uukassiu 12.03.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Witam, Odległość szamba od granicy działki musi mieć te 2m, i 5m od drzwi i okien w budynku jednorodzinnym. Pytanie jest takie. Od czego te 2 metry mierzymy? Od złączki? Komina wentylacyjnego? Czy od ściany samego już szamba Zakopanego w ziemię? Pytam bo np komin jest malutki ale np zbiornik 10k L może już mieć wymiary 4x3m a w przypadku małej działki rodzi to spore problemy z usytuowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.03.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 nie wiem jaka jest wykładnia prawna, ale mogę Ci powiedzieć, że u mnie jak przyszła pani z PINBu na odbiór to od domu mierzyła 5 m do włazu szamba, od kominka odpowietrzającego mierzyła z kolei do granicy działki 2m, było 1,2 m bo kominek odsunąłem poza obrys szamba (tak mi pasowało żeby nie stał na środku trawnika) i odbioru nie dostałem, musiałem przesunąć kominek. Czyli mierzą w praktyce od tego co widać na trawie, a nie w ziemi. To było w 2012 roku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 12.03.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Witam, Odległość szamba od granicy działki musi mieć te 2m, i 5m od drzwi i okien w budynku jednorodzinnym. Pytanie jest takie. Od czego te 2 metry mierzymy? Od złączki? Komina wentylacyjnego? Czy od ściany samego już szamba Zakopanego w ziemię? Pytam bo np komin jest malutki ale np zbiornik 10k L może już mieć wymiary 4x3m a w przypadku małej działki rodzi to spore problemy z usytuowaniem Odległości od szamba mierzy się od pokryw i kominków wentylacyjnych. Odległości uzależnione są od pojemności szamba i rodzaju budynku. Dla budynków jednorodzinnych i szamba do 10m3 - 5m od okien i drzwi pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz 2 m od granicy działki, ulicy lub ciągu pieszego. Dla szamba powyżej 10m3 odległości są większe. Powyższe reguluje Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690 (tutaj link) a dokładnie rozdział 7. Przy okazji - szamba powyżej 10m3 nie podlegają pod zgłoszenie, a już pod pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uukassiu 13.03.2018 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Jeszcze jedno do sprecyzowania aby mieć pewność. Czy 5m mierzy się od najbliższej krawędzi okna czy od najbliższej krawędzi ściany na której znajduje się to okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 13.03.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) Jeszcze jedno do sprecyzowania aby mieć pewność. Czy 5m mierzy się od najbliższej krawędzi okna czy od najbliższej krawędzi ściany na której znajduje się to okno? Przepis mówi o odległości między pokrywą i wylotem wentylacji (w zależności co bliżej) a drzwiami i oknami zewnętrznymi, do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi. Nie ma mowy o ścianie z oknem, ale nie liczyłbym na to, że będą mierzyć np. po skosie w górę do parapetu. Chociaż tu nie jest to sprecyzowane, domyślnie przyjąłbym, że chodzi o odległości na rzucie, czyli w poziomie od miejsca na ziemi wyznaczonego przez przedłużenie krawędzi otworu okiennego (od ściany pod oknem), do pokrywy/kominka (też na pow. gruntu). Różnice wyjdą rzędu centymetrów najwyżej kilkunastu. Tylko nie pytaj, czy najbliższą częścią okna jest jego ościeżnica, czy krawędź otworu okiennego na murze, przyjąłbym to drugie, a właściwie rzut tej krawędzi na płaszczyznę gruntu. Warto pamiętać, że chodzi o pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi, czyli (ta sama osoba powyżej 2 godzin dziennie ma tam przebywać) nie dotyczy to pomieszczeń pomocniczych, łazienek, itp. Chodzi o okna od sypialni, salonu, gabinetu, ewentualnie kuchni (ale kuchnia nie jest jednoznaczna, bo rozp. wymienia kuchnię zbiorowego żywienia i pom. na pobyt ludzi, więc kuchni w domu jednorodzinnym raczej to nie dotyczy). Tyle że przy oknie do kuchni i tak bym szamba nie zrobił. Większość domów ma taki rozkład pomieszczeń, że umieszczenie kominka wentylacyjnego szamba tuż przy głównych drzwiach wejściowych do budynku obok wycieraczki z napisem "welcome" prawdopodobnie byłoby zgodne z prawem, bo przy wejściu często jest wiatrołap, wc, garaż, pom. gospodarcze. Edytowane 13 Marca 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 27.09.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 mam takie pytanie, czy 4 szamba po 9m3 połączone ze sobą, sa nadal 4 szambami po 9m3 czy już jednym szambem 36m3 i podlegają pod inne przepisy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts