toommm 03.12.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Po co? Na razie wymiana filtrów zapobiega osadzaniu kurzu, a same kanały są antybakteryjne. Ozonowanie nie miałoby żadnego sensu. To nie zapleśniała klimatyzacja w samochodzie. A co powiesz jak ktoś ma podłączony okap kuchenny - też tam ma sam kurz ? Obiektywnie odpowiadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.12.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Ale gdzie ma podłączony ten okap ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 03.12.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Ale gdzie ma podłączony ten okap ? Czytałem tu na FM nie jeden post w którym ludkowie opisywali podłączenie okapu do wywieu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.12.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 A w jakim celu chcesz ozonowac kanały wywiewne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 03.12.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Zastanawiam się, bo na skutek odparowania wody z syfonu odwodnienia rekuperatora (moim zdaniem stanowczo za płytki syfon), wentylacja przez jakiś czas mogła zaciągać syf z rury odwodnienia. Wymiennik umyty, zastanawiam się nad ozonowaniem rur, bo mogły zostać tam wdmuchane bakterie z rura kanalizacyjnych i pomimo ich antybakteryjności coś mogło się osadzić. .Sprawę wysuszonego syfonu namierzyłem dopiero wtedy jak było czuć szambo w rogu domu na którym jest wywiew z wentylacji mech. Po namierzeniu źródła "zapachu" na zewnątrz budynku okazało się, że syfon rekuperatora jest suchutki i rekuperator na wysokich obrotach (przewietrzanie) zaciągał tędy powietrze z rury odwadniającej. Nie wiem, czy odwodnienie rekuperatora ma bezpośrednie połączenie z kanałami nawiewnymi reku, czy tylko z wywiewem.Stąd moje obawy i rozważanie ozonowania instalacji kanałów nawiewnych i samego reku. Jednocześnie przestroga dla użytkowników o częste sprawdzanie syfonów pod reku, choć moim zdaniem powinny być całkowicie bezobsługowe. Ozonował więc ktoś? Można to zrobić samemu? Do skrzynek rozdzielczych nie mam dostępu (na stropie poddasza pod 50 cm wełny. Wymiennik i reku umyte w ciepłej wodzie, filtry zmienione, syfon założony większy. Tylko co w tych kanałach zostało... Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.12.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Co do syfonu, widzialem rozwiązanie, w którym byl on polaczony z wylewką z pralki, co zapewnialo staly poziom wody.Myślę, ze woda z ostatniego plukania jest na tyle czysta, ze takie rozwiazanie jest ok. Jeslinja kiedyś chcialbym ozonowac, to wypozyczylbym nieduży ozonator wlozyl go do kanalu zarax za czerpnią, wlaczyl i na godzine, dwie opuscił dom..Po zakończeniu procesu wietrzenie domu i dopiero potem wejscie do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 03.12.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 A co powiesz jak ktoś ma podłączony okap kuchenny - też tam ma sam kurz ? Obiektywnie odpowiadaj Obiektywnie to nie wiem. Okap kuchenny u mnie wywiewa powietrze na zewnątrz więc nie unosi kurzu bardziej niż WG czy rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 03.12.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Czytałem tu na FM nie jeden post w którym ludkowie opisywali podłączenie okapu do wywieu W takiej sytuacji kurz to ich najmniejsze zmartwienie, bo muszą wymieniać rekuperator co trzy lata na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 03.12.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Zastanawiam się, bo na skutek odparowania wody z syfonu odwodnienia rekuperatora (moim zdaniem stanowczo za płytki syfon), wentylacja przez jakiś czas mogła zaciągać syf z rury odwodnienia. Wymiennik umyty, zastanawiam się nad ozonowaniem rur, bo mogły zostać tam wdmuchane bakterie z rura kanalizacyjnych i pomimo ich antybakteryjności coś mogło się osadzić. . Sprawę wysuszonego syfonu namierzyłem dopiero wtedy jak było czuć szambo w rogu domu na którym jest wywiew z wentylacji mech. Po namierzeniu źródła "zapachu" na zewnątrz budynku okazało się, że syfon rekuperatora jest suchutki i rekuperator na wysokich obrotach (przewietrzanie) zaciągał tędy powietrze z rury odwadniającej. Nie wiem, czy odwodnienie rekuperatora ma bezpośrednie połączenie z kanałami nawiewnymi reku, czy tylko z wywiewem. Stąd moje obawy i rozważanie ozonowania instalacji kanałów nawiewnych i samego reku. Jednocześnie przestroga dla użytkowników o częste sprawdzanie syfonów pod reku, choć moim zdaniem powinny być całkowicie bezobsługowe. Ozonował więc ktoś? Można to zrobić samemu? Do skrzynek rozdzielczych nie mam dostępu (na stropie poddasza pod 50 cm wełny. Wymiennik i reku umyte w ciepłej wodzie, filtry zmienione, syfon założony większy. Tylko co w tych kanałach zostało... Rekuperator wydmuchuje powietrze przez syfon więc nie mógł zassać. Tam jest nadciśnienie. Co innego okap... Ten wygra z rekuperatorem. W dalszym ciągu z Twojej wypowiedzi nie widzę najmniejszego uzasadnienia ozonowania. Może lepiej kadzidłem okadzić albo tańce odprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.12.