Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy peleciak Defro Alfa

Grajek350

Recommended Posts

Mogę coś ci o nim powiedzieć, ale co chcesz wiedzieć? Kocioł ze standardowym dla Defro sterownikiem Techa APC2, z pionowym wymiennikiem i zasypem 60kg. W najdroższej odsłonie czyści automatycznie turbulatory więc wymaga minimum obsługi. W takiej wersji kosztuje 16500zł w katalogu za wersję 12KW. A teraz spójrz tutaj http://www.sanitsystem.pl/id,2072/prod,kociol-na-pellet-edilkamin-laguna-p-12-+-montaz

Mogę coś ci o nim powiedzieć, ale co chcesz wiedzieć? Kocioł ze standardowym dla Defro sterownikiem Techa APC2, z pionowym wymiennikiem i zasypem 60kg. W najdroższej odsłonie czyści automatycznie turbulatory więc wymaga minimum obsługi. W takiej wersji kosztuje 16500zł w katalogu za wersję 12KW. A teraz spójrz tutaj http://www.sanitsystem.pl/id,2072/prod,kociol-na-pellet-edilkamin-laguna-p-12-+-montaz

To się trzeba bardzo spieszyć, to ostatnie chwile Laguny w takiej cenie.

Tak tak, ja wciąż pisze o tej wersji F oznaczonej w katalogu Full. Kosztuje tyle ile pisałem na początku.

Piszę, bo mam cennik Alfy przed sobą:

Alfa 12 kW w wersji standard (bez automatyki usuwania popiołu z kotła ) z zasobnikiem 82 kg pelletu: 12 200 zł. netto plus VAT.

Wersja F full wypas - 14 200 zł. netto. Jest też wersja jeszcze bardziej ful wypas - czyli z powiększonym zasobnikiem do 156 kg i ta wersja kosztuje 14 850 zł. netto. Co do Vatu to pewnie z 8% trzeba doliczyć jak się będzie kupowało od instalatora z instalacją (co zdecydowanie zalecam).

pzdr

Oglądałem ten kocioł na YT i jakoś mnie nie porwał. Próba skopiowania włoskich i innych konstrukcji ale to niestety jeszcze nie to. No i problem zasadniczy w defro brak doświadczenia w pellecie. Samo palenisko jakoś mnie nie porywa i ten tekst z ulotki że radzi sobie z gorszej jakości pelletem - totalna bzdura nie ma możliwości żeby przy tej konstrukcji palnika i tym systemie czyszczenia sobie poradził z pelletem zanieczyszczonym minerałami.Cena ok nawet przyzwoita. Poczekamy zobaczymy za rok dwa narazie to totalny świeżak

Zgadza się Pello, ja podawałem ceny brutto. Czyli podsumowując, Alfa z podobnymi możliwościami jak Laguna na 8% kosztuje 15300zł i nadal nie posiada możliwości adaptacji do pelletu, który ma Włoch.

Fajnie że Polacy zrobili jak by nie mówić kocioł głową, ale cena zabija....

Na Delcie też piszą że radzi sobie z gorszą jakością pelletu, na Bio Slimie już że pellet ma być najwyższej jakości a to te same palniki. Patrząc w DTR i tak wyraźnie jest napisane że pellet certyfikowany.

Edytowane przez eliks

Nie doceniasz, Puławiak siły pieniędzy Defro. To największa i najbogatsza fabryka kotłów w Polsce i stać ich na najlepszych specjalistów od pelletu z dużym doświadczeniem. Jak będą chcieli to sobie skopiują palnik Windhagera czy innego światowego tuza biomasy, gdzie w palnikach tego rodzaju można spalać pewnie i słomę. Defro naprawdę nie musi kopiować włoskich wzorców - ma lepszych do kopiowania.

To prawda, że Delta i Slim mają te same palniki. Nie jestem pewien, ale sądzę, że Slim ma małą przestrzeń do gromadzenia się popiołu - Delta ma normalny popielnik, Slim ma komorę spalania z szufladką (jak w olejaku) i pewnie Defro nie chce, aby dużo się zbierało popiołu - może ze względu na zmniejszającą się sprawność Slima, po zasypaniu popiołem fragmentu komory spalania - nie wiem. Ale wiem, że w tym palniku swobodnie można spalać pellet z łuski słonecznika - znam to z praktyki.

Pello, nie muszą a kopiują :)taka Polska droga na skróty. Bez odpowiednich algorytmów nawet palnik Windhagera im nie pomoże( który zresztą jest prosty i niczym się nie wyróżnia). Na dobry kocioł składa sie wiele czynników, a tyu Alfie brakuje. Mi rzuciła się w oczy plątanina przewodów pod zasobnikiem plus moduł sterownika zamontowany na tylnej ściance pod zasobnikiem.

Przy okazji spójrz na charaktarystekę pracy tego kotła https://stokercloud.dk/v3/#/bsbojano/main-page

Znam możliwosci defro kupują kotły ogladają i sprzedają na olx. Chcesz zobaczyć z jakimi kotłami ostatnio pracowali - proszę bardzo ?

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/3dXPR/

Popatrz na ich palniki to kopie palników innych producentów oczywiście skopiowane. Niestety pisz co chcesz ale nie mają konstruktora specjalisty w pellecie. A windhagera skopiować będzie trudno naprawdę trudno na poprawną pracę kotła składa się wiele bardzo wiele czynników i szybko skopiować się tego nie da. Wiem nie raz byłem u producentów w austrii we włoszech i widziałem jak proacują nad urządzeniami jaką wiedzę i jaka praktykę posiadają a też i bywałem na szkoleniach w defro i powiem Ci że to przepaść. Grzegorz Hoffmann którego pewnie znasz z Lechmy obecnie jest w wentorze i jak byłem na pierwszym szkoleniu w lechmie i rozmawialiśmy na temat tych dwóch "konkurencyjnych" produktów (red/Lechma) to też był przekonany że to wcale nic trudnego że te produkty są bardzo podobne a jak z nim rozmawiałem jak przeszedł do reda i zobaczył jak to naprawdę działa jak to jest skonstruowane to niestety przyznał mi rację i potwierdził że to zupełnie różne urządzenia i nawet nie ma do czego porównywać. Diabeł niestety tkwi w szczegółach.

Pisałem z tym Eko-logiem co kręci firmy od Defro i on potwierdza że włoskie kotły to wyznacznik ale twierdzi że już im dużo nie brakuje :-)

Ja polecam ostatni film eko-loga o Alfie gdzie opisywany jest sterownik i dlatego z uporem maniaka będę twierdził że sterownik jest największą zaletą jak i wadą tych kotłów. Za duże pole manewru ustawień dla Kowalskiego.

Nie hejtuje Defro, moi rodzice mają Sigme grocha i uważam że jest to bardzo dobry kocioł, ale w pellecie jeszcze wszystko przed nimi.

• 2 weeks później...
Witam. Na przykładzie tego pieca chciałbym się spytać czy jest w tym przypadku sens dopłacać do wersji F z automatycznym odpopielaniem. Czyszczenie wymiennika i palnika jest dostępne już w wersji podstawowej, a podczas wyrzucania popiołu i tak pewnie trzeba oczyścić popielnik. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?