T12345T 25.03.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Twoim zdaniem co powinno byc w umowie Moim zdaniem w umowie powinien być opis, jaki sposób i jakie rezultaty montażu strony uznawać będą za poprawne oraz kiedy i jak będą oceniać jakość wykonania robót budowlano-montażowych mając na uwadze procedury powołane w konkretnych dokumentach odniesienia. Wtedy Szanowny Pan nie musiałby zadawać śmiesznego dość pytania "A jak ma być dobrze"? Dobrze, to tak jak ustalono w umowie. Koniec, kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 25.03.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Wtedy Szanowny Pan nie musiałby zadawać śmiesznego dość pytania "A jak ma być dobrze"? Papier przyjmie wszystko tylko dalej pozostaje to pytanie bowiem powolac mozna sie na rozne rzeczy i dobrze moze byc na rozne sposoby i biedny inwestor musialby sie chyba doktoryzowac w kazdej dziedzinie budowlanki zeby wiedziec na jakie "dobrze" sie godzic bo jak przed podpisaniem umowy pytalby szybko na forum to by pewnie taki szanowny T12345T zamiast doradzic bawilby sie w takie zgadywanki jak w tym temacie... bo skad do ch... ma wiedziec jak ma byc dobrze i czy wykonawca nie robi go w bambuko?? Tak swoja droga jestem ciekaw czy na co dzien Kolega jest taki formalny bowiem na tyle co widzialem jak dziala budowlanka to jakos nie widze zeby kazdy wykonawaca godzil sie na takie umowy, trzeba miec bardzo duzo kasy lub czasu bowiem jak pare razy probowalem sie wtracac czy wyjeźdzać z normami, dokumentami itp to mowiono ze jestem trudny klient, tylko ja takie rzeczy wymyslam i grozono zejsciem z budowy... tak to mozna dom budowac z 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 biedny inwestor musialby sie chyba doktoryzowac w kazdej dziedzinie budowlanki 1. Biedny inwestor nie powinien porywać się na budowę domu. 2. Inwestor, który nie zna się na zagadnieniach budownictwa, powinien zatrudnić właściwych ludzi, którzy działać będą w jego imieniu i na jego rzecz. 3. Rozsądny inwestor pyta o radę przed przystąpieniem do wykonania jakiegoś etapu robót, a nie po jego wykonaniu. 4. Mądry inwestor nie pyta o radę na FM, bo tu trudno o dobrą radę ze względu na liczbę i kompetencje radców. Inna rzecz, że ilu radców tyle rad, więc "dobre rady"często wzajemnie się wykluczają. 5. Warunki wykonania robót, w tym powołanie normy, odbywa się na etapie przedkontraktowym. Nie dziwię się wykonawcom, że grozili zejściem z budowy, jak inwestor próbował zmieniać warunki gry podczas trwania meczu i to na dodatek pod wpływem światłych rad FM. 6. Jeżeli wykonawca wykonuje roboty niezgodnie z ustaleniami, to wzywa się go do zmiany sposobu wykonania dzieła wyznaczając odpowiedni termin, a jeśli to nie poskutkuje wywala się na zbity pysk z budowy idąc w wykonanie zastępcze albo odstępując od umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 25.03.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Ale na czarowali Ci w opisach zamiast pomóc witaj w Polsce. A tak na serio, to to chyba nie jest ciepły montaż okien. Masz zapewne bardzo ciepłe okna i są osadzone w murze zamiast w warstwie ocieplenia na ciepłym montaży, dlatego tak widać różnicę temperatur - to normalne zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.03.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 I w ten sposób Pan wioslo1 uzyskał poradę: 1 głos są wady + 1 głos nie ma wad, to normalne. Chyba skrzywdziłem w ocenach to zacne forum, bo faktycznie na tych zdjęciach Pana wioslo1 wady widać albo wad nie widać. Teraz wybór należy do wybierającego:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 26.03.2018 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Widze ze kolega zyje w jakies utopii jak to powinno wygladac a zycia nie zna w ogole u mnie nikt na budownictwo jednorodzinne takich umow nie tworzy, kontraktowo z dodatkowym inspektorem nadrzoru itd to sie buduje kilka blokow, drogi czy fabryki a pomimo tego jak to wygalda w praktyce widac po kazdej schrzanionej inwestycji miejskiej czy po drogach. Deweloper od ktorego kupilem miekszkanie i sie pozniej jego pozbylem tez mial oczywiscie kierbuda i nadzor i co z tego jak wady do teraz usuwają te same po kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.03.