Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanów się nad likwidacją drzwi pomiędzy wiatrołapem a holem. Wiatrołap o pow 1,9 m2 to jednak b. mało, a ponieważ wejście jest nieco cofnięte w stosunku do ściany frontowej, jak zrezygnujesz z drzwi nie będziesz miał wrażenia, że wiatr "wdmuchuje" śnieg do domu.

Projekt podoba mi się.

Nie wiem czego Ty szukałeś - jeśli projektu ciekawego tj.OK, jeśli projeku taniego - to muszę Cię zmartwić. Bryła nie jest prosta, a dach wielopołaciowy - to będzie trochę kosztowało.

Pozdrawiam

ziółko

Hej chomik,

z pozoru ciekawy projekt,ale...Jak prawie każdy parter-mało pom.gospodarczych.Garderobo-prasowalnia,pralnia,suszarnia to bardzo pożyteczne pom. w "normalnej" rodzinie.A tu poza wygodna łazienką nic nie ma.Salon jest mało ustawny,a dobre ustawienie powoduje że robi sie kiszka-powodem jest dojście do tarasu i usytuowanie kuchni.Fajne zadaszenie wejścia i tarasu,ale kosztowne...

Nie wiem kto będzie stawiał,z czego mur itd itd Pytanie dobre dla cieśli,on zaśpiewa czy starczy. Wg mnie mur 2-warstwowy+tania ekipa+typowa stolarka PCV+dach.betonowa...musi starczyć ! ,takie zrób założenie :wink:

Jeśli sam nie będziesz za dużo robił,to lepiej przez taniego wykonawcę generalnego z 7% VATem na materiało-robociznę i mocno negocjowane ceny na KONKRETNY materiał - z zestawienia do umowy.

Wiekszość po surowym otwartym dobiera oddzielne ekipy i negocjuje cenę na każdy etap-dobre,ale czasochłonne i nie zawsze tańsze. I wtedy masz juz VAT 22% na materiały,niestety.Inna sprawa,czy potrzebujesz te faktury...

• 9 years później...