littlehome 12.03.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Witam wszystkich, mam problem z PSG i chciałbym się dowiedzieć, czy są jakieś szanse na jego rozwiązanie. W grudniu 2016 dostaliśmy warunki przyłączenia do sieci gazowej. Warunki ważne są 24 miesiące czyli do grudnia 2018. W warunkach psg daje sobie 12 miesięcy na wykonanie przyłącza. Mając to na uwadze nie chcieliśmy za szybko podpisywać umowy, żeby nie płacić tych ich kar. Wniosek o podpisanie umowy wysłaliśmy teraz w styczniu. W umowie którą dostaliśmy do podpisania pojawił się termin wykonania do 30.09.2019 czyli ponad półtora roku oczekiwania. Podpięto tez pod nią nowe warunki (inny numer), w których termin już nie wynosi 12 tylko 24 miesiące. Przeprowadzka zaplanowana oczywiście dużo szybciej (początek 2019 lub nawet myśleliśmy o wcześniejszym terminie gdyby gazownia uwinęła się szybciej niż w przeciągu roku), budowa na etapie mocno zaawansowanym. Na razie dzwoniliśmy do psg ale oni nie widzą w tym nic złego. Twierdzą, że wtedy było 12 miesięcy ale teraz już są 24 bo się nie wyrabiają i nie mamy co liczyć na wcześniejsze przyłączenie. Gdybyśmy wiedzieli, że tak się skończy to przecież podpisalibyśmy ta umowę dużo szybciej. Czy możemy zrobić coś w tej sytuacji? Na pewno będziemy wysyłać jakieś pismo ale czy wysyłanie im jakichś pism cokolwiek zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 28.03.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Pismo....Potraktuj PSG jak coś "działającego" przed 1989 rokiem. Szukaj kogoś kto ma w Twoim Oddziale Gazowniczym znajomości i dojścia do ludzi decyzyjnych.... i zastanawiaj się nad alternatywnym źródłem grzania. Miałem w umowie wpisane 12 miesięcy, a czekałem 30! (rozbudowa o 70 metrów).W skrócie wyglądało to tak:- po 11 miesiącach przypomniano sobie, że jest umowa i może trzeba się nią jednak zająć - czytaj zlecić zewnętrznej firmie- wniosek o wydanie warunków rozbudowy - kilka miesięcy (miasto też ma swoje procedury i dużo czasu)- projekt i złożenie wniosku o pozwolenie na budowę- przekazanie do realizacji - chyba z 2 miesiące- realizacja 4-5 miesięcy - trafiło na zimę i poślizgi w realizacji- odbiory i zgłoszenie do Nadzoru Budowlanego - 2 miesiące- podpisanie umowy z dostawcą gazu i montaż licznika - ponad miesiąc Jeśli zabrali się za Waszą umowę od razu to mają szansę zmieścić się w 24 miesiącach... Dla porównania:- prąd miałem w 3-4 miesiące- internet w tydzieńjedno i drugie rozbudowane o te 70 metrów. Edytowane 28 Marca 2018 przez Rex_Kos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts