AG_home 12.03.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Czy ktoś już to praktykował?Niedługo czeka mnie izolacja pozioma chudziaka - rozważam, aby zamiast papy położyć folię. Na ławach, tj. pod pierwsza warstwą muru, mam papę, która wystaje ok 8 cm na chudziak. Zgodnie ze sztuką, należałoby połączyć te dwie warstwy. Pytanie czy da się to w ogóle połączyć za pomocą np jakichś klejów lub mas?Mi majster mówił, że folię wywija się na ściany, ale mi się ten pomysł nie podoba (co z zachowaniem ciągłości izolacji)? Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.03.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Jak masz papę pod murem i z wystającą zakładką ... to po co kombinować ? Nic tak nie zaizoluje jak papa. Wywinięta folia to tylko izolacja podłogi ale wilgoć będzie wychodzić po ścianie spod folii i potem będziesz się zastanawiał co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.03.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nie kombinuj możesz zrobić tak i spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.03.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Jeśli upierasz się na stosowanie folii, to zastosuj folię do oczek wodnych. Dostępna w sklepach ogrodniczych. Jest gruba, mięsista i wytrzymała.U siebie mam taką folię na chudziaku i sklejałem ją z papą fundamentową taśmą butylową. Właściwie był to czysty butyl 1mm grubości 20mm szerokości, w rolce z paskiem folii zabezpieczającej. Nakładałem butyl na papę, zdejmowałem pasek folii zabezpieczającej i do tego przyklejałem folię ogrodniczą. Tak samo łączyłem płachty folii ogrodniczej na chudziaku ze sobą. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 12.03.2018 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nie kombinuj możesz zrobić tak [ATTACH=CONFIG]409073[/ATTACH] i spać spokojnie. Biorę również pod uwagę taką opcję, mimo że jest ona droższa i bardziej czasochłonna niż folia (będę robił samodzielnie). Wolałbym natomiast uniknąć stosowania produktów ropopochodnych w domu. W moim przypadku papa może okazać się niepotrzebną armatą na wróble bo: 1. Mam wysoko poziom zero (poszło więcej piachu na ubicie) - ok 3 schody 2. Nie mam wody na działce (robiłem badania) 3. Zrobiłem drenaż dla na wszelki wypadek z uwagi na glinę. 4. Mam szerokie okapy i będzie spadek od strony domu 5. Pod chudziaka dałem folię 0,3m, które wprawdzie nie jest właściwą izolacją (chodziło o to aby mleczko cementowe nie poszło w piach), ale jednak odetnie wilgoć, jeżeli taka by się pojawiła. Więc rozważam opcję z tą folią. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz - czy ta papa która na zdjeciu jest wywinięta na ścianę ,to jest zgięta pod katem 90st, czy była jakaś faseta robiona.? Z moich doświadczeń to nawet papa z SBSem zgięta w kąt prosty potrafi pęknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 12.03.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Z butylem to może być dobry pomysł. Akurat firma która montowała mi okna, będzie do mnie przyjeżdżać niedługo aby poprawić taśmy, które w niektórych miejscach się odkleiły. Mają je podklejać butylem, więc zobaczę co to za klej i jak się sprawdza (ten ma być w tubie jak silikon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.03.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Taka taśma:http://allegro.pl/tasma-dwustronna-butyl-butylowa-dwustronnie-klejac-i6822478646.html Nie reklamuję tego produktu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts