Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE P?ACILI?CIE ZA FUNDAMENTY???

Gość

Recommended Posts

Przeszukałam tematy forum, ale niestety nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Jeśli podano koszt to nie wiadomo za jaki fundament, lany czy z bloczków z piwnicą czy bez, a to wszystko ma duże znaczenie! Właśnie jutro mamy rozmawiać z wykonawcą i chciałabym chociaż mniej więcej wiedzieć na co mogę się zgodzić. Podam trochę danych: długość fundamentów ok. 65 mb, brak podpiwniczenia, grunt w miarę płaski, no może z jednej strony trzeba będzie podsypać z 0,5 m, nie więcej. Chyba zdecydujemy się na lany ale nie z gruchy, ze stopą fundamentową, kopany ręcznie na głęb. 1.10m do poziomu gruntu, plus pod kominy. No i czy godzić się na zakup materiałów przez firmę, czy kupować samemu? Okolice Łodzi. Dzięki, pozdrawiam :)

U mnie jest podobnie - około 65 mb, a może trochę mniej - 60 mb. Wycena dwóch firm, które miały robić stan surowy zamknięty na tym etapie wynosiła około 25 - 26 tysięcy (czyli moja płatność za stan zero). Postanowiłem robić sam i dotąd mam 8000, ale pozostaje jeszcze wynagrodzenie ekipy, beton na podłogę na gruncie, piasek pod spód, oraz styropian, siatka i klej. Oceniam, że będzie razem 14 - 15 tysięcy.

nie godzić się na ryczałt dla wykonawcy za materiały, można się zgodzić na kupowanie we wskazanych przez siebie hurtowniach po wynegocjowanych przez siebie cenach.

Domek chyba nieduży, nie wiem ile będzie roboty z izolacjami, czy wliczasz rozprowadzenie kanalizacji, wyprowadzenie mediów np. do szamba, prądu do furtki, ogródka etc.

chyba max to 10 tys z izolacjami, wykonaniem GWC, media, etc. ale to chyba za duzo. Nie znam cen w waszych okolicach. 10 tys mówię o robociźnie, ale to chyba byłoby bardzo duzo.

Wydaje mi się że z materiałem chyba ok. 15-16 tys. Materiał możesz latwo policzyć, masz projekt, ale gorzej z robocizną.

Nasze fundamenty: całkowita długość 64 mb.

Zakres robót:

- wykopy

- szalunki

- ławy z betonu lane z gruszki

- ściany fundamentowe z bloczków + cokół ( łączna wysokość 130 cm )

- ocieplenie styropianem

- izolacje przeciwwilgociowe pionowe i poziome

Za to wszystko ( materiały plus robocizna ) zapłacilismy firmie 12.000 zł.

Przed zleceniem komukolwiek jakiejkolwiek pracy należy samemu wszystko policzyć, bo rozpietość ofert wynosi 200%. Nie dajmy się nabić w butelkę.

Za to wszystko ( materiały plus robocizna ) zapłacilismy firmie 12.000 zł.Przed zleceniem komukolwiek jakiejkolwiek pracy należy samemu wszystko policzyć, bo rozpietość ofert wynosi 200%. Nie dajmy się nabić w butelkę.
I to jest bardzo pocieszające!!! :D A juz mnie straszyli, że wywalę na fundament coś ok. 22-24 tys. Dzięki!! :D

Oceniam, że będzie razem 14 - 15 tysięcy.

Też nieźle! Tylko nie wiem czy z bloczków, czy lany z gruchy czy recznie (ręcznie ponoć taniej). Ale i tak mnie pocieszyłeś. Dzięki! :D :D

Ławy z gruchy i z pompą z powodu trudnego dojazdu. Bloczków było tylko 6 warstw. Prawdopodobnie będzie 14, a nie 15 tysięcy. Wszystkie pozycje materiałowe daje się dosyć łatwo policzyć. Jedyny większy błąd jaki popełniłem to dysperbit. Z projektu nie wynikało ile. Zapytałem w hurtowni i facet powiedział: "Panie, na taki domek to wystarczy 50 kilo - tyle ludzie dają". Tymczasem u mnie będzie ostatecznie chyba prawie 150 kilo ...

jaka jest roznica lania z gruchy a robienia samemu z betoniarki zaprawy?? koszty? i jezeli bede robil to z kkolegami to bedzioe duza ronica w robociznie a nizeli firma??

