Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom ze styropianu

Recommended Posts

Szukaj Thermodom lub Izodom2000, w zasadzie jest to już jedna firma. Jak wpiszesz Thermodom do wyszukiwarki to ci wyskoczy parę tematów co prawda nie najnowszych ale są. Popatrz też na M.A.G. on jest chyba ostatni co taki dom budował.

Ostatnio to Pan Kejk budował :)

Zbudowałem taki dom z rodzicami ponad 15 lat temu a teraz buduję swój i jak kolega wspomniał to są kształtki styropianowe zalecane betonem, więc dom jest z żelbetu a nie ze styropianu.

co byś chciała wiedzieć? styropiany w technologii izodom masz 2 biały albo grafitowy. system izodomu jest o tyle dobry, że jest kompletny, od płyty fundamentowej, poprzez ściany, strop docinany na wymiar do izolacji dachu. projekt do technologii nie ma znaczenia albo i ma, bo jest jeden szczegół, że ząbki w kształtkach są co 5 cm i tak jak ja mam projekt indywidualny to mam rozrysowany co 5 cm, tak aby nie musieć go ciąć w wielu miejscach gdzie nie ma potrzeby. dom jest łatwy i prosty w budowie i ciepły w eksploatacji. oczywiście reku obowiązkowe, bo termos totalny. oczywiście okna muszą być porządne bo inaczej taki system ocieplenia nie ma sensu.

link jak wygląda dom w przekroju w tej technologii

Edytowane przez elcoyote

• 6 years później...
W dniu 4.05.2008 o 10:32, IzaL napisał:

Witam. Mam wielki problem zastanawiam się z czego najlepiej budować ściany domu. Może jakieś doświadczenia i spostrzeżenia co do ścian. Krcze tyle jest tych materiałów, że już nie wiem co będzie najlepsze i w miarę tanie.

4 minuty temu, Stanisław Szukalski napisał:

Witam... tak wybudowałem i mieszkam w "domu ze styropianu" ... najważniejszym i podstawowym wymogiem jest m.in. projekt domu, który eliminuje docinanie kształtek-pustaków! Reszta myślę, że jest do budowy w systemie gospodarczy... powodzenia! St.Sz.

Aaaa i jeszcze jedna super ważna uwaga ...projektanci pustaków zaprojektujcie rozwiązanie montażu instalacji (np. elektrycznych kabli, kształtek wody itp.). To jest absolutnie niezbędne i bardzo ułatwiłoby prace wykończeniowe wewnątrz budynku!