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Jeśli nie tworzy się umów, to jak ma wyglądać robota? Tak jak grono "doradców" przegłosuje na fejsbuku? Jest robota - powinna być umowa. Co i jak robimy. Do czego się odnosimy w razie sporu (najprościej jest napisać instrukcja montażu producenta towaru a jak ktoś się zna, to może wskazać inny dokument odniesienia. Z tych zdjęć osoby wykazujące się odrobiną odpowiedzialności za rzetelność danych nie zdecydowały się wyrokować czy jest dobrze czy źle. Czasem pozory mylą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 26.03.2018 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Ok ja sie z wami zgadzam i praktycznie w swojej pracy zawodowej tak wlasnie postepuje twierdze tylko ze jak od okolicznych budowlańców mialbym na starcie takie wymagania to 99% z nich by zrezygnowalo, swoja droga widzialem np.dokumentacje montażowa producenta moich drzwi (KMT) i szczerze mowiac za wiele to z niej nie wynika i watpie czy by pomogla w jakimkolwiek sporze..Jesli podpisuje umowe z profesjonalna firma zajmujaca sie takimi rzeczami wiec raczej powinienem wymagac zeby to bylo zrobione dobrze, mi nie chodzi o to zeby ich weryfikowac co do milimetra, jak w swojej pracy weryfikowalbym montaże stricte zgodnie z obowiązującymi normami nie odebralbym co drugiego z nich. Ale jak stoje kolo nowych okien i czuc od nich chłód co dodatkowo potwierdza termowizja to raczej trudno uznać ze jest to ok.A czy ja wymagam od Was żebyście tu zesnawali jako biegli pod przysiega, licze tylko ze ktos kto sie znac chociaz mi cos podpowie czy nakieruje co mam robic dalej zamiast gdybac jak powinna wygaldac umowa co w tej chwili juz nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.03.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Moje sugestie zostały wysmiane Coz...nie znam się i nie potrafię szukać powodów na podstawie termowizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 27.03.2018 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 A na podstawie zdjec okien kolego nie jestes w stanie czegos doradzic bowiem z tego co widze rowniez zajmujesz sie montazem okien? Bo jak na razie próbował pomoc tylko Oknohouse ale tez jak widac jego sugestie zostaly wysmiane a w zamian nic nie zaproponowano.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 27.03.2018 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 To moze jeszcze ktorys z forumowicz jest w stanie stwierdzic czy takie odchylki okna sa dopuszczalne? Okno tarasowe dł 300x220 w tym drzwi 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 27.03.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 +- 1,5mm na 1 mb od pionu jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.03.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 ... jak od okolicznych budowlańców mialbym na starcie takie wymagania to 99% z nich by zrezygnowalo, swoja droga widzialem np.dokumentacje montażowa producenta moich drzwi (KMT) i szczerze mowiac za wiele to z niej nie wynika i watpie czy by pomogla w jakimkolwiek sporze.... Instrukcje producentów drzwi stalowych takie jak KMT czy Wikęd są po prostu słabe. Minimalistyczne;) więc nie są dobrym przykładem. Zerknij już na CAL - tam nawet w katalogu ofertowym jest więcej info niż we wspomnianych instrukcjach. A na podstawie zdjec okien kolego nie jestes w stanie czegos doradzic bowiem z tego co widze rowniez zajmujesz sie montazem okien? Bo jak na razie próbował pomoc tylko Oknohouse ale tez jak widac jego sugestie zostaly wysmiane a w zamian nic nie zaproponowano.. Sorry, ale muszę to napisać by było jasne: jareko - osoba bardzo znana i ceniona na forum, a Oknohaus - profil firmowy prowadzony przez jareko. Więc rozmawiasz z tą samą osobą. To moze jeszcze ktorys z forumowicz jest w stanie stwierdzic czy takie odchylki okna sa dopuszczalne? Okno tarasowe dł 300x220 w tym drzwi 100 I znowu ciężko się odnieść do zdjęć. Równie dobrze może być słaba poziomica. Ale ok, z tego co widać to jakieś odchyłki są (raczej dopuszczalne, ale tu znowu - odsyłam do wytycznych producenta - może on ma wyższe wymagania niż średnia rynkowa), ale raczej nie mają istotnego wpływu na rezultaty termowizji. Inna sprawa, że szanujący się monter nie zostawi takich krzywizn. Po to są kotwy, by okno na nich ustawić do równego pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 27.03.2018 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 No ale nawet jakby odnosic sie do wytycznych producenta to ten moze napisac cokolwiek zeby mu bylo wygodnie (czytaj nie bylo reklamacji - cos o tym wiem a nie znaczy ze tak jest ok. Chodzi mi tutaj o to ze teraz odchylka wynosi X i powiedzmy ze jest ok ale czy za rok, dwa przez to ze sie nic z tym nie zrobilo nie zrobi sie 2X itd i nie stworzy to jakiegos powaznego problemu? Nie ma na to jakies normy itp ktora wyznacza max odchylke? Poziomica byla dobra normowana jakas musze ja jeszcze raz pozyczyc i zmierzyc dokladnie ale wydaje mi sie ze moze to wynikacz tego ze sa rolety nadstawne i z faktu ze tak duze okno nie jest kotwione od gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.03.