Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszt urzytkowania PC mojego domu

bialymiro

Recommended Posts

Asolt -a co Ci mówi praktyka jeśli chodzi o różnicę w kosztach po przejsciu z węgla/drewna na PC ?

Ludzie płacą drożej , czy może ok 20% mniej niż przed modernizacją ?

Pytam tylko o przypadki takiego samego użytkowania (CWU ,temp , itp)

Szczerze mówiac praktyka nic mi nie mówi bo nie przypominam sobie takiego przypadku, policzyc sie da, ale praktycznie nie mam takich danych. Takie przejscia to nadal rzadkosc a znane mi przypadki to tylko na forum.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze mówiac praktyka nic mi nie mówi bo nie przypominam sobie takiego przypadku, policzyc sie da, ale praktycznie nie mam takich danych. Takie przejscia to nadal rzadkosc a znane mi przypadki to tylko na forum.

Ok-rozumiem.

Ja podchodzę do tego empirycznie - zlikwidowałem w domu piec zasypowy Cichewicza , a w firmie piecol 38 kW „ekogroszek” Elektromet .

Wiem po w/w osobistych przykładach ile się na tym zyskuje.

Jest tu jeszcze kilku innych użytkowników z moimi doświadczeniami.

Prawidłowo przeprowdzona modernizacja na grzejnikach powinna być tańsza w porównywalnym okresie o ok 20-30%, jeśli gorsze parametry PC lub sterowanie to mogą być porównywalne koszty.

Tak to teraz wygląda wg aktualnych cen wungla i prądu

Dobranoc

Moim zdaniem , dobór PC do obecnie użytkowanych warunków nie powinien być problemem.

Jeśli potrzebne są większe wymagania - to trzeba je sprecyzować.

A jak teraz wygląda instalacja CWU ?

Wszystko można rozsądnie rozplanować i skompletować.

Piec +komin do pellet będzie słono kosztował , tona pelletu to coś 1000pln -do tego niższa kaloryczność od węgla.No i mamy etat : Palacz-kosmonauta...

Piec+dodatki to okolo 20tys, komin nie wiem ile. Pellet kosztowal jeszcze na jesieni okolo 750zl, teraz 850-950zl.

Piec oczywiscie nie jest bezobslugowy, ale bez przesady, zagladasz raz na kilka dni. W porownaniu do wegla to jednak spory komfort. I na pewno jest o wiele czysciej niz przy weglu.

Piszemy tu o kwocie okolo 40tys. przy przejsciu na pompe. To duuuzo pieniedzy i (moim zdaniem) musieliby sie mocno postarac, zeby zmiescic sie w tej kwocie.

Kolega bialymiro pisal, ze ma podmokly grunt, wiec ja bym wziela pod uwage pompe gruntowa, a przynajmniej popytala o oferty. Jesli mogliby zrobic dz we wlasnym zakresie, to by obnizylo koszty.

A moze juz sie orientowal w cenach, dlatego w tytule watku pyta tylko o koszty uzytkowania?

Przyjmujac wersje pesymistyczna, czyli wynik z cieplo wlasciwe prawie 30.000 kWh/ COP 3 i sredni koszt 0,45 pln za 1kWh, wychodzi 4.500pln. To tylko gdybanie i wersja pesymistyczna, moze sie okazac, ze bedzie to "tylko" 25.000 kWh/ COP 3, a sredni koszt 1kWh przy duzym zuzyciu wyniesie tylko 0,37pln, jak u mnie przy ostatniej fakturze. Wtedy ogolny koszt to niewiele ponad 3.000pln.

Piec+dodatki to okolo 20tys, komin nie wiem ile. Pellet kosztowal jeszcze na jesieni okolo 750zl, teraz 850-950zl.

Piec oczywiscie nie jest bezobslugowy, ale bez przesady, zagladasz raz na kilka dni. W porownaniu do wegla to jednak spory komfort. I na pewno jest o wiele czysciej niz przy weglu.

Piszemy tu o kwocie okolo 40tys. przy przejsciu na pompe. To duuuzo pieniedzy i (moim zdaniem) musieliby sie mocno postarac, zeby zmiescic sie w tej kwocie.

Kolega bialymiro pisal, ze ma podmokly grunt, wiec ja bym wziela pod uwage pompe gruntowa, a przynajmniej popytala o oferty. Jesli mogliby zrobic dz we wlasnym zakresie, to by obnizylo koszty.

A moze juz sie orientowal w cenach, dlatego w tytule watku pyta tylko o koszty uzytkowania?

Przyjmujac wersje pesymistyczna, czyli wynik z cieplo wlasciwe prawie 30.000 kWh/ COP 3 i sredni koszt 0,45 pln za 1kWh, wychodzi 4.500pln. To tylko gdybanie i wersja pesymistyczna, moze sie okazac, ze bedzie to "tylko" 25.000 kWh/ COP 3, a sredni koszt 1kWh przy duzym zuzyciu wyniesie tylko 0,37pln, jak u mnie przy ostatniej fakturze. Wtedy ogolny koszt to niewiele ponad 3.000pln.

Jeśli się uda zmieścić w kosztach przy gruntowej to ok.

Co do pellet to tak :

-może się zawieszać na palniku ( jakość paliwa ) i przedmuchy mogą nie pomagać

-trzeba mieć dużo miejsca na zmagazynowanie paliwa (1 tona pellet vs 1 tona wungla)

Jest jeszcze kwestia dotacji do PC-wystarczy popytać i poczytać ( u nas np do 10 000pln dopłaty)

Pzdr

Najwazniejszy w tym wszystkim jest dobry instalator, ktory fachowo ogarnie temat. Pompa to tylko pudlo, bebechy wszystkie maja podobne ;)

Ale właśnie chodzi też o te "bebechy"- bo jedne są lepsze od innych lub gorsze...

Przy dużym zużyciu energii na PC trzeba mieć na uwadze :

-wysokie osiągi (COP , moc w min temp)

-największą żywotność najdroższych podzespołów (np sprężarka przy np 6 000 moto godzin /rok )

-koszty części zamiennych i serwisu (tu jest pewna zależność-przy bardzo dobrych osiągach ,zazwyczaj trzeba zapłacić więcej w zakupie i częściach zamiennych)

Trochę to wygląda jak z zakupem samochodu tj jeśli mało jeździmy (tzw wokół komina ok 12 000 km /rok) i nic specjalnego nie przewozimy-ok może styknąć autko za np 30 000pln.

Ale jak rąbiemy trasy załadowanym kombikiem po dach -to trzeba znacznie więcej wydać...

• 4 weeks później...