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Rekuperator wydmuchuje powietrze przez syfon więc nie mógł zassać. Tam jest nadciśnienie. Zapomniałeś dodać "MÓJ REKUPERATOR, NAJLEPSZY, NAJPIĘKNIEJSZY, NAJWSPANIALSZY" Użytkownikom innych konstrukcji zalecam zakupić syfon kulowy, któremu nie straszne wysychanie. Np. HL138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.12.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Zapomniałeś dodać "MÓJ REKUPERATOR, NAJLEPSZY, NAJPIĘKNIEJSZY, NAJWSPANIALSZY" Co Ty próbujesz podważać słowa miszcza... wiadomo że ma najlepszy, najpiękniejszy i prądu to on nie bierze tylko dodatkowo oddaje. Sprawność ma w okolicach 195% z domu przez wyrzutnie wylatuje 0*C a czerpnią wpada 40*C. Nie wiesz dlaczego jego klima w lato bierze 20kWh miesięcznie na osuszanie/chłodzenie. Zamilcz i wstydu oszczędź! Inne konstrukcje są ZŁE, przestarzałe, i nie mają błogosławieństwa miszcza. Drugi TB nam się tu robi kuźwa... kiedyś był osobą obeznaną, pomagającą teraz wchodzi w szeregi TB od czasu kiedy wspólnie swoje 50m2 ogrzewają klimą... kuźwa a ja biedny mam 180m2 do ogrzania i 1 klima 3,5kW nie ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 03.12.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Właśnie coś mi zalatywał cwaniactwem jak napisał na jakąś tam centrale , że złom bo najlepsza jest ta i ta ..... szkoda gadać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.12.2018 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Zapomniałeś dodać "MÓJ REKUPERATOR, NAJLEPSZY, NAJPIĘKNIEJSZY, NAJWSPANIALSZY" Użytkownikom innych konstrukcji zalecam zakupić syfon kulowy, któremu nie straszne wysychanie. Np. HL138 Nie trolluj. Syfon kulowy jest odradzany wg instrukcji rekuperatora. Dlaczego tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.12.2018 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Co Ty próbujesz podważać słowa miszcza... wiadomo że ma najlepszy, najpiękniejszy i prądu to on nie bierze tylko dodatkowo oddaje. Sprawność ma w okolicach 195% z domu przez wyrzutnie wylatuje 0*C a czerpnią wpada 40*C. Nie wiesz dlaczego jego klima w lato bierze 20kWh miesięcznie na osuszanie/chłodzenie. Zamilcz i wstydu oszczędź! Inne konstrukcje są ZŁE, przestarzałe, i nie mają błogosławieństwa miszcza. Drugi TB nam się tu robi kuźwa... kiedyś był osobą obeznaną, pomagającą teraz wchodzi w szeregi TB od czasu kiedy wspólnie swoje 50m2 ogrzewają klimą... kuźwa a ja biedny mam 180m2 do ogrzania i 1 klima 3,5kW nie ogarnie. Temperatury rzeczywiste. Parter 23,5°C 46% Piwnica 15,9°C 56% Na zewnątrz 9°C 87% Temperatury wg wskazań Air+ rekuperatora Czerpnia 9,8°C Wyrzutnia 11,3°C Nawiew 18,4°C Wywiew 20,4°C Otoczenie 19,9°C Przepływ 100m3/h (40% przy kalibracji na 250). Sprawność liczona wg temperatur czerpni, nawiewu i wywiewu 81%. Sprawność liczona wg temperatur na czterech króćcach 94,5%. Do ogrzania mam 160m2. Ogrzewam 50m2 bezpośrednio. Drugie 50m2 piwnicy pośrednio przez strop i rekuperację do 16°C. W przyszłości klimatyzacją będzie też ogrzewane piętro. W tej chwili klimatyzator pobiera 350W. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 04.12.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Nawiew 18,4°C Wywiew 20,4°C Przepływ 100m3/h (40% przy kalibracji na 250) Z czego może wynikać tak niska sprawność wymiennika? 2*C straty przy tak wysokiej temp na zewnątrz to coś nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Z czego może wynikać tak niska sprawność wymiennika? 2*C straty przy tak wysokiej temp na zewnątrz to coś nie bardzo. No to stary teraz się naraziłeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 04.12.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Co do syfonu, widzialem rozwiązanie, w którym byl on polaczony z wylewką z pralki, co zapewnialo staly poziom wody. Myślę, ze woda z ostatniego plukania jest na tyle czysta, ze takie rozwiazanie jest ok. Jeslinja kiedyś chcialbym ozonowac, to wypozyczylbym nieduży ozonator wlozyl go do kanalu zarax za czerpnią, wlaczyl i na godzine, dwie opuscił dom.. Po zakończeniu procesu wietrzenie domu i dopiero potem wejscie do niego. Tak też zrobię. Mam dostęp do wersji 7gramowej więc godzinka spokojnie wystarczy na sterylizację kanałów. Apropo nadciśnienia w reku to po odpięciu syfonu zaślepiłem go workiem foliowym z gumką, który przy wysokich obrotach zauważalnie był zasysany do wnętrza syfonu czyli rekuperatora. Dziwne to nadciśnienie. Takie zasysające.... Stąd całkiem mocne podejrzenie, że powietrze z kanalizy mogło się dostać do kanałów wlotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 04.12.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ja też bym wolał przeczyścić...nie słuchaj , że " po co " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Tak też zrobię. Mam dostęp do wersji 7gramowej więc godzinka spokojnie wystarczy na sterylizację kanałów. Apropo nadciśnienia w reku to po odpięciu syfonu zaślepiłem go workiem foliowym z gumką, który przy wysokich obrotach zauważalnie był zasysany do wnętrza syfonu czyli rekuperatora. Dziwne to nadciśnienie. Takie zasysające.... Stąd całkiem mocne podejrzenie, że powietrze z kanalizy mogło się dostać do kanałów wlotowych. Bo to zależy m.in. od stanu filtrow, jeśli jeden się brudzi szybciej, niz drugi, to te wartości zmieniają się w czasie. Nie dotyczy reku z CF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts