tylko gdybanie i wersja pesymistyczna, moze sie okazac, ze bedzie to "tylko" 25.000 kWh/ COP 3, a sredni koszt 1kWh przy duzym zuzyciu wyniesie tylko 0,37pln, jak u mnie przy ostatniej fakturze. Wtedy ogolny koszt to niewiele ponad 3.000pln. Jeśli się uda zmieścić w kosztach przy gruntowej to ok. Co do pellet to tak : -może się zawieszać na palniku ( jakość paliwa ) i przedmuchy mogą nie pomagać -trzeba mieć dużo miejsca na zmagazynowanie paliwa (1 tona pellet vs 1 tona wungla) Jest jeszcze kwestia dotacji do PC-wystarczy popytać i poczytać ( u nas np do 10 000pln dopłaty) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.03.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Najwazniejszy w tym wszystkim jest dobry instalator, ktory fachowo ogarnie temat. Pompa to tylko pudlo, bebechy wszystkie maja podobne Ale właśnie chodzi też o te "bebechy"- bo jedne są lepsze od innych lub gorsze... Przy dużym zużyciu energii na PC trzeba mieć na uwadze : -wysokie osiągi (COP , moc w min temp) -największą żywotność najdroższych podzespołów (np sprężarka przy np 6 000 moto godzin /rok ) -koszty części zamiennych i serwisu (tu jest pewna zależność-przy bardzo dobrych osiągach ,zazwyczaj trzeba zapłacić więcej w zakupie i częściach zamiennych) Trochę to wygląda jak z zakupem samochodu tj jeśli mało jeździmy (tzw wokół komina ok 12 000 km /rok) i nic specjalnego nie przewozimy-ok może styknąć autko za np 30 000pln. Ale jak rąbiemy trasy załadowanym kombikiem po dach -to trzeba znacznie więcej wydać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 05.04.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Przepraszam, ale nie mogę na to patrzeć.Czy moderator nie może usunąć błąd ortograficzny z tytułu tematu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts