wojtekpres 13.03.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Witam... szukałem i nie znalazłem, ale jeśli się powtórzę to przepraszam.Jestem na etapie montażu bramy dwuskrzydłowej (3,5m) i furtki (0,90m) . Wymyśliłem sobie, że brama będzie wisiała na słupkach stalowych (100x100) i obok tego furtka, również na słupku (100x100). Całość w jednym ciągu. Teraz kilka rzeczy które mnie trochę intrygują, mowa o słupku na którym wisiała będzie brama od strony furtki. Instalator napędu podpowiada żeby w tym miejscu złączyć dwa słupki stalowe ze sobą, (co da wynik 200x100mm). Po pierwsze siłownik nie będzie wystawał przy furtce poza obraz słupka, a po drugie brama wisząc na słupku 100x100 obciąża go i oddala automatycznie od furtki , gdzie będzie elektrozaczep. Co sądzicie o takim rozwiązaniu, aby złączyć dwa stalowe słupki od strony furtki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Oczywiście, że instalator ma rację 100x100 to zdecydowanie za mało,i na pewno będzie poddawał się bramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekpres 13.03.2018 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Oczywiście, że instalator ma rację 100x100 to zdecydowanie za mało,i na pewno będzie poddawał się bramie. Dziękuję za odpowiedz. Tylko jest jeszcze jedna opcja o której nie napisałem. Otóż na całej szerokosci, czyli około 5m mam zamiar zrobić fundament na głębokość ok.1,2m. Czy przy takim połączeniu jest opcja że np. przy mrozie podniesie tylko jeden słupek? Słupki finalnie myślałem zalać betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalplanet 19.03.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Zgodnie z e sztuką słupek powinien być zanurzony w fundamencie o głębokości 1,2 m i szerokości 40 cm więc powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts