Fat_Fabio 11.03.2018 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Witam, Nie wiem, czy nie powinienem pytać w wątku Lista płac wykonawców, więc w razie czego proszę przenieść wątek... Jestem właśnie na etapie zbierania wycen na dach. Jak wiadomo, boom budowlany, ceny materiałów wariują, robocizny również. Zastanawiam się jednak, na ile wycena, którą dostałem (a na jakiej mi zależy - dobry dekarz z polecenia) jest realna, a na ile "wywindowana" i pozostawiające pole do negocjacji. Generalnie - dach dwuspadowy typu T (czyli de facto dwa krzyżujące się dwuspady), powierzchnia 208 m2, 4 okna dachowe, dachówka płaska cementowa, attyki na ścianach szczytowych. Nurtują mnie zwłaszcza ceny robocizny, które są następujące: - wykonanie konstrukcji dachu: 40 zł/m2- wykonanie deskowania OSB: 16 zł/m2- robocizna dekarska bez okien: 55 zł/m2- obróbka blacharska dwóch ogniomurków/attyk: 76 zł/mb Czy któryś z forumowych dekarzy, lub osób właśnie budujących, jest w stanie się do tego odnieść? Ogólnie, cała robocizna łącznie z montażem okien, rynien, wyłazu i ławki, obróbkami i okuciami, została wyceniona na ok. 27 tys. netto. Dużo, mało, średnio? Czekam jeszcze na pozostałe wyceny aby mieć jakiś konkretny punkt odniesienia, ale jak wspomniałem, powyższy dekarz byłby przeze mnie preferowany. Edytowane 12 Marca 2018 przez Fat_Fabio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.03.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 U nas dach około 220m, dwuspadowy, bez pełnego deskowania, więc drobne różnice są, jednak za całość - tj. konstrukcja, dachówka, 2x okna dachowe, rynny, deska czołowa itp, zapłaciliśmy na gotowo ok 80zł /m2 brutto. Więc tak na oko, Twoja cena to trochę sporawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.03.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Te 80 zł. to półdarmo. Ciekawe jak z fachowością za tą cenę (może zdjęcia?) Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.03.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 (edytowane) Cena śmiesznie niska - taka z 2016 roku...Jezeli mają dobra opinie to się nie zastanawiaj - wykonanie konstrukcji dachu: 40 zł/m2- wykonanie deskowania OSB: 16 zł/m2- robocizna dekarska bez okien: 55 zł/m2- obróbka blacharska dwóch ogniomurków/attyk: 76 zł/mb tylko pozostaje pytanie skad wyszło 38 tysięcy. Okno dachowe bez obróbek z orginalnym kołnierzem to jakies 300-400plnza szt. Rynny by tak podbiły cene o 15 tysięcy ? Edytowane 12 Marca 2018 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 12.03.2018 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 (edytowane) Ojj sorry, to ja się kopłem w obliczeniach... Robocizna całości ok. 27 kzl netto. Poprawiłem już 1szy post. Edytowane 12 Marca 2018 przez Fat_Fabio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.03.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ojj sorry, to ja się kopłem w obliczeniach... Robocizna całości ok. 27 kzl netto. Poprawiłem już 1szy post. Wogóle się nie zastanawiaj za taka cenę. W zeszłym roku za samo połozenie rąbka na klik bez łat wyceniali mi dachowcy na 120 pln za m2.. Wycena wieźby z 2015 roku to było 25pln (stodoła), położenie OSB 20pln, położenie papy 20 pln, a różnica miedzy obecnymi cenami a w 2015 jest kolosalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 13.03.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Dach dwuspadowy w litere T jak Twój, pow. 257 m2 (więźba, membrana, dachówka, z pełną obrobką) bez deskowania - 80 zł za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts