Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście z węgla na gaz - obliczenia i zasadność zmiana kotła gazowego na nowoczesny

Adam626

Recommended Posts

Rozważam zasadność przejścia z ogrzewania węglem na gazowe. Obecnie wygląda to następująco: jest kocioł gazowy starej daty (Buderus g124x) i węglowy Zębiec SWK.

Obydwa kotły są przewymiarowane bo gazowy ma 28kW a może i 31kw (nie pamietam) zaś węglowy ma 35kW. W węglowym palenisko jest ograniczone szamotem, palone jest od góry.

Przy ogrzewaniu węglem na sezon idzie 5ton na same CO. To węgiel jakiś ruski obecnie jego cena około 800zł/tona. Oprócz tego kocioł gazowy grzeje wodę przez cały rok oraz jest włączany jest do CO na czas wyjazdów i inne sytuacje typu niechce sie palić w węglowym. Gazu idzie około 800m3 rocznie.

Próby ogrzewania samym kotłem gazowym wskazują że na CO idzie bardzo dużo gazu np 25m3 dziennie. Doświadczalnie/ szacowania etc wychodzi ze gazem 2 krotnie drożej. Kocioł niestety ma za dużą moc, włącza się cyklami po 3-5 min następnie się wyłącza i tak w kólko. Nie da sie z tym nic zrobić.

Jakby palić tym kotłem gazowym który mam - przesiadka się nie opłaca. Ale jeśli policzę z teorii, to wychodzi że gazem nie powinno ogrzewanie kosztować więcej niż +30% w stosunku do węgla

Przyjmijmy ze ten węgiel ma wartość opałową 25 MJ czyli kwh 6.94kw/h. Sprawność kotła przyjmijmy 70% co daje 4,86 kwh z 1kg. Cena za tonę 800zł, co daje 0,165 pln/kwh

W przypadku ogrzewania gazem przyjmuję że powinno to działac tak: 1m3 gazu = 1,9PLN. 1m3 gazu =9kwh ciepła uzyskanego - wychodzi to 0,21PLN za 1 kwh

I teraz cały mój problem polega na tym - czy sprawność tego kogłą gazowego który mam ze względu na sposób pracy jest bardzo mała np 60% i stąd tak drogo mi wychodzi gazem? Bo dopuszczam że tak właśnie jest. Jeśli tak jest to kupiłbym nowoczesny kocioł i zmienił go i wtedy miałbym 30% drożej niż węglem co mogę zaakceptować. NIestety nie jest to takie proste - bo stary kocioł Buderusa mimo 15 lat na karku jest bezproblemowy, pozatym to kocioł żeliwny, trwały no i nie wiadomo czy zmiana na kondensacyjny przyniesie korzyści. A sama zmiana jest dość kosztowna, bo kocioł + zasobnik to około 7-8kpln a do tego koszt instalacji zapewne wyniesie ze 3tyś. Jeśli dołożymy do tego ze obecnie kotły które posiadamy działają w instalacji otwartej to w ogole robi się komplikacja bo nowoczesny kondensat moze działać tylko w zamkniętej a stałopalny nie moze być w zamkniętej więc trzeba by przebudowywać całkowicie kotłowwnie, dokładac wymienniki etc - kolejne koszty

Jak sądzicie?

Edytowane przez Adam626

Jeśli dołożymy do tego ze obecnie kotły które posiadamy działają w instalacji otwartej to w ogole robi się komplikacja bo nowoczesny kondensat moze działać tylko w zamkniętej a stałopalny nie moze być w zamkniętej więc trzeba by przebudowywać całkowicie kotłowwnie, dokładac wymienniki etc - kolejne koszty

Tu Ci podpowiem jak ja mam to zrobione... Po remoncie domu stary kocioł węglowy został w kotłowni, w domu wisi nowy kondensat. Obydwa podłączone pod rozdzielacz (w domu już tylko podłogówka). Zamykam zawory od gazowego, otwieram od węglowego i na odwrót, zależnie który ma działać. Nie mogą natomiast działać obydwa razem.

Zacznij od wyliczenia domu... http://cieplowlasciwie.pl/start

Co prawda nie jest do dokładne wyliczenie, ale da jakiś obraz sytuacji ;)

Mi pokazał, że w przeciętny dzień zimy spalę 7m3 i w zasadzie spalanie kręci się wokół tej liczby.

Edytowane przez daamiann88

Tu Ci podpowiem jak ja mam to zrobione... Po remoncie domu stary kocioł węglowy został w kotłowni, w domu wisi nowy kondensat. Obydwa podłączone pod rozdzielacz (w domu już tylko podłogówka). Zamykam zawory od gazowego, otwieram od węglowego i na odwrót, zależnie który ma działać. Nie mogą natomiast działać obydwa razem.

Jak to masz rozwiązane, gaz działa w układzie zamkniętym, a kocioł węglowy otwartym.....masz jeden kocioł podłączony przez wymiennik ciepła?

Ups wspomniał już o tym Adam

Edytowane przez Beskidziak

Żadnych wymienników.... przed zasilaniem i powrotem z rozdzielacza mam wstawione trójniki, za trojnikami zawory. Zamykam zawory od gazowego, wyłączam piec, otwieram zawory od węglowego, rozpalam i już ;) w druga stronę podobnie.

Raz testowałem, wszystko działa. Szkoda mi było wywalać dobry kocioł ;)

Teres, z obliczeń by wynikało że ma te 60-70% a z materiałów reklamowych

"Sprawność znormalizowana kotłów Logano G124 sięga 92%. Oznacza to tyle, że w instalacji o nominalnych parametrach wody grzewczej do 92% energii dostarczonej z paliwem zamienia sie w ciepło użytkowe! "

http://www.buno.pl/m2sb2_buderus_04.html

Ciekawe te 92% ma przy takim cyklu jak u mnie - praca kilka minut wyłączenie i tak w kółko. Wsadzałem rękę w spaliny - są gorące ale ręki nie palą.

Trochę kosztowna ta próba zmiany kotła gazowego - i to mnie powstrzymuje przed zmianami...

Teres, z obliczeń by wynikało że ma te 60-70% a z materiałów reklamowych

"Sprawność znormalizowana kotłów Logano G124 sięga 92%. Oznacza to tyle, że w instalacji o nominalnych parametrach wody grzewczej do 92% energii dostarczonej z paliwem zamienia sie w ciepło użytkowe! "

Ciekawe te 92% ma przy takim cyklu jak u mnie - praca kilka minut wyłączenie i tak w kółko. Wsadzałem rękę w spaliny - są gorące ale ręki nie palą.

Trochę kosztowna ta próba zmiany kotła gazowego - i to mnie powstrzymuje przed zmianami...

Te 60-70% to jakbyś miał zwykły kocioł gazowy, żeliwny na pewno będzie miał większą sprawność. Choć sprawność najczęściej się podaje dla mocy znamionowej, a nie takiego trybu przerywanego.

A sprawdź czy Twój kocioł przed uruchomieniem palnika za każdym razem przedmuchuje komorę spalania? Tutaj też będziesz miał oszczędność jeśli nowy kocioł będzie pracował cały czas.

Nie wiem jak sprawdzić czy przedmuchuje.

W załączeniu etykieta kotła Buderus G124X. Moc 24kW i nie posiada modulacji. Żeliwny, atmosferyczny

Po pierwsze zastanów się co chcesz osiągnąć i jakim kosztem. np. przelicz 10 lat kosztów CO i CWU - dla ciebie to 45 tys. i kupę zabawy z węglem.

Do jakiej temp. musi grzać wodę w obiegu przy minus 15st.C? Jeżeli do do 55 - to kondensat będzie tanio działał, a i PC (pompa ciepła) też ogarnie.

Masz kilka wyjść:

1) Tylko bezobsługowość - to usuwasz wszystko z kotłowni, płukanie instalacji, przerobienie na układ zamknięty i wstawiasz kocioł kondensacyjny - patrząc na ostatnie ceny węgla to koszt ogrzewania pomiędzy gazem i węglem się już wyrównują. Z tego co pamiętam to 92% sprawności to podaje się do kaloryczności gazu i dlatego kondensaty mają 109%. Konwersja stosowana przez gazownię teoretycznie uwzględnia realne ciepło spalania gazu na danym obszarze, tak więc nie wyliczasz sprawności 92% od tego co podaje gazownia.

2) Tanio i bezobsługowo - masz kocioł gazowy do tego wstawiasz pompę ciepła - zmieniasz układ co na zamknięty albo poprze wymiennik ciepła - pompa ogarnie ci ogrzewanie i cwu do czasu łagodnej zimy, jak przyjda srogie mrozy włączysz na stałe albo czasowo kocioł gazowy ( np. automatycznie w czasie drogiej energii elektrycznej )

3) Super tanio i bezobsługowo - jak w pkt 2 + fotowoltaika,

4) Supertanio - zostawiasz kocioł węglowy i przerabiasz go na DS do zgazowania drewna, wstawiasz pompę ciepła i jak pompa nie wyrabia

Ja sam przerobiłem wariant 4 i po 3 latach uważam, że było warto wcześniej zainwestować w PC i PV, a z zaoszczędzonych kosztów przystąpić do wykonania ocieplenia w tym roku ( w moim przypadku częściowego, bo to ekonomicznie już się nie spina).

Gdyby mój kocioł gazowy miał sprawność 92%, to na pewno nie zostawiłbym kotła DS, a tylko gazowy.

Moja instalacja PV jest dosyć spora, jednak dla uzyskania sporego efektu wystarczy już 5 kWp.

Poszukaj jakiś dotacji na PC i PV, a jak nie to do starego domu na początek kupiłbym, dobrą chińską PC - koszt tak około 10-12k PLN.