Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena dachu - 2018

Fat_Fabio

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem, czy nie powinienem pytać w wątku Lista płac wykonawców, więc w razie czego proszę przenieść wątek...

Jestem właśnie na etapie zbierania wycen na dach. Jak wiadomo, boom budowlany, ceny materiałów wariują, robocizny również. Zastanawiam się jednak, na ile wycena, którą dostałem (a na jakiej mi zależy - dobry dekarz z polecenia) jest realna, a na ile "wywindowana" i pozostawiające pole do negocjacji.

Generalnie - dach dwuspadowy typu T (czyli de facto dwa krzyżujące się dwuspady), powierzchnia 208 m2, 4 okna dachowe, dachówka płaska cementowa, attyki na ścianach szczytowych. Nurtują mnie zwłaszcza ceny robocizny, które są następujące:

- wykonanie konstrukcji dachu: 40 zł/m2

- wykonanie deskowania OSB: 16 zł/m2

- robocizna dekarska bez okien: 55 zł/m2

- obróbka blacharska dwóch ogniomurków/attyk: 76 zł/mb

Czy któryś z forumowych dekarzy, lub osób właśnie budujących, jest w stanie się do tego odnieść? Ogólnie, cała robocizna łącznie z montażem okien, rynien, wyłazu i ławki, obróbkami i okuciami, została wyceniona na ok. 27 tys. netto. Dużo, mało, średnio? Czekam jeszcze na pozostałe wyceny aby mieć jakiś konkretny punkt odniesienia, ale jak wspomniałem, powyższy dekarz byłby przeze mnie preferowany.

Edytowane przez Fat_Fabio

Gość grend

Cena śmiesznie niska - taka z 2016 roku...

Jezeli mają dobra opinie to się nie zastanawiaj

- wykonanie konstrukcji dachu: 40 zł/m2

- wykonanie deskowania OSB: 16 zł/m2

- robocizna dekarska bez okien: 55 zł/m2

- obróbka blacharska dwóch ogniomurków/attyk: 76 zł/mb

tylko pozostaje pytanie skad wyszło 38 tysięcy. Okno dachowe bez obróbek z orginalnym kołnierzem to jakies 300-400plnza szt. Rynny by tak podbiły cene o 15 tysięcy ?

Edytowane przez grend

Gość grend
Ojj sorry, to ja się kopłem w obliczeniach... Robocizna całości ok. 27 kzl netto. Poprawiłem już 1szy post.

Wogóle się nie zastanawiaj za taka cenę.

W zeszłym roku za samo połozenie rąbka na klik bez łat wyceniali mi dachowcy na 120 pln za m2..

Wycena wieźby z 2015 roku to było 25pln (stodoła), położenie OSB 20pln, położenie papy 20 pln, a różnica miedzy obecnymi cenami a w 2015 jest kolosalna