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Najpierw sprawdź poziomice jeśli nie jesteś je pewny.Sposób banalnie prosty.Przyloz. Zapamiętaj położenie babelka. Dobroć wokół osi o 180 stopni. Położenie babelka musi być identyczne Przy prawidłowej ilości i położeniu kotew nic się nie dzieje z ościeżnica. Nie zmienia swego położenia w pionie przod-tyl.Nierówności prostolinijnosci ościeżnicy rzedu 1mm realnie nie mają znaczenia.Zaznaczam realnie bo zakrzycza mnie ze to niedopuszczalne że wytyczne itp.Po godzinach pracy w firmie Oknohouse wypowiadam się tu po staremu. Nie oznacza to w pełni że każda wypowiedź Oknohouse jest mojego autorstwa ale to ja jestem najbardziej uzależniony od tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 27.03.2018 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Poziomica byla ok chodzilo mi o to ze nastepnym razem zmierze dokladnie odchylke ale zobaczcie na zdjecia w powiekszeniu (zwlaszcza 4,5) tam bylo z 5 mm o ile nie wiecej. Jeszcze znalazlem jak to na zewnatrz na prowadnicy wyglada: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 28.03.2018 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 teraz jak doladniej przepatrzylem okna to chyba znalazlem przyczyne tej obnizonej temperatury w górnej części okien - w wiekszosci sa tam szczeliny pomiedzy puszka rolety a rama okna. W kilku sa dosc spore i w ogole jak naciskam ten taki pasek obok rewizji to normalnie ugina na kilka mm. Czy to nie powinno byc szczelnie polaczone przeciez caly chlod z rolety przez to leci? A ten slupek od okna naroznego tez jest taki niedokladnie spasowany i dziwnym trafem w tych miejscach sa nanizsze wartosci temp.w termowizji - co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.03.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Już 14 marca pisałem o rolecie nadstawnej jako powodzie powstania niższej temperatury na zdjęciach.Nie brałem pod uwagę tego że sam montaż rolety jest sp....Okna przyjechały z fabryki od razu z zamontowanymi roletami?Przy prawidłowym montażu rolety ma profilu adaptacyjnym takich zjawisk jak opisujesz byc nie powinno.Kto jest producentem rolet? Firma na P ?O łączniki katowym też pisałem.Czyli jak widzisz zdjęcia pozwoliły Ci szukać miejsc gdzie coś jest nie tak i powoli je znajdujesz.Jak to teraz naprawić.. ..powiem szczerze że sam nie wiem jak naprawić mocowanie skrzynki rolety do okna.Łącznik kątowy można srubami skręcić przez ościeżnice ale pełnej szczelności gdy nie dali tam dodatkowego uszczelnienia o którym juz pisałem możesz i tak pełnej szczelności nie uzyskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.03.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Swego czasu też zastanawiałem się nad tym jaki rodzaj mocowania rolet wybrać. Widzę, że te nadstawne to niezły szajs. Całe szczęście, że z nich zrezygnowałem i wziąłem te montowane na nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 29.03.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 (edytowane) Zastanawiałem się jak naprawić mocowanie skrzynki do okna w rolecie nadstawnejZdjąć dekielwyjąć wypełnienie styropianowe uważając by go nie uszkodzićopuścić pancerz rolety by mieć miejsce w skrzynce do manewrowania wkrętarkąwziąć wkrętarkę + nasadkę kątową Co 20cm przykręcić samonawiertem długości ok.4 cm dolną część skrzynki do ościeżnicy. Odległość od czoła skrzynki wymierzyć tak by śruba wchodziła w ościeżnicę ok 2cm od jej powierzchni czołowej, by samonawiert trafił we wzmocnienieDobrze przed dokręceniem wygiąć skrzynkę ile się da i w powstała szczelinę zaaplikować silikon bądź inny uszczelniacz np. budowlany Jedyne rozwiązanie poza oczywiście reklamacją całości usługi u sprzedawcy Edytowane 29 Marca 2018 przez Ok**se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts