Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wady okien w termowizji

Recommended Posts

dzieki za rade

chcialbym jeszcze zapytac co o obecnej sytuacji z montazem rolet sadzi kolega T12345T lub ktos inny? Czy takie bledy montazowe sa wada pomimo ze nie było w umowie ze tak mają czy nie maja zmontować? czy raczej "nikt normalny" czy "szanujacy sie montażysta" czegos takiego by nie odwalil i czy w ogole taki sposob montazu moze nie zostac uznany za wade?

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy braku określenia jaki zakres prac jakie materiały i jak wykonane mają być pracę trudno wymagać więcej.

Wszystko dokładnie powinno być zapisane w umowie używając słownictwa nie dającego pola różnej interpretacji jak choćby w wypadku Twych rolet gdzie tak naprawdę dostałeś towar niezgodny z umową o ile...o ile była jakaś umowa poza określeniem kwot i terminów zapłaty

Ciagle niewielu klientów zwraca na zapisy w umowie precuzujac jej zakres uwagę skupiając się na cenie końcowej.

Szczegółowa umowa zabezpiecza obie strony nie dając możliwości dowolnego interpretowania jej zapisów

Już pisałem na priv

Tak kończy się wysuwane okna kilka cm w ocieplenie i ekipa od ociepleń mająca w d... wykonanie I efekt jest taki że zamiast 8cm warstwy piany masz aż 5 w Twoim wypadku

Płyty styropianowe jesli juz tak chciałeś by montowanie okna powinny być oddalone min 1 cm od okna i całą przestrzeń dokladnie dopianowana. Później przyklejony zegarek zachodzacy 2-3 cm na okno.

Sorry Wiosło ale o takich rzeczach mysli sie zanim się człowiek bierze za budowanie. Czyta. Później patrzy na łapy wykonawcom

Pomijając moja sytuacje i przypadek opisywany na FM (linki w stopce) na mojej stronie masz praktycznie opisane i pokazane na zdjęciach co i jak się powinno robic. Co prawda sporo tam zdjęć z czasów gdy montaż szczelny jeszcze nie był nie tylko wymagany prawem ale też niezbyt popularny ale sama idea rozwiązań pomaga nakierowac

Przykro to mówić i nie weź sobie tego personalnie do siebie ale zbyt wielu z Was zaczyna się "doksztalcac" po a nie przed.

Realia są takie

Jak nie bierze się sprawdzonego pełnomocnika ktory prowadzi i pilnuje budowy, samemu nie zna się na budowaniu, wybiera się ekipy i dostawców kierując się cena w wyborze takie później są efekty

Prawie 100% wątków tu zakładanych właśnie dotyczy takiej sytuacji - cena powodem wyboru.

I najgorsze później jest to że nikt nie przyzna się publicznie że tylko ceną sie kierował.

Jestem w branży od 1996 roku i przy coraz większej świadomości klientów ciagle z taka postawa mam doczynienia.

Każdy by chciał mieć towar z najwyższej półki w cenie z bazaru

co do 1 postu nadal nie rozumiem bowiem piszesz o wysuwaniu okna w ocieplenie a one jest wsunięte w lico muru wiec raczej odsunięte od ocieplenia. A o jakie 5 i 8 cm piany Tobie chodzi? i jaki zegarek pytam bozreguly lubie wiedziec co i jak.

Co do 2 postu to na prawde nie musisz mnie dobijac,sam wiem jak to zje... i musze z tym zyc i sie meczyc. Dla jasności jeszcze raz budowala mi to juz byla kumpela z ktora sie znam kilkanaście lat i ktora do tej pory znalem z dokladnosci i solidnosci. Odciagnela mnie w ostatniej chwili od kupna g... szeregow na deweloperce proponujac generalke przyzwoitej jakosci. Dodatkowo pelnila na tej budowie funkcje kierownika. Wiec ufalem ze jest dobrze, mialem ograniczony budzet to prawda ale tez od poczatku mówiłem ze jakdo czegoś warto dopłacić to tak zróbmy na co słyszałem często ze nie ma sensu oni tak robia w swoich blizniakach i jest ok. Zaczalem sie troche orientowac co sie dzieje na etapie instalacji i np przycisnalem na szczescie z ogrzewaniem ale reszty juz nie cofne.

a moglbys jeszcze napisac co sadzisz nt zdjec z postu 63

Słownik w komórce czyni cuda - wybacz

Zrozumiałem że masz okna wysunięte poza lico muru w ocieplenìe

Ale OK

Jest odwrotnie czyli...tak samo źle

Prowadnica nawet z PVC nie jest jakimś tam znaczącym izolatorem

Nawet jak masz zrobiony wegarek ( ty słownik znow starał się zrobić zegarek ;) ) to tuż przy samym oknie tak jakbyś prawie nic nie miał. Jeśli choć dali pianę miedzy prowadnica a murem ( a dali ? ) to radykalnie wychladzasz w tym miejscu mur.

Co do kumpeli...coz...wazne że to już BYŁA kumpela - wspolczuje.

Ale ż drugiej strony życie uczy że nie wchodzi się w układy biznesowe a takim jest samodzielna budowa z rodziną czy kumplami.

Wiosło

Współczuję a teraz czas zacząć to wszystko naprawiać.

Rolety juz wiesz jak.

Prowadnice i ocieplenie bez dewastacji elewacji sie nie da - masz może zdjęcia jak to wyglądało w trakcie budowania ? Tu co najwyżej można poprawić to co niedokładnie wykonano

Ale ni cholery nie rozumiem dlaczego przy BeClewerze cofnęli ci okno w mur

Jak to tłumaczyli o ile tłumaczyli?