Chyba duza ,ale to tez zalezy dla kogo, dzisiaj DUZO to pojecie bardzo wzgledne.Fachowiec za fundament bierze 3 do 5 tys.wiec juz tyle zarabiasz na robociznie.Beton z gruchy to koszt 200zl.m3.Musisz przeliczyc roznice w cenie gdybys robil sam z betoniarki,czyli zwir +cement ale mysle ze roznica tez moze byc znaczna.Z tym ze jakosc jest nieporownywalna na korzysc z gruchy,no i czas ale to zalezy czy Ci sie nie spieszy.Pozdrawiam

I ponawiam pytanie: co Ty do cholery palisz :o .Ja tez z okolic Lodzi to moze popalimy razem :lol: Pozdrawiam

Co ty!! Mógłbyś tego nie przeżyć!! Nie chciałabym mieć cię na sumieniu. Jak znajdę coś lżejszego dam znać :wink: :D :D

A wracając do tematu to chyba nie będzie tak źle! Wykonawca (jestem po rozmowach) zawołał 5,5 k, ale razem z fundamencikiem pod gospodarczy (robocizna). Materiałów jeszcze nie policzyliśmy dokładnie, ale myślę, że w 15 k powinniśmy się zmieścic.

• 4 weeks później...
Witam. Fundamenty dł.66m [chudy beton 10 cm+ława 55x40 cm+ściana fundamentowa 1 m + izolacja pozioma i pionowa] kosztowały mnie 14927,85 Tj: robocizna-3500, materiał; deski szalunkowe z dowozem 700, stal z dowozem 931,89;beton B-7,5 z gruszki 896,70;beton B-20 gruszki + pompa 3491,80; bloczki M-6 z dowozem i rozładunkiem 3141,60; papa+dysperbit+cement 1579,30; ok. 7 t żwir z dowozem 200; plastyfikator 31,8; folia + styropian [FS 20]- 442; szczotki do dysperbitu 12,76. Uf i to koniec w tym roku.

Czytam i czytam te posty i mina mi trochę rzednie :(

Sądzę, że wyskoczy trochę niprzewidzianych wydatków, jak zwykle zresztą.

Tak chociaż w 18000 ze wszystkim się zmieścić...

Eeeech... pożyjemy, zobaczymy. Jak będzie po wszystkim dam znać.

14) wykop pod fundament : 500,-

19) żwir : 245 ,- 11.09.2004

20 ) cement+ bloczki M.-6(1300 szt.): 2725,- 13.09.2004

21 ) stal fi 12, fi 6, wiązałka : 1380,- 13.09.2004

22 ) beton na ławy : 4742,- 22.09.04

26 ) klej, styropian, cement : 759,40,-

27 ) dysperbit, folia, styropian, klej: 964,41

28 ) bloczki m-6 : 1232,6

29 ) żwir (pospółka) : 232.- 27.09.2004

30 ) żwir : 1720

31 ) żwir : 690

32 ) wynagrodzenie za I etap : 3000 5.10.2004

35 ) prace koparką : 350,-

fundament: 18.537,49 ,-zł.

witajcie

ja zaczelam prace po wszystkich swietych ....

narazie mam ławy fundamentowe i w plecy 8750 zł

(geodeta, zdjecie humusu, wykop, zbrojenie, beton, robocizna)

dom 215m2 ławy około 70mb (70cmszer; 50gr)

w przyszlym tygodniu chlopaki jada dalej ze scianami fundamentowymi ... jak podlicze koszty to dam znac :-)

pozdrawiam

(okolice Wrocławia)

ja się załamałam po zrobieniu rachunków

wyszło z robocizną (ławy, fundament monolityczny, na to 3 rzędy bloczków, solidny wieniec, ławy wylewane z b20 i zazbrojone pod WSZYSTKIMI :o ścianami działowymi, ocieplenie styropiane, dysperbit, folia kubełkowa, żwir, drenaż, zakopanie rur do GWC) fundament jak na schron ...

wyszło 36 tys - ale to są uroki parterówki, no i grunt nieciekawy