Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie starych fundamentów.

konradd

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Mam nadzieję, że temat w odpowiednim dziale bo dotyczy on fundamentów, starych fundamentów, ale po kolei.

Mam możliwość wybudowania się na działce, która chcą oddać mi rodzice. Jest jednak mały kłopot, jest na nim stary fundament. Ma on 53 lata dokładnie. Rozmiary to 12 m na 9 m. Nie wiem jak głęboko są w ziemi, musiałbym znaleźć plany tej starej budowy, która nie doszła do skutku. Zależy mi na tej działce, ponieważ nie będę miał kłopotów z wodą, prądem i innymi potrzebnymi sprawami do budowy. Poza tym mając działkę, jestem trochę do przodu z kosztami.

Moje pytanko: kto zajmuje się rozbiórką takich starych fundamentów i jaki jest mniej-więcej koszt ? Jest w okolicy firma, która zajmuje się rozbiórkami między innymi, tylko orientuje się ktoś jakie to koszty ?

Skoro jest firma, to w czym problem zadzwonić zapytać się o koszty. Uważasz, że jeśli np za roboczogodzinę cena będzie mniejsza np. u mnie to firma pojedzie do Ciebie aby wykonać to taniej?, śmiem wątpić.

Zapewne będą używać ciężkiego sprzętu, jeśli nie przyjedzie sam na miejsce rozbiórki to trzeba będzie go dowieźć itd, itp . Cena naprawdę może Cie zaskoczyć....oby pozytywnie.

Niekiedy w takich sytuacjach buduje się na "płycie" wykorzystując po części stare fundamenty.

Masz tylko ławy wylane czy również ściany fundamentowe ?

Ogólnie mnie też się to przytrafiło. Miałem tylko ławy lane w ziemie ale wysokie na około 70 cm. U mnie w miejscu krzyżowania się z moimi fundamentami, stare zostały wykute. Następnie chudy beton i ławy w szalunkach. Reszta starych fundamentów jest w ziemi.

Też mam taki problem. Tzn podobny bo mam jeszcze 4 ściany (wys 3m)plus wylewka 15cm na całości. 15x9m.

Ściany i wylewka do usuniecia a fundament w ziemi zostanie po części gdyż mój nowy budynek będzie posadzony na płycie.

A gruz ze ścian i wylewki pójdzie na podbudowe drogi dojazdowej.

To tak: ławy nie są zbrojone, natomiast gruz przyda się do podstawy pod płytę w gospodarstwie. Jest jeszcze jedna firma w okolicy, do której muszę się udać jutro i zapytać o koszt wyburzenia samych ław. Dużo osób radzi, że nie ma sensu wyrzucać murów z ziemi, gdyż były to fundamenty pod dom piętrowy, a ja chcę parterowy, ale czy te stare nie będą przeszkadzac???

U mnie to wygląda jak na zdjęciu. Wysokość nie cały metr. Dzwoniłem do jednej firmy w okolicy zawołali 1500 zł netto. To dobra cena czy wysoka ? [ATTACH=CONFIG]409157[/ATTACH]

Naprawdę bardzo atrakcyjna oferta, nawet nie opłaca się negocjować. Pozwalać działać i pozbyć się dziadostwo.

• 3 months później...
  • 1 year później...

Odgrzewam temat ponieważ chciałbym poznać waszą opinię odnośnie starych ław fundamentowych na działce.

Posiadam takowe na działce,który był wykonane wg.projektu jakieś 15 lat temu. Projekt dotyczył małego domku więc ich rozmiar nie jest okazały.

(projekt)

7777.jpg

(rzeczywistość)

Przechwytywanie231.jpg

Jak to bywa, nie wiem jaki jest ich stan, ale na pewno nie są dokończone gdyż w jednym narożniku widać zbrojenie..(nie mam lepszego zdjęcia)

Przechwytywanie33.jpg

Usuwać całość, liczę się z tym, ze nie będzie to kwota 1500 netto

Bądź adaptować/kombinować jakimiś obejściami bo na pewno docelowy projekt będzie inny,

@ konradd zadecydowałeś się na usunięcie ?

Przechwytywanie.jpg