Armin 13.03.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Witam. Działka na której planuję postawić dom aktualnie jest poza terenem górniczym ale istnieje możliwość że w przyszłości niedalekie kopalnie będą "fedrowały" także pode mną. Chciałbym zapytać czy warto w tej sytuacji zastosować płytę fundamentową zamiast tradycyjnych ław? A może tradycyjne ławy (ewentualnie wzmocnione grubszym zbrojeniem itp) wystarczą? Pytam ponieważ mój projektant odradza mi płytę ponieważ wg niego jest to niepotrzebny wydatek a tradycyjne ławy będą wystarczające.Z drugiej strony może Pan projektant nie potrafi zaprojektować płyty dlatego tak mówi? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 13.03.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 ^^Sam sobie odpowiedziałeś, jeżeili masz potencjalne szkody i chcesz mieć pewność ze nic sie nie stanie gdy one wystapia to projektnat musi zaprojektować ławy na szkody czyli mocno zbrojone z krzyzulcami ( dodatkowe ławy po przekatnej ) - strasznie drogie a prosztszym rozwiazaniem anizeli takie fundamnety jest najzwyklejsza płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.03.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Witam. Działka na której planuję postawić dom aktualnie jest poza terenem górniczym ale istnieje możliwość że w przyszłości niedalekie kopalnie będą "fedrowały" także pode mną. Chciałbym zapytać czy warto w tej sytuacji zastosować płytę fundamentową zamiast tradycyjnych ław? A może tradycyjne ławy (ewentualnie wzmocnione grubszym zbrojeniem itp) wystarczą? Pytam ponieważ mój projektant odradza mi płytę ponieważ wg niego jest to niepotrzebny wydatek a tradycyjne ławy będą wystarczające.Z drugiej strony może Pan projektant nie potrafi zaprojektować płyty dlatego tak mówi? Co o tym myślicie? płyta wygląda mniej więcej tak : https://brokerbudowydomow.oferteo.pl/images/offers/1790367/orig/98947_plyta-fundamentowa-5---grzegorz-niewitala-broker-budowy-domow.jpg ława na " szkody górnicze " mniej więcej tak : http://arnold.mojabudowa.pl/pliki/arnold/image/IMG_2867.jpg http://arnold.mojabudowa.pl/pliki/arnold/image/IMG_2867.jpg łatwo z tech zdjęć wywnioskować, gdzie jest więcej betonu, zbrojenia, ... ale też co jest bardziej pracochłonne ( ławy ). - wybór rozwiązania zależy od projektanta konstrukcji na podstawie obliczeń statycznych i analizy warunków posadowienia. - czy płyta, czy ławy pod " szkody górnicze " dobrze zaprojektowane będą spełniać swoją podstawową funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.03.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Płyta nie musi być tańsza, wszystko zależy od konkretnego rozwiązania.Szkody górnicze - należy uzyskać odpowiedni dokument z odpowiedniego Urzędu Górniczego.Można też projektować na zapas ale jaki parametry ma przyjąć projektant konstrukcji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 17.03.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Ja u siebie mam fundament pod szkody górnicze wykonany bardzo solidnie. Niestety ściany nośne i tak pękają.... Żałuję tylko że nie powiązałem fundamentów z wieńcem słupami żelbetowymi- być może nie miałbym tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts